Sunday, October 17, 2010

PAS turunkan calon berkualiti di Galas

Dengan hanya tinggal beberapa hari saja lagi hari penamaan calon Pilihan Raya Kecil Dun Galas pada 26 November sementara hari mengundi 4 November suasana sekitar Dun Galas dalam Parlimen Gua Musang semakin sibuk.

Suruhanjaya Pilihan Raya juga memutuskan hari yang sama penamaan calon dan hari mengundi bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi, Sabah.Kerancakan menjelang pilihan raya di Dun Galas semakin bertambah di mana pemimpin PAS dan Umno/BN semakin kerap mengadakan perbincangan di kalangan parti masing-masing.

Di samping itu, bendera PAS dan Umno/BN sudah berkibar di sana sini, khususnya di tempat strategik – di simpang empat, jalan masuk ke kampung, tempat lapang, berdekatan dewan, tempat orang ramai biasanya berkumpul dan tidak kurang rancaknya berdekatan pasar malam dan pasar harian. Pelbagai petak jualan sekitar Dun Galas, membawa ke Gua Musang, malah hampir sampai ke Merapoh sudah kelihatan banyak yang ditandai, malah ada yang sudah didirikan.

Dengan pengalaman panjangnya menghadapi pilihan raya umum dan kecil sejak lebih 40 tahun, PAS sudah menduga, seperti kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad bahawa dalam mana-mana pilihan raya juga sama, Umno/BN hanya ada satu modul iaitu menggunakan sumber kewangan dan menabur pelbagai janji, termasuk janji membina satu jambatan baru di Manek Urai.

Jambatan dua lorong dianggarkan bernilai RM7 hingga RM10 juta itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kempen pilihan raya kecil tersebut, bagi menggantikan satu jambatan merentasi Sungai sedia ada di kawasan itu.

"Kita akan dedahkan balik janji-janji ini di Galas," kata Idris lagi kepada Malaysiakini.

Bagaimanapun kini Umno/BN sudah mula menimbulkan masalah air bersih di Kelantan, termasuk di Gua Musang dan ini nampaknya antara permulaan siri ‘serangan’nya terhadap pemerintahan PAS Kelantan. Tentu saja PAS akan menjawab isu ini dalam kempennya nanti.

Rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat – PKR dan DAP dijangka akan datang membantu sepenuhnya seperti dalam mana-mana pilihan raya. Sudah tentu DAP dan PKR akan menumpukan perhatian kepada pengundi Cina di Dun tersebut. Malah undi Orang Asli juga akan menjadi perhatian dan kedua-dua pihak akan berusaha menarik mereka.

Kita yakin dengan pengalaman PAS yang panjang dan telah terbukti selama ini hingga mampu memerintah Kelantan lebih 20 tahun, PAS akan mengatur kempennya berdasarkan pengalaman ini. Sekali lagi kita akan melihat kemampuan PAS Kelantan, dibantu oleh PAS negeri-negeri dan pendukung PKR, DAP membuktikan kemampuannya untuk mempertahankan Galas. Dewan Muslimat pula akan mengerahkan Briged Muslimatnya yang baru ditubuh untuk membantu kempen tersebut. Sementara Dewan Ulama, Pemuda, Muslimat, malah Dewan Himppunan Penyokong PAS juga akan turun padang berhabis-habisan untuk kempen tersebut.

Dalam Pilihan Raya Umum Dun Galas pada 2008 dulu, Chek Hashim Sulaima telah menang majoriti 646 mengalahkan calon BN Mohamad Saufi Deraman, sementara dalam Pilihan Raya umum 2004, calon BN, Mohd Saufi Deraman mengalahkan calon PAS Chek Hashim Sulaima juga dengan majoriti 1,729.

Perlu diingat dalam PRU ke-12 dulu, Tengku Razaleigh kalah 316 undi di Dun Galas, walaupun beliau menang di Dun lain dalam parlimen tersebut.

Dun ini mempunyai pengundi 65.4 peratus Melayu, 22.3 (Cina), 1.8 (India), sementara lain-lain 10.5 peratus. PAS tentu tidak sukar untuk menawan pengundi Cina memandangkan sokongan yang diberi oleh mereka dalam banyak pilihan raya sejak PRU 12 dulu. Namun PAS tentunya bekerja lebih keras lagi untuk menawan pengundi India dan Orang Asli.

PAS sedang meneliti calonnya di peringkat akhir di mana dari nama-nama yang tersenarai pendek, PAS mempunyai tokoh berkaliber baik dari kalangan berlatarbelakangkan ilmu agama dan professional. Ini kelebihan PAS selama ini yang tidak sukar mencari calon berkaliber yang mampu memenuhi cita rasa rakyat.

PAS memiliki kalangan ulama, professional dan amilin yang berwibawa, yang terbukti selama ini berdasarkan gerak kerja mereka, perbahasan mereka yang bermutu di parlimen dan di Dun-Dun.

Lebih dari itu para tokoh PAS setakat ini bersih dari pelbagai amalan buruk seperti rasuah, penyelwengan, penipuan dan sebagainya. Rekod mereka selama ini telah membuktikan selama ini.

Adalah difahamkan, PAS negeri dan kawasan seluruh negara sedang membuat persiapan terakhir untuk menghimpunkan seluruh tenaganya bagi membantu kempen PAS di Galas, malah di Batu Sapi juga – bersama rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

Oleh kerana hari penamaan calon dan hari mengundi yang sama di Galas dan Batu Sapi, tentunya pemimpin Pakatan Rakyat terbahagi dua untuk berada di hari pengumuman calon di dua tempat itu. Belum diketahui.

Jadilah Hamba yang bersyukur, dengan cara bagaimana?Tmn Bolton Gombak - Program imarahkan masjid dan surau haruslah terus dilaksanakan meskipun bulan ramdhan telah berlalu pergi.

Siri peringatan ini telah disampaikan oleh Y. B Dr Hasan Mohamed Ali /ADUN Gombak Setia dalam kuliah maghrib baru-baru ini.

Beliau berkata "Kesibukan bekerja bukan menjadi alasan kepada orang mukmin sehingga tidak mempunyai waktu untuk meluangkan masa beribadah kepada allah swt".
Pada zaman ini masjid surau merata-rata diletakkan di semua kawasan. Malahan musolla juga disediakan bagi orang-orang yang dalam musafir untuk kemudahan orang-orang mukmin. Cuma kehendak hati mereka samada nak lakukan/tidak. Nak solat jemaah/nak solat sendirian.

Kita sentiasa berkira-kira dengan allah swt, tetapi allah tidak pernah berkira-kira dengan umatnya.

Kadangkala allah beri ujian kepada hambanya melalui berbagai cara. Mungkin kesibukan kita dalam bekerja sehingga tidak mempunyai waktu untuk solat apatah lagi untuk mengimarahkan masjid dan surau. Ini juga merupakan ujian allah pada kita. Diuji dalam bentuk dunia sehingga lupa untuk bekalan akhirat.
Kaum muslimin diwajibkan solat dimasjid dan surau secara berjemaah melainkan jika ada halangan yang tidak dapat dielakkan. Tetapi bagi kaun muslimat mereka dibenarkan solat dirumah. Jika mereka ingin solat berjemaah di masjid/surau tidak mengapa asalkan dengan niat yang betul untuk beribadah dan menuntut ilmu yang wajib dituntut setiap orang mukmin. Jika mereka mempunyai mahramnya adalah lebih baik untuk bersama menghadirkan diri ke masjid dan surau.

Dato' Dr Hasan juga mengajak mereka yang hadir dalam kuliah tersebut untuk muhasabah diri seketika iaitu dengan cara "mungkin kita lihat ada diantara mereka tidak solat tetapi mereka diberikan harta, kekayaan begitu cukup mewah berbanding pula dengan orang yang beramal soleh yang menjaga solatnya kehidupan mereka sederhana tetapi ada juga diberi berbagai bentuk rezeki iaitu melalui kesihatan, kesenangan, keluarga sakinah dan sebagainya".
Kita mula tertanya dalam hati kenapa jadi sedemikian, ketahui bahawa inilah dikatakan istidraj (allah beri kemewahan dalam kemurkaannya), kerana manusia tidak tahu erti bersyukur dengan mengikut perintah allah dan meninggalkan segala larangannya.

Kadang-kala kita sering merungut itu dan ini tanpa berterima kasih diatas apa yang allah berikan.
Allah minta kita jaga solat kerana amal yang pertama dihisab adalah solat kita.


Oleh itu jangan kita salahkan takdir bila diuji dalam kesusahan. Solat, imarahkan masjid merupakan amalan yang sangat dicintai oleh allah swt dan nabi saw dan para sahabat. Jika kita mengakui mencintai nabi saw maka harus contohi akhlak, peribadi dan sunnahnya, katanya dalam kuliah tersebut.Editor : khaulah Azwar

Bajet Hanya Utamakan Negeri BN- Guan Eng


KUALA LUMPUR : Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyifatkan pembentangan Belanjawan 2011 hanya berpihak kepada negeri-negeri di bawah naungan Umno-Barisan Nasional.

Berikutan itu, beliau yang juga Setiausaha Agung DAP akan mengemukkan rayuan kepada Kerajaan Persekutuan untuk memberi perhatian kepada negeri-negeri dibawah naugan Pakatan Rakyat dalam tempoh terdekat.

Beliau yang ditemui di lobi parlimen turut melabelkan belanjawan yang dirangka kerajaan ini hanya satu ilusi untuk memerangkap perhatian rakyat dengan imbuhan yang diumumkan.

Guan Eng menambah rancangan pembangunan mega yang dirangka tidak akan membantu meningkatkan pendapatan ekonomi rakyat sebaliknya kroni-kroni yang bersedia mengaut keuntungan.

"Pembentangan bajet memperlihatkan imbuhan yang pelbagai oleh kerajaan namun adakah rakyat akan merasai imbuhan tersebut," tanya beliau.

Menurut beliau lagi, bagi mempertingkatkan pendapatan negara, kerajaan harus beri penumpuan terhadap tenaga kerja yang akan menggerakkan negara menjana ekonomi.

"Mengapa perlu bangunan 100 tingkat? Mereka perlu beri tumpuan kepada orang (rakyat) yang akan menjana ekonomi. Kita perlukan skil(kemahiran)dan pengalaman. Bukan insfrastruktur mega," tegas beliau.

Pengambilalihan Pentadbiran PLUS Perlu Telus

SHAH ALAM 17 Okt : Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago menjelaskan, sekalipun kadar tol di empat lebuhraya utama PLUS Ekspressway Berhad (PLUS) tidak akan dinaikkan untuk 5 tahun akan datang, namun kerajaan perlu membayar sejumlah pampasan kepada pemegang konsesi tersebut.

"Ini bermaksud bahawa walaupun orang ramai tidak membayar tol, tetapi di dalam perjanjian konsesi kerajaan Malaysia dengan PLUS, ada klausa yang mengatakan bahawa, kalau tarif tidak naik, maka alternatif kedua ialah pampasan daripada pihak kerajaan kepada pihak PLUS," katanya.

Beliau yang dihubungi TV Selangor menjelaskan, bahawa rakyat dan kerajaan sebenarnya yang akan kehilangan sumber kewangan, apabila pembiayaan dilakukan melalui kaedah tersebut.

Ini berikutan kewujudan tawaran dari Kumpulan UEM Berhad (UEM) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk mengambil alih semua aset dan liabiliti PLUS Expressways Bhd pada harga RM23 bilion.

Dalam pada itu, Charles turut mempersoalkan ketelusan dan kaedah sekiranya urusniaga tersebut dilakukan, termasuk butiran, dan bagaimanakah transaksi tersebut akan dijalankan. Beliau turut mempersoalkan, apakah kos dan harga yang ditawarkan oleh kedua-dua belah pihak untuk pengambilalihan tersebut, dinilai mengikut harga pasaran semasa.

"Adakah kos yang dibayar oleh pihak KWSP dan UEM dengan harga yang kompetitif. Kita tidak tahu, sebab sampai sekarang kita tidak tahu butir-butir mengenai isu ini. "Tetapi pada pandangan saya, apa yang penting dan apa yang perlu ialah untuk mengadakan satu proses terbuka dan telus untuk mengatakan siapa yang boleh mengambil alih PLUS," katanya.

Charles mendesak pihak yang berkaitan, termasuk Kementerian Kewangan dan Kementerian Kerja Raya untuk menjawab persoalan yang dibangkitkan, berikutan jumlah transaksi atas urusniaga tersebut berjumlah lebih RM 20 bilion.

"Ini sebenarnya adalah tanggungjawab Kementerian Kerja Raya, tetapi isu yang dibangkitkan harus dijawab oleh Kementerian Kewangan sebab mereka yang berkait. Mereka yang mengawal agensi tersebut untuk semua urusan, penswastaan dan sebagainya." jelasnya.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI