Tuesday, November 23, 2010

Umno hadapi krisis kepercayaan serius

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mendakwa tindakan BN membuka keahlian langsung dan bersekutu membuktikan parti itu berdepan krisis kepercayaan rakyat yang serius.

Mengulas 'perubahan' baru dalam BN itu, Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga yakin ianya tidak membantu BN memulihkan semula imej mereka.

"Itu bermakna bahawa BN telah mengaku parti-parti komponen mereka termasuk Umno, berdepan dengan krisis kepercayaan dari pelbagai kaum khususnya generasi muda," katanya kepada Harakahdaily semalam.

Beliau mengulas demikian berdasarkan pandangan Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah, yang mendakwa perubahan itu bagi membolehkan pertubuhan atau individu yang tidak suka kepada parti komponen BN, menyertai BN sebagai ahli bersekutu.

Namun katanya, adalah mustahil jika satu pihak itu tidak menyukai mana-mana komponen BN, akan menjadi ahli bersekutu BN.

"Sebab dia tak suka pemimpin Umno, bagaimana dia nak sertai BN yang Umno sendiri terajui.

"Kalau dia tak suka Chua Soi Lek, macam mana dia nak masuk BN sedangkan dia tahu Chua ada dalam tu," katanya.

Selain itu, beliau juga tidak melihat perkara tersebut satu ancaman kepada Pakatan Rakyat khususnya kepada PAS.

Ini kerana, NGO atau individu yang mahu menyertai BN sememangnya menyokong parti itu dari asal, dan bukan pertambahan sokongan baru kepada BN.

"Kita tengok Tan Sri Rozali Ismail bila dia menyertai BN, dia tu Umno dah, bukan pertambahan baru pada BN," tambahnya mengulas pengumuman Rozali membawa Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) menyertai BN.

"Ini tidak tambah kekuatan BN, dan tidak mengurangkan kekuatan Pakatan," katanya.


Majlis Solat Hajat Perdana dan Bacaan Yaasin Menghalang Perobohan Surau di Bukit Katil, Melaka

Malam esok satu lagi Solat Hajat Perdana dan Bacaan Yaasin akan diadakan oleh Badan Bertindak Menghalang Perobohan Surau dan PASTI memohon Allah memelihara Surau dan PASTI dan memberikan balasan setimpal kepada sesiapa sahaja yang bongkak menggunakan kuasa untuk merobohkan rumah Allah dan Institusi Pendidikan Islam.

Solat Hajat dan bacaan Yaasin ini akan diadakan pada 25 Nov 2010, jam 6.50 petang di perkarangan PASTI Jaya Insan, Bukit Katil.

Selamat majlis bacaan Yaasin dan Solat Hajat ini satu ceramah Umum akan disampaikan oleh Al Fadhil Ustaz Sidek Noor dan pimpinan PR negeri Melaka yang juga di adakan di tempat yang sama bermula jam 9.15 malam.

Surau dan PASTI tersebut yang dibina puluhan tahun dahulu secara sah dengan pelan dan kelulusan Majlis Kerajaan Tempatan menjadi pusat menimba Ilmu dan kegiatan masyarakat setempat untuk mendalam ilmu Islam.

Pelbagai tuduhan dan fitnah dilemparkan kepada Surau dan PASTI tersebut kononnya ianya dibina secara haram dan tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan. Tuduhan dan fitnah ini keluar sendiri dari mulut Ketua Menteri Melaka bukannya JKKK kampung. Pihak Badan Bertindak sudahpun membuat penafian dan kenyataan di media tentang fitnah ini.

Ianya sungguh memalukan kerana ia terpacul dari mulut seorang yang berstatus Ketua Menteri. Jelas sekali beliau tidak membuat rujukan dan tidak berhati-hati sebelum mengeluarkan tuduhan. Sikap inilah sebenarnya yang menyebabkan negeri hutang negeri Melaka terus meningkat manakala anak-anak syarikat kerajaan negeri terus menerus mengalami kerugian antaranya MITC, Hospital Pakar Putera dan lain-lain seperti yang dilaporkan di dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI