Friday, October 29, 2010

Sistem Demokrasi Dimandulkan Oleh UMNO/BN

Shah Alam -Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Negeri Selangor melancarkan program Fasa ke 2 Pendemokrasian Rakyat Selangor bagi memperkukuhkan lagi keanggotaan (PR) selain meningkatkan pendaftaran pemilih baru.

Pelancaran program diadakan di Bangunan Jubli Perak, Shah Alam dan diaktifkan di seluruh negara yang telah dirasmikan oleh YB Dato’ Dr. Hasan bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia.

Turut hadir dalam pelancaran tersebut Sekratariat Program Pendemokrasian rakyat (Analisa Gerakkerja Operasi Pendemokrasian Rakyat & Takllimat Operasi Fasa Kedua), Ust. Abd Halim Abd Rahman Ahli Parlimen Pangkalan Chepa, Y.B tuan Tan Kok Wai Ahli Parlimen Segambut, Y.B Tuan Saifuddin Nasution Ahli Parlimen Machang.
Misi diadakan program ini adalah untuk meletakkan satu fokus dan suasana kerja kefahaman diperingkat akar umbi seluruh negeri.
Dalam perutusanya, Y.B Dato' Dr Hasan menyeru agar semua petugas dan ahli PAS, PKR, DAP agar bangun daripada lamunan dan teruskan gerak kerja daripada sekarang yang berkemungkinan besar PRU ke 13 akan diadakan pada Jun, 2011.
Ujarnya lagi "Program ini akan berjalan sepanjang tahun dan ditetapkan lapan minggu bagi proses pendaftaran pemilih baru dan setiap mereka yang bertugas perlu bertemu dengan penduduk setempat mengikut cawangan atau kawasan masing-masing, ini bagi memastikan penduduk setempat yang berkelayakan telah berdaftar sebagai pemilih".
Katanya lagi "didapati parti (PR) terutamanya di Negeri Selangor telah kehadapan dengan peratus tertinggi dalam membuat kerja pendaftar pemilih. Semoga kerja-kerja ini akan terus dilaksanakan dari semasa ke semasa agar kemenangan pada (PR) akan terus berkekalan untuk menerajui negeri ini dengan sebaiknya".
"PRU ke 13 adalah merupakan pilihan raya yang amat penting, oleh itu kita semualah bertanggungjawab untuk memastikan kemenangan ini agar hasrat untuk mengambil Putrajaya akan tercapai demi membantu rakyat dinegeri selangor ini khususnya".
Beliau juga meminta semua peringkat pimpinan sentiasa bekerja keras dengan melakukan berbagai aktiviti untuk bertemu rakyat.
Pertemuan ini bukan dilakukan pada saat pilihan raya sahaja tetapi setiap waktu agar rakyat nampak peranan dan tanggungjawab yang dijalankan oleh saf pimpinan dan semua petugas (PR), ulasnya.
Semua aktiviti di UPU/cawangan setiap DUN perlu dirancang ke arah pendaftaran pemilih baru atau pengundi muda. Mohon Maklumat Isi Rumah (MIR) dilengkapkan dengan sempurna.

Dato' Dr Hasan juga telah membuka minda kepada semua yang hadir dalam majlis program tersebut bahawa sejak lebih 50 tahun terdapat sebilangan rakyat masih kabur memahami prinsip-prinsip demokrasi dan perjuangan politik.
Ini terbukti di Negeri Selangor sahaja seramai 700’000 rakyat yang layak mengundi belum lagi mendaftar sebagai pemilih. Orang Melayu merupakan golongan yang agak rendah kesedaran politik dan fahaman demokrasi.
Sebab punca berlakunya buta kefahaman ini adalah disebabkan oleh UMNO/BN. UMNO /BN harus bertanggungjawab diatas kejadian ini kerana mereka telah menjadikan rakyat mandul pengetahuan dan tindakan terhadap demokrasi dan politik. Sebahagiannya paham politik tetapi kabur tentang demokrasi.
Sebahagiannya pula faham demokrasi tapi tidak matang dalam politik. Terdapat segolongan rakyat yang kabur kedua-duanya sekali.
Oleh itu untuk mengubati penyakit kemandulan demokrasi ini, pemerintahan Kerajaan (PR) akan cuba membantu rakyat supaya dapat menguasai kedua-duanya iaitu demokrasi dan politik , katanya.
Dato' Dr Hasan menyatakan bahawa usaha yang dijalankan bukan sahaja untuk keuntungan generasi kini malah untuk menentukan anak bangsa dan generasi akan datang hidup dalam persekitaran kesaksamaan, keadilan dan kesejahteraan berpaksikan kepada amalan demokrasi dan gerak kerja politik yang membina.
Beliau dan semua saf pimpinan di akar umbi menyeru supaya semua yang terlibat menggunakan kesempatan yang ada bagi mengerah tenaga untuk membuat daftar pemilih seramai mungkin dalam rangka memanjangkan usia pentadbiran (PR) di Negeri Selangor ujarnya dalam ucapan perasmian Sistem Pendemokrasi Fasa ke 2 di sini petang semalam.Editor : Khaulah Azwar

Anwar - PKR Tunjukkan Kemajuan Pikat Pengundi Di Batu Sapi


KUALA LUMPUR, 29 Okt - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata peluang untuk memenangi kerusi parlimen di pilihanraya kecil Batu Sapi adalah cerah berdasarkan kemajuan yang dicapai dalam kempen yang giat diusahakan oleh Pakatan Rakyat.

"Saya boleh berkata kemajuan antara 38 - 40 peratus dalam usaha untuk menang."

"Sememangnya ia adalah satu proses yang perlahan untuk memenangi hati pengundi, Saya akan berlepas ke sana sekarang untuk bantu berkempen," katanya lagi.

Beliau berkata demikian kepada media di luar perkarangan Kompleks Mahkamah selepas menghadiri perbicaraan konspirasi II di Mahkamah Tinggi, Jalan Duta, di sini, tengahari tadi.

Anwar, dijadualkan berucap di beberapa ceramah yang dirancangkan di beberapa kawasan sekitar Batu Sapi mulai malam ini.

Pilihanraya kecil Parlimen Batu Sapi menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Pakatan Rakyat , Ansari Abdullah dari PKR, presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Yong Teck Lee dan calon Barisan Nasional, Linda Tsen , balu kepada mendiang Datuk Edmund Edmund Chong Ket Wah, yang juga timbalan ketua wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) cawangan Batu Sapi

Barisan Nasional, sebelum ini, diramalkan akan memenangi pilihanraya kecil kerusi kawasan parlimen terbabit.

Bagaimanapun lanskap politik di daerah timur Sabah berkenaan mula berrubah apabila analisis polirik berpendapat PKR dilihat semakin mendapat kepercayaan pengundi Batu Sapi

Dalam pada itu, calon SAPP, Yong Teck Lee walaupun melahirkan keyakinan parti itu berpeluang untuk memenangi PRK berkenaan mengakui bahawa PKR, di bawah Pakatan Rakyat juga menunjukkan kemajuan dalam meyakini pengundi di Batu Sapi.

"Ia adalah perebutan antara BN dan SAPP, tidak seberapa untuk PKR,"" katanya.

Bagaimanapun beliau mengakui PKR berkelebihan untuk 'mencuri' undi dari BN terutamanya di kalangan pengundi masyarakat Islam di kawasan pedalaman.

"Sedikit banyak ia berkaitan kedua-dua pihak (BN dan SAPP) jadi jika pengundi Umno tidak berasa senang, mereka akan mengundi Ansari dan bagi pengundi yang tidak suka saya, mereka mungkin suka pada PKR," katanya lagi.

Gangguan syaitan ketika sakaratul maut...

Iblis dan Syaitan akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka, dan yang paling dahsyat ialah sewaktu akhir hayat iaitu ketika sakaratul maut. Syaitan mengganggu manusia sewaktu sakaratul maut disusun menjadi 7 golongan dan rombongan.
Hadith Rasulullah s.a.w.. menerangkan:

Yang bermaksud: “Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan Syaitan di waktu maut.”

Rombongan 1

Akan datang Syaitan dengan banyaknya dengan berbagai rupa yang pelik dan aneh seperti emas, perak dan lain-lain, serta sebagai makanan dan minuman yang lazat-lazat. Maka disebabkan orang yang di dalam sakaratul maut itu di masa hidupnya sangat tamak dan loba kepada barang-barang tersebut, maka diraba dan disentuhnya barangan Syaitan itu, di waktu itu nyawanya putus dari tubuh. Inilah yang dikatakan mati yang lalai dan lupa kepada Allah s.w.t. inilah jenis mati fasik dan munafik, ke nerakalah tempatnya.

Rombongan 2

Akan datang Syaitan kepada orang yang didalam sakaratul maut itu merupakan diri sebagai rupa binatang yang di takuti seperti, Harimau, Singa, Ular dan Kala yang berbisa. Maka Apabila yang sedang didalam sakaratul maut itu memandangnya saja kepada binatang itu, maka dia pun meraung dan melompat sekuat hati. Maka seketika itu juga akan putuslah nyawa itu dari badannya, maka matinya itu disebut sebagai mati lalai dan mati dalam keadaan lupa kepada Allah s.w.t., matinya itu sebagai Fasik dan Munafik dan ke nerakalah tempatnya.

Rombongan 3

Akan datang Syaitan mengacau dan memperdayakan orang yang di dalam sakaratul maut itu dengan merupakan dirinya kepada binatang yang menjadi minat kepada orang yang hendak mati itu, kalau orang yang hendak mati itu berminat kepada burung, maka dirupai dengan burung, dan jika dia minat dengan Kuda lumba untuk berjudi, maka dirupakan dengan Kuda lumba (judi).

Jika dia minat dengan dengan ayam sabung, maka dirupakan dengan ayam sabung yang cantik. Apabila tangan orang yang hendak mati itu meraba-raba kepada binatang kesayangan itu dan waktu tengah meraba-raba itu dia pun mati, maka matinya itu di dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah s.w.t.. Matinya itu mati Fasik dan Munafik, maka nerakalah tempatnya.

Rombongan 4

Akan datang Syaitan merupakan dirinya sebagai rupa yang paling dibenci oleh orang yang akan mati, seperti musuhnya ketika hidupnya dahulu maka orang yang di dalam sakaratul maut itu akan menggerakkan dirinya untuk melakukan sesuatu kepada musuh yang dibencinya itu. Maka sewaktu itulah maut pun datang dan matilah ia sebagai mati Fasik dan Munafik, dan nerakalah tempatnya

Rombongan 5

Akan datang Syaitan merupakan dirinya dengan rupa sanak-saudara yang hendak mati itu, seperi ayah ibunya dengan membawa makanan dan minuman, sedangkan orang yang di dalam sakaratul maut itu sangat mengharapkan minuman dan makanan lalu dia pun menghulurkan tangannya untuk mengambil makanan dan minuman yang dibawa oleh si ayah dan si ibu yang dirupai oleh Syaitan, berkata dengan rayu-merayu “Wahai anakku inilah sahaja makanan dan bekalan yang kami bawakan untukmu dan berjanjilah bahawa engkau akan menurut kami dan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak lagi bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga.”

Maka dia pun sudi mengikut pelawaan itu dengan tanpa berfikir lagi, ketika itu waktu matinya pun sampai maka matilah dia di dalam keadaan kafir, kekal ia di dalam neraka dan terhapuslah semua amal kebajikan semasa hidupnya.

Rombongan 6

Akan datanglah Syaitan merupakan dirinya sebagai ulamak-ulamak yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata ia: “Wahai muridku, lamalah sudah kami menunggu akan dikau, berbagai ceruk telah kami pergi, rupanya kamu sedang sakit di sini, oleh itu kami bawakan kepada kamu doktor dan bomoh bersama dengan ubat untukmu.” Lalu diminumnya ubat, itu maka hilanglah rasa penyakit itu, kemudian penyakit itu datang kembali. Lalu datanglah pula Syaitan yang menyerupai ulamak dengan berkata: “Kali ini kami datang kepadamu untuk memberi nasihat agar kamu mati didalam keadaan baik, tahukah kamu bagaimana hakikat Allah?”

Berkata orang yang sedang dalam sakaratul maut: “Aku tidak tahu.”

Berkata ulamak Syaitan: “Ketahuilah, aku ini adalah seorang ulamak yang tinggi dan hebat, baru sahaja kembali dari alam ghaib dan telah mendapat syurga yang tinggi. Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu hendak mengetahui Zat Allah s.w.t. hendaklah kamu patuh kepada kami.”

Ketika itu orang yang dalam sakaratul maut itu pun memandang ke kanan dan ke kiri, dan dilihatnya sanak-saudaranya semuanya berada di dalam kesenangan syurga, (syurga palsu yang dibentangkan oleh Syaitan bagi tujuan mengacau orang yang sedang dalam sakaratul maut). Kemudian orang yang sedang dalam sakaratul maut itu bertanya kepada ulamak palsu:

“Bagaimanakah Zat Allah?” Syaitan merasa gembira apabila jeratnya mengena .

Lalu berkata ulamak palsu: “Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu. “

Apabila tirai dibuka selapis demi selapis tirai yang berwarna warni itu, maka orang yang dalam sakaratul maut itu pun dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi.

Berkata Syaitan: “Itulah dia Zat Allah yang patut kita sembah.”

Berkata orang yang dalam sakaratul maut: “Wahai guruku, bukankah ini benda yang benar-benar besar, tetapi benda ini mempunyai jihat enam, iaitu benda besar ini ada di kirinya dan kanannya, mempunyai atas dan bawahnya, mempunyai depan dan belakangnya. Sedangkan Zat Allah tidak menyerupai makhluk, sempurna Maha Suci Dia dari sebarang sifat kekurangan. Tapi sekarang ini lain pula keadaannya dari yang di ketahui dahulu. Tapi sekarang yang patut aku sembah ialah benda yang besar ini.”

Dalam keraguan itu maka Malaikat Maut pun datang dan terus mencabut nyawanya, maka matilah orang itu di dalam keadaan dikatakan kafir dan kekal di dalam neraka dan terhapuslah segala amalan baik selama hidupnya di dunia ini.

Rombongan 7

Rombongan Syaitan yang ketujuh ini Syaitan terdiri dari 72 barisan sebab menjadi 72 barisan ialah kerana dia menepati Iktikad Muhammad s.a.w. bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 puak (barisan). Satu puak sahaja yang benar (ahli sunnah waljamaah) 72 lagi masuk ke neraka kerana sesat.

Ketahuilah bahawa Syaitan itu akan mengacau dan mengganggu anak Adam dengan 72 macam yang setiap satu berlain di dalam waktu manusia sakaratul maut. Oleh itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meninggal dunia akan talkin Laa Ilaaha Illallah untuk menyelamatkan dirinya dari gangguan Syaitan dan Iblis yang akan berusaha bersungguh-sungguh mengacau orang yang sedang dalam sakaratul maut.

Bersesuaian dengan sebuah hadith yang bermaksud: “Ajarkan oleh kamu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir mati itu: Laa Ilaaha Illallah.” __._,_.___

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI