Thursday, October 14, 2010

Generasi muda Berkelulusan Pendidikan Agama & Bertauliah harus tampil kehadapan sebagai pelapis

S.Alam - Multaqa yang dirasmikan oleh Y.A.M Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Al-Marhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj telah mendapat sambutan yang amat baik sekali setiap tahun diadakan disini.
Setiap tahun kerajaan negeri menghimpunkan tenaga Ulama’ dan Umara’ dalam program Multaqa Sultan Sharafuddin Idris Shah. Program Multaqa ini bertujuan untuk menimba pandangan-pandangan para Ulama’ dan Umara’ bagi melonjakkan penghayatan Islam dikalangan rakyat muslim di negeri ini.
Berkata YB Dato’ Dr. Hasan bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam "Setiap kali diadakan sambutan yang diberi hangat membayangkan bertapa pemikir-pemikir muslim memerlukan gelanggang bagi menguraikan segala masalah kontemporari yang dihadapi ummah. Sebahagian daripada masalah yang dihadapi memerlukan perhatian dan tindakan yang segera".
Sebagai EXCO yang bertanggugjawab, saya akan terus meneliti pelaksanaan multaqa ini bagi mempastikan program sedemikian melahirkan impak yang diharapkan.
Saya juga ingin melihat supaya program yang sama dalam skala yang sesuai dibawa ke daerah-daerah atau zon bagi membuka ruang yang lebih luas kepada penyertaan anggota masyarakat muslim.
Katanya lagi "Saya juga ingin melihat jalinan program yang bersifat komplementari dengan lain-lain program seperti Program Menyemarakkan Islam Selangor (PROMISE), Forum Perdana Ehwal Islam, tranformasi institusi agama seperti masjid-masjid, surau, madrasah dan sebagainya".
Program ini merupakan usahasama 3 pihak Iaitu Jabatan Hal Ehwal Islam, Jabatan Mufti Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).
Program yang bermula 9 pagi-5ptg telah dihadiri hampir 600 peserta yang disertai wakil jabatan mufti seluruh Negara, pemeganag tauliah penceramah negeri, cendiakawan islam dan ulama negeri ini.
Saya percaya dengan kerjasama dan permuafakatan yang erat antara ulama mampu menyinar kembali kegemilangan islam sebagai pencetus revolusi tamadun dunia.
Penganjuran ini amat tepat dengan masanya agar keharmonian negeri ini terpelihara.Disamping itu saya juga amat berharap agar akan lahirnya generasi-genari muda sebagai pelapis untuk menerajui Negara ini dengan baik dengan berpandukan al-quran dan al-sunah.
Saya menyeru agar pelapis-pelapis muda yang mempunyai kelulusan pendidikan agama yang ditauliah agar tampil kehadapan untuk bersama-sama menyebarkan dakwah ini dengan cara dakwah bil hal, katanya dalam majlis penutup muttaqa di dewan jubli perak, s.alam kelmarin.Editor :Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI