Monday, February 7, 2011

Kesilapan Mencetak Buku Teks, Penganayaian kepada pelajarSelayang : Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibubapa dan Guru Nasional (PIBGN), Profesor Madya Datuk Mohamed Hasan Ali, tindakan drastik kerajaan menarik semula buku tersebut telah menggugat sesi pembelajaran memandangkan buku baru hanya akan diterima menjelang Mac nanti.

"Kita melihat misalnya masa atau tempoh untuk menunggu buku yang baru itu sehingga Mac saya kira satu tempoh yang agak panjang dan semacam penganiayaan kepada murid-murid dan juga mungkin warganegara yang baru masuk dalam sekolah darjah satu. Mungkin dalam pemikiran mereka ini merupakan satu bebanan," katanya.

"Ujarnya lagi misalnya masa atau tempoh untuk menunggu buku yang baru itu sehingga Mac saya kira satu tempoh yang agak panjang dan ia merupakan satu penganiayaan kepada murid-murid dan juga mungkin warganegara yang baru masuk dalam sekolah darjah satu. Mungkin dalam pemikiran mereka ini merupakan satu bebanan,"

Penarikan semula 400 ribu buku teks KSSR Bahasa Inggeris tahun satu Januari lalu oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dianggap sebagai satu penganiayaan terhadap murid-murid sekolah. Buku teks berkenaan mengandungi pelbagai kesalahan dan perlu menggantikan dengan buku teks cetakan baru.

Beliau berkata lagi, ia secara tidak langsung mengakibatkan pembaziran serta kerugian besar dalam sektor pendidikan. Ini kerana, buku berkenaan perlu dicetak semula dan bakal menelan kos berlipat kali ganda.

"Wang negara dibelanjakan dan dibazirkan begitu sahaja. Ini kerana RM4 juta yang diperuntukkan itu boleh dimanfaatkan berbagai-bagai dimensi setidak-tidaknya mungkin bagi saya sebagai dana tambahan contoh kepada skim makanan tambahan untuk anak-anak," katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Rentetan daripada itu, beliau menyarankan agar siasatan lanjut dilakukan bagi mencari di mana kesilapan tersebut. Hasan turut menyarankan agar KPM bersikap telus dan tampil ke hadapan untuk memberi penjelasan kepada rakyat.

Beliau turut meluahkan rasa terkilannya atas sikap sesetengah pihak yang cuba menyembunyikan keadaan sebenar dari diketahui umum. Menurutnya, tindakan telus media alternatif yang menyiarkan isu berkenaan secara eksklusif wajar dipuji dan dijadikan contoh dalam merakyatkan informasi.

Sehubungan dengan itu, Harga seunit buku teks KSSR bahasa Inggeris tahun satu adalah RM8.20 dan jika mengambil kira keperluan hampir 400,000 naskah maka jumlahnya mencecah RM4 juta.


Editor : khaulah azwar

Al-Quran Sebagai Pembela Di Hari Akhirat
Abu Umamah r.a berkata : “Rasulullah S.A.W telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Quran, setelah itu Rasulullah S.A.W memberitahu tentang kelebihan Al-Quran. Telah bersabda Rasulullah S.A.W : “ Belajarlah kamu akan Al-Quran, di akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya.”

Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya, “ Kenalkah kamu kepadaku?” Maka orang yang pernah membaca akan menjawab : “Siapakah kamu?” Maka berkata Al-Quran : “Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari.” Kemudian berkata orang pernah membaca Al-Quran itu : “ Adakah kamu Al-Quran?” Lalu Al-Quran mengakui orang yang pernah membaca mengadap Allah S.W.T. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya.

Pada kedua ayah dan ibunya pula, yang diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya bertanya : “ Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?” Lalu dijawab : Kamu diberi ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al-Quran.”

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI