Wednesday, July 10, 2013

Kerajaan Mirority

Tazkirah : Ibubapa Genius. Coz I Luv My Mama, Ummi, Abi Pls try


Siri peringatan tazkirah ramadhan ke 2 buat diriku yang lupa. terima kasih akhie Zaidy,  and Utz Zamri Mantop yang tidak jemu memberi tazkirah yang amat bermakna sebelum mendirikan rumah tangga perlu lengkapkan ilmu dunia dan akhirat untuk membentuk keluarga sakinah.  Tidak ada niat dihati untuk di tuju kepada sesiapa tetapi satu perkongsian ilmu, jika baik amalkanlah jika tidak abaikan. Moga jadi ayah, walid, abi, ummi, emak, mama, bonda yang di kasihi Allah dalam membentuk anak2. Sebab syg maka perlu untuk berkongsi sesuatu.. Bacalah sampai habis moga ilmu yang sedikit jika diamalkan dapat pahala kepada yang memberi. Jazakallah..


1. Jangan pukul anak dari lutut ke atas.


2. Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.


3. Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah SAW

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5. Berikan anak anda pelukan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk).

6. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran).

7. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri

  • 19 orang menyukai ini.
  • Zaridah Abdul Aziz tersentuh hati membacanya,,.para ibu bapa wajib baca-.ada antaranya sama dng pesanan arwah emak,.tiba2 rasa rindu kat arwah.
  • Ummie Anjai subhanallah.......

    • Azwar Khaulah anak muridku paling aktif di kelas.. yeah wahai ayah, ibu, walid,abi, ummi, emak, mamam, fahamilah jiwa anak2... dpd kecil mereka perlukan kasih syg dan perhatian sehinggalah apabila mereka sdh mendirikan rmh tangga. peranan ibu ayah, ummi, walid, abi, emak, abh, ayah amat penting dalam membentuk anak2. Anak2 akan mencari kita saat jiwa, hati resah gelisah. itu bagi anak yang tahu menghargai ibubapa mereka. mooga jadilah ibubapa yang sikasihi allah dan sebgai anak jdilah anak2 quratul ain pada mereka meskipun diberi ujian. peringatan buat diriku yang lupa.. doakan moga ana jadi ummi yg soliha, yg menghargai anak dalam kehidupan kita.. kerana ia adalah amanah allah yang perlu di jaga dengan baik. syukran atas peringatan buat diri ana yang sering terlupa. mantop

    SIMFONI KASIH TAUTAN HATI