Saturday, February 5, 2011

Perkampungan Orang Asal Kemensah tidak akan dimansuhkan


Hulu Klang- Walaupun kehidupan orang asal pada masa ini berkemajuan namun masih segelintir di beberapa lokasi orang asal yang masih jauh ketinggalan. Samaada pembangunan, ekonomi dan pendidikan.

Beginilah kehidupan orang asal di Kemensah Hulu Klang. Tinjaun media baru-baru ini dengan pihak pengurusan Jabatan Hal Ehwal Orang Asal (JHEOA) dan Tok Batin dikawasan tersebut dengan hasrat mendengar segala kemelut dan masaalah yang mereka hadapi sekian lama.

En Sabri a/l Ah Hang, Penolong Pembantu JKKK Orang Asal Kemensah berusia 36thn melahirkan rasa kebimbangannya kerana rakyat orang asal disini telah mendengar ura-ura daripada pihak tertentu, menyatakan melalui perbincangan Draf Perancangan Penempatan Wawasan 2020 yang melibatkan Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), kawasan Perkampungan orang asal disini akan dimansuhkan tidak lama lagi.

Menurutnya perkampungan disini sudah sekian lama wujud pada tahun 1968 dengan mempunyai bilangan ahli keluarga seramai 24 buah keluarga yang masih tidak mempunyai pegangan agama (Aties).

"Kita telah bangunkan kawasan ini yang dahulu kawasan perhutanan. Walaupun terdahulu rumah kediaman kami yang rata-rata terdiri daripada buluh namun pada tahun 2009 kita telah mendapat kediaman rumah daripada pihak Kerajan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Selangor bagi membantu kami disini. Sedikit sebanyak telah memberi keselesaan pada kami".

Namun pun begitu masih terdapat kekurangannya. Kami disini masih tidak mempunyai bekalan elektrik. Ditempat lain sudah ada bekalan tersebut. Kami rasa begitu ketinggalan arus permodenan. Kerajaan Pusat UMNO-BN telah berjanji dengan pihak kami akan menyediakan bekalan tersebut namun sehingga kini bekalan tersebut masih tidak kami perolehi lagi.

"Kami rasa sudah terlalu penat menunggu bekalan elektrik. Setiap kali disuarakan kepada JHEOA mereka hanya menyatakan bersabar. Sampai bila kami ingin bersabar sudah bertahun kami menunggunya".

Bayangkanlah keadaan kami terutamanya apabila tibanya waktu malam. Anak-anak kami yang ingin belajar terpaksa dalam keadaan gelab. Mereka belajar bertemankan lampu minyak tanah. Bagaimanakah ibu-ibu disini yang ingin menguruskan anak-anak kecil mereka".

Untuk mendapatkan bekalan minyak tanah kami terpaksa keluar daripada kawasan ini sejauh 15km. Pernah juga bekalan minyak tanah tiada. Sudahlah kami penat berjalan keluar untuk dapatkan minyak tetapi bila pergi, minyak kehabisan pula, ujarnya dengan kesal.

Walaupun kami tidak mempunyai bekalan elektrik namun anak -anak kami yang bersekolah, pelajaran mereka tidak ketinggalan dan beberapa pelajar disini telah berjaya dalam pelajaran mereka.

Begitulah juga bekalan air di kawasan ini begitu sukar untuk diperolehi. Kami terpaksa menggunakan air bukit. Untuk menggunakan air ini kami terpaksa menapiskan air tersebut. Kami tidak tahu sampai bilakah penderitaan kami disini akan berakhir. Adakah generasi akan datang akan terus menerus merasa kesusahan ini dan terus dipinggirkan oleh pihak yang bertanggungjawab.

Media difahamkan, juga rata-rata kedudukan orang asli disini mempunyai pendapatan lebih kurang RM350 dengan berusaha mengutip hasil dalam hutan dan memburu. Hasil tangkapan tersebut kami jual diluar kawasan. Dengan hasil inilah kami berikan kepada isteri dan anak-anak kami.

Untuk mendapat RM500 sebulan bagi kami begitu sukar lebih-lebih lagi apabila tibanya musim hujan, katanya.

Sabri bersama beberapa orang penduduk disitu ketika ditemui mereka meletakkan harapan agar kawasan ini tidak akan dimansuhkan kerana mereka berhasrat ingin jadikan kawasan kunjungan orang luar dan menjadikan kawasan tradisi orang asal.

Kami ingin melihat anak generasi kami menerajui kawsan ini dengan sebaiknya dan tidak dilupuskan daripada mana-mana pihak. Penduduk disini sagat menentang dengan penghapusan kawasan ini, ujarnya.

Sementara itu, Ahli Majlis Perbandaran Ampang Jaya Zon 4 Hjh W. Hasrinah W. Hasan berkata kawasan ini tidak sama sekali dimansuhkan. Mana mungkin pihak Kerajaan Negeri ingin mansuhkan perkampungan orang asal disini.

Bayangkanlah Kerajaan Negeri telah mengeluarkan modal untuk membina rumah orang asal. Bukan setakat disini sahaja malahan dibeberapa tempat dengan hasrat memberi keselesaan kepada rakyat orang asal. Tiba-tiba mereka mendengar kawasan ini hendak dimansuhkan. Tidak masuk akal. Kita dalam negeri pakatan rakyat yang mengamalkan konsep negeri berkebajikan, insya-allah kebajikan rakyat di seluruh selangor khususnya dijaga dengan baik tidak kira parti, bangsa mahupun pemahaman ideologi politik yang berbeza.

Setiap perkara yang hendak kita lakukan, insya-allah akan dibawa berbincang bersama dengan pucuk pimpinan, dan semua pihak jabatan-jabatan yang bertangungjawab. Adakah kerja-keraja tersebut mendatangkan hasil kebaikan atau keburukkan.

Kita bukan buat kerja macam puak UMNO-BN buat kerja. Kerja yang tiada perancangan. Dengan kecuaian mereka akhirnya rakyat yang menderita.

Ini mungkin kerja Puak-puak UMNO-BN yang sengaja menakut-nakutkan penduduk orang asal disini. Insya-ALLAH Kerajaan PR tidak melakukannya. Saya harap pihak tersebut tidak membohongi rakyat orang asal disini. Begitu juga penduduk orang asal tidak mudah mendengar cerita yang tiada sahihnya. Sekiranya ada sesuatu yang timbul, kita akan mengadakan sesi dailog bersama rakyat. Penbincangan 2 hala perlu ada bagi menjelaskan setiap isu yang timbul.

Di sini saya juga ingin menegaskan kepada UMNO-BN "Segala janji-jani yang diberikan oleh UMNO-BN pada rakyat seharusnya ditunaikan bukan hanya menabur janji-janji kosong sahaja,. Lihatlah kesusahan mereka disini terpaksa menggunakan lampu minyak tanah untuk menerangi rumah mereka. Jangan apabila tiba pilihanraya berbagai janji ditaburkan untuk beri berbagai faedah", katanya ketika ditemui di Johor kelmarin.editor :khaulah azwar

Mapim usaha sokongan 2 juta umat

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), berusaha himpunkan dua juta sokongan umat Islam peringkat Asean menyokong rakyat Mesir.

Setiausaha Agungnya, Haji Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, gerakan ini diharapkan dapat berjalan sesegera mungkin dan bantahan berbentuk elektronik ini akan diserahkan secara online kepada Kaherah dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Gerakan ini adalah untuk menyatakan sokongan kepada perjuangan rakyat Mesir yang bangkit mendesak Presiden mereka, Husni Mubarak yang memerintah 30 tahun agar segera turun.

Semalam merupakan hari ke 10 mereka berjuang secara aman di seluruh negara dengan himpunan melebihi 1 juta rakyat di Medan Merdeka di Kaherah yang sehingga mengorbankan puluhan nyawa, ratusan cedera dan ribuan lagi ditangkap.

Beliau ditemui ketika bersama pimpinan parti politik dan NGO mengepalai himpunan sekitar 10 ribu umat yang mencintai kedamaian dan menegakkan kebenaran.

Turut serta dalam himpunan semalam adalah Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub, Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, AJK PAS Pusat, Haji Mohamad Sabu, Ahli Parlimen Shah Alam, Haji Khalid Samad, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin, Presiden PSM, Dr Nasir Hashim dan Penyelaras PSM, S. Aruchelvan.

Kelantan, Selangor Kedah buka bilik operasi Mesir

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor tetap mengambil berat semua kepentingan seluruh pelajar negeri itu yang sedang berada di bumi Mesir, tegas Exco Agama Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamad Ali.

"Setakat ini, yang saya tahu, hanya Kelantan, Kedah dan Selangor sahaja yang membuka bilik operasi seperti ini, negeri lain belum dengar berita lagi," jelasnya.

Menurutnya, dalam hal membantu dan menjaga kebajikan rakyat, Kerajaan Negeri mengutamakan semua pelajar dan sama sekali tidak menilai mengikut kategori pelajar itu sama ada tajaan kerajaan atau swasta.

Dr Hasan berkata demikian ketika menjawab persoalan mengenai kegelisahan ibu bapa yang hadir dalam Dialog Isu Pelajar Selangor di Mesir yang diadakan malam tadi di Masjid Negeri, dekat sini.

Solat hajat diadakan dua kali selepas Solat Maghrib dan selepas Solat Isyak untuk memohon ke Hadrat Allah SWT agar memberikan Rahmat-Nya dengan menguat dan menyelamatkan bakal-bakal ulamak yang pulang nanti akan berjuang menegakkan islam di negara ini.

Setelah solat hajat pertama, semua hadirin mendengar kupasan sirah dan huraian sejarah khusus tentang pembukaan dan perjuangan rakyat Negara Mesir dari dahulu dan iktibarnya untuk masa kini.

Kuliah tersebut disampaikan oleh Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Turut berucap dalam dialog adalah Penasihat Sekretariat Bilik Gerakan Operasi Pelajar Selangor di Mesir, Ustaz Farizan Subhi dan Timbalan Presiden Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Malaysia, Ustaz Farhan Mazlan dengan Ustazah Fitri Nur Ain Nordin sebagai moderator.

Dalam majlis itu, pihak sekretariat memberi jaminan akan menguruskan isu ini sebaik mungkin dengan memberikan maklumat terperinci kepada semua waris yang memerlukan termasuk bila dan nombor penerbangan anak-anak mereka.

Untuk ibu bapa, terdapat dua kaedah aduan iaitu dengan menghubungi nombor hotline berikut: 03-5514 3520, 03-5514 3534, 03-5514 3538, 03-5514 3539 atau 03-5514 3576, mereka juga boleh melayari laman http://ilmam-prihatin.blogspot.com

Kaedah kedua, mereka boleh datang terus bertemu pegawai bertugas 24 jam di Bilik Gerakan Operasi Pelajar Selangor di Mesir yang terletak di Bangunan JAIS, dekat sini dengan menyatakan butir peribadi termasuk nombor pelajar di Mesir dan universiti berkaitan.

Menurut Ustaz Farihan, kebanyakan maklumat tentang keselamatan 1,285 pelajar Selangor di sana sudah berada dalam kumpulan data mereka dan mempunyai hubungan rapat dan segera dengan Wisma Putra, kedutaan dan PMRAM.

Malam tadi, sebelum dan sebaik tamat majlis, ibu bapa dan waris pelajar terus mendapatkan status anak-anak mereka yang disediakan oleh pihak sekretariat dan kebanyakan mereka berasa lega dengan tindakan segera kerjasama pihak Kerajaan Negeri.

Sementara itu dalam ucapannya, Dr Hasan menyanjung tinggi usaha dan kesanggupan sekretariat bertungkus lumus menyumbangkan tenaga 24 jam sejak beberapa hari lalu bagi mengatasi kegelisahan perasaan semua

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI