Monday, April 12, 2010

APCO: Laporan polis serentak seluruh negara esok

KUALA LUMPUR, 13 April: Pemuda Pakatan Rakyat akan membuat laporan polis serentak jam 3 petang esok di semua ibu pejabat kontinjen Polis seluruh negara berhubung isu APCO.

Mereka daripada Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP), Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) akan meminta siasatan dijalankan terhadap firma perunding APCO Worldwide dan pembabitannya dengan kerajaan Malaysia kerana bimbangkan pembocoran maklumat negara kepada pihak asing.

"Penglibatan APCO bagi kita memberi ancaman kepada kedaulatan negara.

"Kita akan minta pihak polis siasat dan mengambil tindakan segera agar keselamatan dan kedaulatan negara terjamin," kata ketua DPP, Nasruddin Hassan ketika dihubungi Harakahdaily.

Selain itu, satu himpunan aman akan diadakan di masjid-masjid negeri di seluruh negara pada hari jumaat ini bagi menyatakan bantahan terhadap penglibatan firma perunding yang didakwa ada kaitan langsung dengan Zionis Israel itu.

"Kita juga akan adakan demonstrasi serentak di masjid-masjid negeri 16 April ini sejurus solat Jumaat," tambahnya lagi.

Sebelum ini beberapa laporan polis telah dibuat berkait isu sama di seluruh negara.

Antaranya dibuat Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali, Nasir Zakaria (Padang Terap), Dr. Mariah Mahmood (Kota Raja) dan Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

PAS MAHU SPRM SIASA Datuk G Palanivel

KUALA LUMPUR, 13 April: PAS mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pengakuan Ketua Kampung Sungai Buaya di Hulu Selangor, Mustafa Talib bahawa Datuk G Palanivel telah meluluskan tiga projek bernilai RM354,000 di kampung itu.

Sehubungan itu, Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad (gambar) tidak mempersoalkan keperluan perbelanjaan itu dikeluarkan oleh pihak kerajaan, tetapi mempersoalkan kelayakan dan kredibiliti Palanivel yang tidak mempunyai jawatan dan kuasa dalam kerajaan masih boleh memberi kelulusan projek.

“PAS mahu SPRM menyiasat perkara ini kerana beliau bukanlah anggota kabinet atau penjawat awam yang mempunyai kuasa bagi menentukan perbelanjaan wang negara,” katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, adalah tidak releven seorang bekas wakil rakyat yang kini dilantik sebagai penyelaras sebuah parti politik boleh mengeluarkan duit kerajaan sesuka hati untuk projek yang ada kepentingan dengan Pilihan raya Kecil Parlimen Hulu Selangor.

Menurutnya, selama dua tahun allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad menjadi Ahli Parlimen Hulu Selangor, Kerajaan Persekutuan enggan memberikan sebarang peruntukan kepada beliau bagi memajukan kawasan itu.“Tetapi, selepas beliau meninggal dunia Kerajaan Persekutuan tiba-tiba sahaja melantik 'wakil rakyat haram' untuk membelanjakan duit kerajaan.“PAS menuntut SPRM tidak bermain wayang dan menutup mata terhadap apa yang berlaku di Hulu Selangor sekarang,” tegasnya.

Pekerja Estet DUN Bagan Pinang Tagih Janji Rumah, Wang BantuanBAGAN PINANG : Masyarakat India di empat ladang dalam DUN Bagan Pinang kecewa berikutan perumahan sempurna dan bantuan kewangan yang dijanjikan Umno Barisan Nasional (BN) ketika kempen, hanya janji palsu.


Kekecewaan itu kemudian mendorong 67 penduduk di empat ladang berkenaan untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini.


“BN tipu sama kita. Mereka janji mahu beri wang. Dia kata mahu beri rumah di Ladang Siliau, itu pun tidak ada. BN tidak tolong kami, kami susah. BN bagi duit enam bulan sahaja kemudian tidak ada lagi," kata seorang daripada mereka.


Itu luahan Kalimah a/p Kupun yang kecewa dengan tindakan Umno BN selepas dijanjikan 150 rumah melalui projek perumahan kos rendah (PPRT) di Ladang Siliau, mukim Port Dickson tapi tidak ditunaikan sehingga kini.


Malah, beliau berkata bantuan wang tunai berjumlah RM300 sebulan yang dijanjikan kepada penduduk estet cuma dilaksanakan selama beberapa bulan, kemudian dihentikan begitu sahaja.


M Selua Raju pula berang dengan cakap-cakap kosong pimpinan Umno-BN yang menyifatkan kerajaan Pusat hanya memanipulasi kaum India di kawasan tersebut.


“Masa undi, janji mahu bagi RM300 tapi sudah menang terus stop (henti). BN tipu semua orang. BN semua kaki tipu. Masa mahu undi macam-macam cakap tapi selepas itu tidak datang jenguk lagi," katanya.


N Tamil Maran pula mempersoal siapa yang mengaut keuntungan terhadap tanah 15 ekar – lokasi yang sepatutnya didirikan 150 rumah PPRT kepada penduduk empat ladang estet.


“Kita tanya sama ketua-ketua MIC, berapa mereka dapat tapi semua diam saja. Kalau dapat wang dapat, beri pada sekolah atau surau. Kawasan ini lebih kurang 15 ekar, RM20,000 boleh dapat,” katanya.


Lantaran itu, M Selua berharap pengundi Hulu Selangor berwaspada supaya tidak mudah terpedaya dengan mulut manis pimpinan Umno-BN.


“Orang Hulu Selangor, jangan beri BN menang tapi lebih baik sokong PKR. Sekarang orang BN mesti sibuk cuci otak orang Hulu Selangor. BN selalu cakap macam-macam untuk menang. MIC memang kaki tipu," katanya.Rakyat selesa Perhentian Bas Tmn Selasih Fasa 2 telah siap dibina


Gombak- Kemudahan Awam yang telah telah mengalami kemalangan pada musim cuti perayaan Tahun Baru Cina 2 bln yang lalu, telah diperbaiki.

Alhamdulilah atas kecekapan dan ketangkasan Ahli Majlis MPS Zon 11 dalam mengambil tindakan segera setelah menerima aduan penduduk akhirnya telah dipandang serius oleh pihak MPS untuk bersama – sama membangunkan perhentian bas tersebut secepat mungkin.

Menurut Pn Khatifah, Perhentian bas tersebut telah selamat dibina sepenuhnya pada 7hb April, 2010.

Beliau berharap kemudahan awam yang telah siap dibina hendaklah dimanfaatkan sebaiknya kerana untuk menguruskan permohonan tersebut mengambil masa 2 bulan daripada pihak MPS.

Disebabkan hal ini adalah “emergency case” maka permohonan tersebut diluluskan segera oleh MPS.

Besar harapan saya, agar semua pihak harus bekerjasama untuk menjaga kemudahan awam ini dengan sebaiknya, kerana untuk kebaikan kepada semua pengguna.

Andai kita tidak bertanggunggjawab untuk menjaga kemudahan ini bersama, sudah pasti anak-anak yang menunggu ibubapa/penjaga khususnya di sekolah Tmn Selasih akan merasa kepanasan dan tidak mempunyai tempat berteduh lagi. Disini siapakah yang merasa kerugiannya, sudah pasti diri kita dan pengguna yang lain.

Selain daripada itu, beliau juga melahirkan kekecewaannya apabila dilihat perhentian bas Jln Samudra Barat 1, yang baru sahaja dibina 2 bulan didapati tiang perhentian bas telah patah.

Beliau berkata, setiap kali ingin mengambil anak ke sekolah di dapati tiang tersebut semakin jatuh.

Baru-baru ini, Kontraktor yang dillantik oleh MPS, memaklumkan kepada saya dalam temubual bersama wartawan,” mengatakan, sedang beliau hendak menuju ke tapak pembinaan perhentian bas di Tmn Selasih untuk membuat kerja-kerja pengurusan didapati beberapa orang mengetuk tiang perhentian bas tersebut. Saya dapati ada kesan ketukan pada tiang yang telah patah” katanya.

Apabila saya melawat kawasan berkenaan, didapati jelas kelihatan ada kesan ketukan pada tiang tersebut. Kita sediakan tiang tersebut bukan untuk ditendang, diketuk dan sebagianya tetapi adalah satu hiasan dan untuk kegunaan orang awam apabila hendak menggunakan perhentian bas ini. Ini adalah untuk mendisplinkan pengguna juga untuk beratur ketika menaiki kenderaan tetapi jadi sebaliknya.

Saya tidak tahu apa motif mereka buat sedemikian, dengan merosakkan kemudahan awam yang telah disediakan. Semenjak saya menjadi Ahli Majlis di Zon Gombak, alhamdulilah kita telah sediakan 2 buah perhentian bas yang cukup selesa untuk semua masyarakat disini, tetapi mengapa apabila kemudahan disediakan mereka membuat kerosakkan pula.

Selain daripada tiang yang mengalami kerosakan didapati jalan raya di tepi pinggiran perhentian bas juga telah banyak mengalami kerosakan yang teruk.

Saya bimbang jika tidak dinaiktaraf jalan tersebut, akan menyebabkan air mudah bertakung, keselamatan pengguna terancam dan sebagainya. Aduan ini akan diusulkan kepada YB Dato’ Hassan & MPS untuk tindakan selanjutnya.

Semoga semua pihak dapat memainkan peranan masing-masing dan menjadi masyarakat yang bertanggungjawab sepenuhnya.

Menurut En Fairuz Kontraktor daripada MPS, berkata untuk membuat kerja-kerja membina sesuatu projek adalah mengambil dalam masa 2 minggu dan tidak terlalu cepat kerana jika kita ambil masa yang singkat bimbang kerja-kerja pembinaan adalah tidak berkualiti tinggi dan akan mendatangkan kerugian. Ini yang kita tidak mahu terjadi ujarnya dalam penermuan bersama wartawan harakah.

Editor : Khaulah Azwar


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI