Monday, January 31, 2011

PAS Prihatin terhadap perkembangan kehidupan orang asli islam


Bukit Lagong Selayang- Kehidupan orang asli bagi yang telah memeluk Islam rata-ratanya tidak mendapat pemantauan yang rapi oleh pihak berkuasa dan pihak Perkim.

Tinjauan daripada media baru-baru ini telah membongkar kesulitan yang dihadapi Orang Asli di Bukit Lagong Selayang dan Orang Asli Batu 13 Gombak bagi mendapat maklumat terperinci mengenai pendidikan anak-anak orang asli, dan orang dewasa setelah mereka memeluk islam .

Mohamad B. Abdullah yang telah memeluk islam selama 7thn berkata "Alhamdulilah saya memeluk islam bukanlah kerana dipaksa atau mengikut sesiapa tetapi hidayah telah diberikan oleh ALLAH swt kepada saya".

Namunpun begitu, walaupun telah memeluk Islam saya masih merasakan jiwa terlalu kosong kerana tidak diisi dengan Ilmu-ilmu agama terutamanya ilmu fardhu ain yang begitu penting kepada kita sebagai individu muslim mempelajari dan mengamalkannya.

Jika Ilmu fardhu ain tidak lepas bagaimana kita ingin mendalami dan mengamal islam secara keseluruhannya. Ibarat kehidupan saya dan beberapa penduduk orang asli disini seperti Sebuah Gua yang gelap yang tidak dipancari cahaya, katanya.

Menurutnya lagi, bagi pelajaran anak-anak disini mereka telah mendapat didikan daripada sekolah kebangsaaan tempat mereka belajar namun bagi saya tidak cukup untuk itu. Mereka seharusnya diberikan kelas pengajian agama seperti orang lain dan mengikuti kelas pengajian Al-Quran. Namun ianya menjadi kekecewaan pada kami disini kerana tiada siapa yang peduli tentang kehidupan orang asli apabila mereka telah memeluk islam .

Sebagai Tok batin disini yang telah memeluk islam selama 7thn beliau juga bercita-cita dan mempunyai hasrat yang tinggi bagi memastikan 9 orang orang islam asli disini daripada 109 orang mendapat didikan agama yang cukup sempurna dengan mengadakan kelas pengajian agama samaada di surau atau dirumah. Mungkin kami tidak mampu untuk membiayai yuran yang tinggi kepada tenaga pengajar tetapi insya-allah kita akan usahakan walaupun pendapatan ibubapa disini sehari RM20 dengan hasil memburu dan mengutip hasil kayu untuk dijual. Jika ada pihak yang berprihatin kami sangat mengalu-alukan untuk menyebarkan dakwah disini.

Menurut Mohamad terdahulu ada juga tenaga pengajar seorang ustaz hadir disini namun ia tidak kekal kerana beliau menyatakan sebagai orang islam kita tidak boleh membela binatang seperti anjing. Seharusnya perkara ini tidak berlaku. Beliau yang mempunyai pendidikan sebagai pendakwah haruslah menjalankan tanggungjawab kepada kami disini. Menjinakkan hati kami kepada ajaran islam. Kami akui kerana tidak faham apa yang dibenarkan dalam islam dan apa yang tidak dibenarkan kerana tiada bimbingan daripada mana-mana pihak, katanya.

Dengan fenomena inilah menyebabkan ramai yang memeluk islam atas nama sahaja tetapi dari sudut amal ibadatnya saya yakin mereka tidak mengetahuinya 100 %. Apabila ditanya sebagai Tok Batin disini apakah beliau pernah suarakan masaalah ini kepada pihak JHEOA agar dapat mengusulkan kepada pihak yang bertanggungjawab. Katanya sudah beberapa kali telah disuara kepada JHEOA dan pihak kerajaan Pusat tetapi tidak diendahkannya jadi rasa kecewa untuk suarakan lagi. Jadi kami disini masih terumbang ambing lagi dan mengharap ada pihak yang sudi membantu kami sebagai seorang muslim. Kita tidak mahu dikatakan Islam atas nama sahaja tetapi apa yang kita perlukan adalah Islam yang mengamal ajaran dengan berpandukan Al-Quran dan Al-Sunnah.

Sementara itu YDP PAS Selayang, Mohamad Abd Rahman berkata, insya-allah beliau akan menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk membantu membimbing orang-orang asli disini. Saya telah meminta pihak Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Tmn Templer membuat kertas kerja yang dikenali sebagi PERINTIS diperingkat permulaan ini untuk diusulkan kepada JAIS agar mendapat kerjasama untuk membantu mereka.

Dalam masa yang sama, kita harap pihak JAIS dapat memberi peruntukkan untuk melantik seorang ustaz yang ditauliahkan untuk membantu mereka disini agar mereka tidak terumbang ambing lagi.

Menurutnya, menjadi satu tanggungjawab kita sebagai orang muslim mengambil berat tentang kehidupan muslimnya yang lain. Insyaalah saya akan cuba meminta keterangan yang rapi kepada pihak JAIS apakah garis panduan yang perlu kita ikuti bagi membantu golongan tersebut.

Bagi saya pemantauan ini wajib di lakukan kerana kita tidak mahu mereka kembali kepada agama mereka. Jika pemantauan ini berterusan dengan memberi dakwah yang betul kepada golongan tersebut insya-allah orang asli yang tidak mempunyai pegangan agama akan turut memeluk islam dengan iringan doa kita sendiri agar hidayah diberikan kepada mereka, ujarnya disini hari ini di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Tmn Templer .

Editor :khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI