Friday, April 2, 2010

JAUHILAH DARI PEMIMPIN YANG MAKSIAT KEPADA ALLAH

“Seseorang yang memimpin kaum Muslimin dan dia mati sedangkan dia menipu mereka (rakyatnya), Allah akan mengharamkan baginya syurga” [HR Bukhari dan Muslim].

Jika menipu rakyat sudah tidak mencium bau syurga, apatah lagi bagi para pemimpin yang menzalimi rakyatnya, melakukan penyelewengan, rasuah, merampas harta rakyat serta memantau dan menangkap rakyat yang cuba melakukan muhasabah ke atas mereka agar menerapkan Islam.

Apakah kita sebagai Muslim tetap mahu mengambil golongan yang zalim sebagai pemimpin? Siapakah pemimpin yang zalim jika bukan pemimpin yang tidak berhukum dengan hukum Allah (kerana) firmanNya,

“Barang siapa yang tidak berhukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim” [TMQ al-Ma’idah (5):45].

Pemimpin yang ada pada hari ini adalah pemimpin yang hanya mementingkan kuasa dan harta semata-mata dan langsung tidak mengendahkan hukum Allah? Berapa banyak sekalipun peringatan dari Al-Quran dan al-Hadis mengenai kedudukan mereka, termasuklah peringatan yang menyentuh tentang azab neraka yang bakal mereka hadapi, namun ternyata para pemimpin ini tetap keras kepala dan berhati batu serta senantiasa berpaling dari kebenaran. Mereka tetap menzalimi rakyat, tetap memakan harta rakyat, tetap menolak hukum Allah dan terus sujud kepada hukum barat. Alangkah beraninya mereka melakukan semua itu, seolah-olah janji (azab) Allah itu satu kepalsuan bagi mereka!

Kita tetap wajib melakukan muhasabah terhadap mereka. Berpalinglah dari pemimpin ini agar kita tidak menyesal suatu hari nanti, hari di mana tidak ada gunanya penyesalan walau seluas tujuh ratus lautan sekalipun.

Justeru , periksalah apa yang pemimpin kita lakukan, jika mereka berada di jalan yang benar, maka taatilah mereka, namun jika mereka menyimpang dari kebenaran, luruskanlah mereka dan jika mereka enggan, maka tinggalkanlah mereka. Berpalinglah dari pemimpin yang membawa kita ke jalan yang dimurkai Allah dan berusahalah untuk mewujudkan seorang pemimpin yang beriman dan bertaqwa.


"Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukanmu” [TMQ Muhammad (47):7].


Wallahu a’lam.

Memperkasa Saf menjuarai Ummah “Muslimat Gombak semakin kehadapan”


Gombak - Selama kita menempuh prasarana politik pilihanraya, rata-rata pengundi wanita kini telah bertambah cerdik disebabkan mereka sudah berpelajaran.

Maka tanggungjawab Muslimat adalah bertambah berat dan penting dalam mendidik masyarakat dan generasi masa depan.

Kita juga mesti mengambil kira realiti keterlibatan wanita yang tinggi di Institusi Pengajian Tinggi, baik sebagai tenaga pensyarah mahupun pelajar. Di sektor awam dan perkhidmatan kita mula melihat wanita mendominasi suasana tenaga kerja.

Gambaran ini menunjukkan juga bahawa pada dekad akan datang wanita adalah kuasa penentu ”bargaining power” kepada suasana politik negara. Ini jelas ditunjukkan di dalam statistik Guna Tenaga Wanita Malaysia 2006 dan Personel Sektor Awam Mengikut Kumpulan Perkhidmatan dan Jantina 2006.

Oleh itu sempena mesyuarat Agung Dewan Muslimat kali ke 15, Majlis tersebut telah disempurnakan oleh YB Siti Zailah Mohd Yusof Timb. Ketua DMPP, Exco Kerajaan Negeri Kelantan di Dewan Sri Siantan, Batu Caves baru-baru ini.

YB Zailah turut merasmikan Tabung pilihanraya PRu ke 13 bagi memperkemaskini gerakkerja Jentera Pilihanraya di Gombak.

Turut menghadirkan diri YB Dato’ Hassan B. Mohammed Ali, Pesuruhanjaya PAS Negeri Selangor, Adun Gombak Setia telah memberi ucapan dengan mengajak Muslimat PAS dan seluruh wanita Malaysia yang prihatin dalam pelbagai sektor pekerjaan dan kerjaya, profesional, ahli korporat, cerdik-pandai, tokoh politik dan akademik, ayuh bangun!.

Mari kita berganding bahu bergerak maju untuk mempertahankan kemenangan dan mengisi kemenangan dengan agenda yang jitu bagi meraih sokongan dan mandat rakyat yang lebih besar.

Beliau dan Kerajaan Negeri dibawah pakatan rakyat (PR) telah meletakkan “turget” PRU ke 13 sebanyak 20 kerusi yang bertanding sekurang-kurangnya PAS/PKR akan memenangi sebanyak 16 kerusi.

Semoga segala perancangan gerakkerja kita telah laksanakan dalam tempoh 2 thn lebih dalam memerintah untuk memberi kepercayaan kepada rakyat dengan usaha-usaha murni telah dilaksanakan dengan begitu baik sehingga ekonomi selangor semakin pulih dibawah pentadbiran PR.


Walaupun kadangkala aktiviti untuk kita bersama rakyat terbatas disebabkan Kewangan Pusat masih dipegang oleh UMNO, tetapi kita harus yakinkan mereka walaupun UMNO “control” kewangan namun ia bukan menjadi penghalang pada Kerajaan Negeri untuk meneruskan agenda memajui Negeri Selangor ini. Kita harus berusaha lebih gigih agar UMNO dapat kita tewas dalam PRU ke 13 dengan segala kezaliman mereka terhadap rakyat.

Oleh itu, untuk bergerak lebih jauh dalam memacu kejayaan dan kecemerlangan bersama wanita Malaysia untuk measti visi tercapai, YB Dato’ telah melihat bahawa Dewan Muslimat telah meletakkan pembinaan modal insan di kalangan ahli Muslimat PAS dan seluruh masyarakat sebagai misi utama.

Seterusnya, dengan modal insan berkeupayaan ini akan melahirkan penguasaan politik bagi membela kebajikan rakyat dan memacu perubahan minda rakyat yang merdeka.

Pergerakan tenaga-tenaga muslimat semakin hari semakin mantap di seluruh negeri dan dilihat muslimat Negeri Selangor bergerak lebih jauh kehadapan seiring dengan tenaga muslimin demi membantu perjuangan ISLAM.

Begitulah juga kepantasan muslimat Gombak yang sentiasa menjadi Gah dan contoh terbaik dalam melakukan gerakkerja. Malahan apabila disebut Muslimat Gombak di negeri lain mereka akan berkata, “Muslimat Gombak tidak dapat kami tandingi”.

Ini yang kita mahu kerana dalam perjuangan, tidak kira samada muslimin mahupun muslimat, kita yang ALLAH swt telah pilih dalam pergerakan jemaah ISLAM (PAS) yang merangkup Dakwah & Politik harus menjalankan tanggungjawab ini dengan sebaiknya, biar musuh ISLAM gentar dengan jentera-jenera ISLAM (PAS) ujarnya.

Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan Gombak (DMPG), Dr Azimah Ibrahim Menyedari masalah pokok kepada permasalahan sosial hari ini adalah kerana tiada kesedaran dan penghayatan beragama dan ketuhanan. Maka Dewan Muslimat merasakan sektor ini perlu diberi penekanan yang serius bagi mengembeling seluruh tenaga ke arah membawa wanita kepada cahaya kebenaran yang berpusatkan kepada keesaan Allah s.w.t.

Kesedaran ini akan melahirkan wanita yang menjadikan agama sebagai ad-Din satu cara hidup yang akan mendorongnya melakukan kebaikan kepada seluruh manusia tidak kira agama dan bangsa juga kepada alam sekitar.

Dewan Muslimat juga menyedari bahawa manusia harus hidup hormat-menghormati dan tolong-menolong walau apa pun agama yang dianuti.

Masing-masing memahami kebudayaan dan kepercayaan antara satu sama lain serta bersama-sama menonjolkan nilai-nilai sejagat yang positif seperti prinsip keamanan, keadilan, toleransi dan kesejahteraan rakyat.

Memandangkan peranan wanita di dalam pembangunan ummah dan negara dimana sudah ramai wanita mula berkecimpung dalam sektor yang melibatkan pengurusan dan profesional, kemahiran berorganisasi adalah satu perkara yang penting yang harus dikuasai oleh wanita.

Strategi ini penting bagi meningkatkan daya kepimpinan dan pengurusan wanita di dalam memajukan mana-mana organisasi samada organasasi politik atau NGO bagi membuat perubahan kepada masyarakat.

Tugas dakwah tidak hanya tergalas di atas bahu para alim ulama’, pemimipin-pemimpin, tok guru-tok guru dan ustazah-ustazah sahaja, malahan setiap individu yang mengakui dirinya ISLAM wajib menyampaikan dan melaksanakan agenda – agenda dakwah.

Firman ALLAH swt yang bermaksud “Dan orang yang berusaha berjuang kepada agama kami sesungguhnya kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan kami..” {Al-Ankabut:69}

Didalam surah tersebut, Allah swt menerangkan bahawasanya dengan memperjuangkan Ad-Deen, nescaya ALLAH swt akan memimpin mereka ke jalan yang benar & diredhai ALLAH swt. Selagi mana kita berjuang, selagi itulah ALLAH swt akan memberi innayah dan nusrohnya diatas dunia ini hingga melayakkan kita untuk bersama dengan para syuhada’ diakhirat nanti, insya-ALLAH.


Ustazah Khatifah selaku Timb. Ketua Muslimat PAS Kaw. Gombak, Ahli Majlis MPS Zon 11 berkata, Dewan Muslimat bersedia untuk berusaha bersama semua lapisan wanita Malaysia bagi memastikan wanita mempunyai kemampuan mengurus dan mentadbir sesebuah organisasi dengan cekap, amanah dan bertanggungjawab mengikut dasar pengurusanyang ditetapkan oleh Islam yang berteraskan kepada nilai-nilai universal seperti jujur, amanah, bertanggungjawab dan berintegriti, katanya dalam ucapan mesyuarat Agung yang telah dilaksankan dengan berkah dan rahmatnya.

Sementara itu untuk menyempurnakan mesyuarat Agung Dewan Muslimat PAS Kaw. Gombak (DMPG) kali ke 15, majlis tersebut telah ditangguhkan oleh Ukhti Khaulah yang merupakan P.A Ahli Ahli Majlis MPS Zon 11 merangkap Lajnah Tarbiyah & Dakwah di Cawangan Tmn Selayang dimana beliau meletakkan harapan agar semua muslimat terutamanya Dun Batu Caves harus bangun daripada tidur yang panjang dan memperkemaskan segala gerakkerja yang lebih mantap lagi.

PRU ke 12, berbagai ujian menimpa pada hati-hati kita, kini harus kita memperbaiki dan memperbaharui segala gerakkerja daniman kita kerana ALLAH swt semata-mata bukan kerana orang kita bekerja. Jika ini kita niatkan kerana orang sudah pasti amalan kita selama dilakukan dengan berbagai aktiviti untuk bersama rakyat, mengikuti usrah, mesyuarat dan-lain lain sehingga kita balik lewat malam tetapi kita tidak memperhalusi mengapa kita melakukan kerja tersebut dengan sepenuh keikhlasan kerana ALLAH swt sehingga ada yang merajuk hati dan berjauhan daripada jemaah. Seharusnya perkara ini tidak harus terjadi.

Kita kena belajar terima hakikat Qada’ dan Qadar ALLAH swt tentukan mengapa boleh terjadi, ingatlah semua sahabat-sahabat seperjuangan bahawa setiap perkara berlaku ada hikmah tersendiri, sehingga kita memperolehi kemenangan yang besar. Berperasangka baik kita terhadap ketentuan ALLAH swt dan menerima semua keputusan syura.

Dalam kita merancang gerakkerja, ALLAH swt juga merancang gerakkerja kita dan natijahnya kita memperolehi kemenangan, dan semoga ISLAM sentiasa memperolehi kemenangan dengan bantuan jentera-jentera ISLAM dan dengan memohon pertolongan daripada ALLAH swt juga.

Semoga 2010 slogan YB Dato Hassan’ dengan mertabatkan PAS akan kita perhalusi, seterusnya kita terus mengorak langkah dengan menyatukan hati-hati kita membantu agama ISLAM keranaNya. Marilah kita bersama-sama kembali kepada fitrah mengapa ALLAH swt meletakkan kita dalam jemaah ISLAM sanggup bekorban apa sahaja demi melihat ISLAM dijulang oleh semua pihak, tetapi mengapa kita ingin menjauhkan diri daripada jemaah setelah kita dipilih oleh ALLAH swt?? .

Firman Allah s.w.t فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلاَ تَطْغَوْاْ إِنَّھُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ Maksudnya;” Sebab itu istiqamahlah kamu sebagaimana yang telah diperintahkan, serta orang yang taubat bersama engkau dan janganlah melampaui batas. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Melihat.”( Hud : ayat 112 ) Marilah kita bermohon kepada Allah s.w.t agar melempahkan rahmat dan keampunanNya kepada kita dan saudara-saudara yang mendahului kita serta mengurniakan taufiq, hidayah dan meningkatkan iman, amal jariah dan mujahadah kepada Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Saya ingin menyeru diri saya dan semua para muslimat seperjuangan agar memberi komitment dalam apa juga dan meningkatkan prestasi komitment kita dalam gerakkerja kita.

Kerjasama dan semangat juang dalam diri kita agar agenda dakwah yang dibawa serta peranan sebagai khalifah yang ditaklifkan dapat dilunaskan dengan sebaiknya.

Akhir sekali, marilah kita dengan segala rendah diri memohon kepada Ilahi agar memberkati Mesyuarat Dewan Muslimat PAS Kaw. Gombak kali ke 15 ini, supaya berjaya mencapai rumusan yang matang katanya dalam ucapan penangguhan yang telah memberi tamparan hebat kepada muslimat yang mendengar.

Editor : Khaulah Azwar

Istihar Darurat "Anai-Anai Mengganas di JKP Zon 11, Gombak"


Gombak – Ramai orang berpendapat untuk mendapat ilham kerja harus mengkreatifkan diri dengan menjadikan Pejabat seperti rumah yang sudah tentu menjadi ketenangan pada seseorang apabila tempat kediaman dan Pejabat tersebut mendapat keberkatan.

Selain daripada itu untuk mewujudkan pejabatku syurgaku haruslah mempunyai hubungan yang baik antara dan majikan dan kakitangan, tidak berprasangka buruk, mesra dan mengambil berat antara satu sama lain harus ada dalam membina sebuah organisasi. Jika tiada sudah pasti pejabat tersebut tidak ceria, suram dan kakitangan juga merasa bosan untuk melakukan kerja denga baik.

Tiada gunanya jika pejabat besar, tetapi didalamnya tiada kreativiti, ladskaping yang tidak menarik, bilik pejabat menjadi serabut. Sistem filing yang tidak bersistematik. Jika ini semua ada dalam senarai maka ibaratkan kerja-kerja kita juga tidak begitu bersistematik, orang luar juga boleh menilaikannya dari sudut pentadbiran dan sebagainya.

Maka dengan itulah tempat kerja, bilik pejabat haruslah dikemas dengan baik lebih-lebih lagi apabila kerjaya dan bidang kita yang banyak bersangkut paut menggunakan minda yang banyak untuk berfikir seperti dalam bidang Ekonomi/Kewangan, Politik, Jurutera, Ladskap, dan wartawan. Jika tidak sudah pasti idea untuk melakukan kerja tidak hadir, “mood” kerja juga menjadi suram.

Oleh yang demikian tidak kira, siapapun kita yang menduduki pejabat tersebut haruslah mengemaskini kawasan mereka dengan baik kerana ia adalah salah satu ciri-ciri orang beriman, dan sesungguhnya ALLAH swt amat menyintai orang yang bersih dari sudut peribadi dan akhlak.

Menjaga kebersihan adalah syarat dalam tuntutan agama. Jadikanlah Pejabatku syurgaku dengan adanya ayat-ayat Al-Quran, Foto Ahli keluarga diletakkan di meja /dinding bilik pejabat agar menjadi penggalak utama kita dalam melaksakan tugasan dan mencari rezeki.

Suasana didalam bilik pejabat, ruang tetamu haruslah diberi tumpuan sudut kekemasan dengan bunga, pemandangan adalah satu simbolik dan meletakkan haruman pejabat akan menaikkan aroma untuk bekerja. Jika orang luar hadir, mereka tentu merasa selesa untuk berurusan dan hati juga menjadi tenang.

Bukan orang luar sahaja, tetapi kita juga mendapat ILHAM yang baik dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diberi, apabila kawasan persekitaran pejabat kita bersih tidak dihinggapi anasir-anasir yang membinasakan.

Ketentuan ALLAH mentakdirkan segalanya

Pejabatku syurgaku yang telah menjadi tempat mencari kedamaian hati dan mencari ilham dalam mengarang telah di cerobohi oleh anasir yang sungguh halus. Disebalik kecil dan kehalusannya menjadi bisa dan harus berhati-hati.

Pej JKP Zon 11 yang terdiri beberapa kawasan iaitu Tmn Selasih Fasa 2, Casmaria, Fiona, Flat Smaudra telah dihujani dengan serangan anai-anai. Menurut beberapa orang penduduk dan pertemuan bersama beberapa kontraktor sampah Alam Flora baru-baru ini bahawa sekitar zon 11, merupakan kawasan tapak lombong.

Walaupun telah diusahakan dengan meletak berbagai jenama racun anai-anai namun tidak boleh dihapuskan lagi.

Begitulah juga Pejabat Dewan Masyarakat JKP Zon 11 yang sering didatangai dengan penduduk untuk membuat urusan pejabat dengan mengadakan berbagai program bersama rakyat, aduan insfrastruktur, pendaftaran pemilih, permohonan gerai, dan kerja-kerja berkaitan dengan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) terpaksa ditutup untuk sementara waktu kerana kawasan tersebut telah di maharajalela oleh anai-anai dan kebanyakkan dokumentasi telah musnah tanpa disedari. Kami terpaksa tutup pejabat untuk keselamatan rakyat Zon 11 juga.

Menurut P.A Ahli Majlis MPS Zon 11, Khaulah Azwar ketika kejadian berlaku beliau sedang membuat laporan kerja JKP dan membuat liputan akhbar aktiviti Adun Gombak & JKP Zon 11.

Suasana diluar juga kurang mengizinkan, sedangleka dengan membuat kerja tiba-tiba terjatuh serpihan sarang anai-anai dan rangka bumbung terhimpap di destop dan laptop. Saya terkejut dan istgifar. Apabila dilihat keatas bumbung, beliau dapati tanglung dan alat hiasan bumbung juga banyak terjatuh. Alhamdulilah, ALLAH masih sayangkan saya, Nasib baik bumbung tidak terhimpap kepala saya.

Keadaan lebih memeranjatkan lagi, apabila dilihat hampir “wire” lampu terjatuh, jika tidak kerana sangkutnya “wire” sudah pasti lampu tersebut akan swing/tendang ke tiang “Aircond” dan sure berlakunya short.

Kelihatan terpancar seperti api di “wire” tersebut, jika berlaku hujan petir masa kejadian, mungkin saya sudah menjadi arwah disini yang sering duduk keseorangan memandangkan majikan saya juga begitu sibuk dengan mesyuarat di MPS dan lain-lain urusan.

Alhamdulilah, perlindungan ALLAH swt sentiasa diberi, ada peluang untuk meneruskan tanggungjawab sebagai khalifah dan meneruskan tanggungjawab kepada Adun dan majikan saya.

Semoga perlindungan ALLAH swt sentiasa bersama walaupun dimana sahaja saya berada, katanya ketika bertemu sahabat-sahabat yang mengunjungi pejabat Ahli Majlis setelah menerima SMS daripada beliau.

Beliau berkata lagi, dahulu dewan ini bukan menjadi Pejabatku syurgaku tetapi menjadi hotel 5 bintang yang didiami oleh Penagih dadah, bangsa bangladesh, dan tempat kediaman anjing semasa pemerintahan UMNO selama 50thn memerintah, tetapi alhamdulilah pejabat yang dijadikan 5 bintang telah bertukar wajah dengan kerjasama AJK JKP Zon 11 untuk membangunkan Dewan Masyarakat ini dengan sebaiknya.

Malahan setiap kali penduduk sekitar Zon 11 yang datang ke pejabat ini, mereka menyatakan “Masya-ALLAH Dewan Masyarakat ini telah banyak berubah, malahan pengurusan pentadbiran pejabat juga bersistematik dan kami seperti tidak percaya ada pejabat Ahli Majlis/JKP disini. Ini yang kami harapkan sekian lama.

Pentadbiran Pakatan Rakyat merubah segalanya

Alhamdulilah, dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat kebanyakkan dewan yang telah diberikan amanah oleh pihak MPS untuk dinaiktaraf telah disenggarakan sebaiknya. Namunpun begitu beliau menyatakan kerap kali apabila ada setengah-setengah penduduk dan badan tertentu mempertikaikan mengapa Dewan Masyarakat perlu dibayar sewa sehingga pihak kami menerima surat menyatakan mereka tidak berpuas hati dengan sewaan diberikan walaupun arahan tersebut daripada pihak MPS agar semua dewan harus dibangunkan sebaiknya.

Sewaan diberi adalah terlalu murah dan berpatutan tidak mencecah ribu ringgit. Setiap penerimaan kewangan masuk dan keluar telah dibuat rekod secara terperinci. Bukti pembelian, semua kami buat agar tidak berlaku salah faham, dan seandainya ada pihak mempertikaikan bukti-bukti tersebut kami tunjukkan pada mereka.

Kami hanya mengikut garis panduan MPS berikan pada kami, insya-ALLAH kami tidak sama sekali memakan duit rakyat, ujarnya.

Masalah tersebut telah ditanggani dengan baik oleh Pn Khatifah Zamani selaku Pengerusi JKP Zon 11 dengan memberi penjelasan bahawa setiap bayaran dibuat adalah untuk membuat kerja-kerja pengurusan membaikpulih Dewan, bayaran Bil Air, Elektrik, pemotongan rumput dan sebagainya.

Pihak kami juga terpaksa membayar segala bil-bil lama yang dibawah pentadbiran UMNO selama 50thn memerintah didapati banyak bil telah tertunggak. Maka segala bayaran ini kami tekah jelaskannya, bukan sedikit tetapi hampir mencecah ratusan ringgit untuk setiap bil.

Kami merasa hairan juga, dimana duit yang masyarakat berikan semasa mereka membuat aktiviti di dewan ini. Adakah disalahgunakan/sebaliknya, waallahhualam..tetapi apabilabila PR memerintah buat yang terbaik pihak UMNO sengaja mengadakan berbagai provokasi keatas dewan masyarakat yang diterajui oleh MPS dengan kerjasama Ahli Majlis dibawah Pakatan Rakyat.

Menurutnya lagi, seharusnya perkara ini tidak berlaku malahan sebagai rakyat kita harus bertolak angsur dan bekerjasama untuk memberi keselesaan kepada semua penduduk.

Setelah menjawab soalan mereka, kini tiada lagi bantahan daripada pihak tersebut dan pihak kami sentiasa memberi kerjasama dengan semua penduduk tanpa mengira parti, bangsa dan agama.

“Responbility, Task & Teams Work ” pentingPn Khatifah Zamani, Ahli Majlis MPS Zon 11 berpendapat, “Itu sebab saya tidak memilih tempat yang jauh dan pejabat yang begitu klasik dan terlalu besar untuk dijadikan Pejabat JKP kerana pada saya biarlah kita bersederhana dalam semua aspek, tetapi selesa dan saya mudah berhubung dengan masyarakat setempat dengan memberi khidmat terbaik pada semua penduduk disini”.

Alhamdulilah pejabat saya sentiasa didatangi oleh penduduk untuk membuat berbagai urusan walaupun kadangkala saya tiada dipejabat kerana urusan mesyuarat MPS dan sebagainya tetapi saya yakin dengan P.A saya kerana kami mengenali antara satu sama lain selama 15thn, isnya-ALLAH beliau dapat beri khidmat pada masyarakat sebaiknya, ujar khatifah.

Bimbang dan Cemas

Saya bimbang dan cemas juga apabila menerima SMS P.A saya menyatakan kemalangan yang berlaku di Pej JKP Zon 11. Kami berdua muslimat, AJK lain sudah pasti masih dipejabat. Yang terlintas dihati saya dengan membuat aduan di MPS untuk tindakan segera kerana “Emergency Case”, kemudian, saya terus hubungi pej. JKP namun panggilan tidak berjawab.

Saya hubungi pejabat PKM, tempat beliau selalu berurusan. Namun semua kakitangan menyatakan P.A saya tiada disini, retetan itu saya bergegas ke pejabat JKP bimbang jika terjadi apa-apa pada beliau lebih-lebih lagi teringat dengan ayat SMS diberi dengan menyebut arwah dan wasiat. amat mencemaskan kami.

Alhamdulilah beliau selamat, apabila tiba di Pejabat beliau tengah solat. Serpihan bumbung dan sarang anai-anai telah dibersihkan. Sifat dirinya yang tidak suka dengan keadaan semak, pasti tangannya cepat sahaja mengemas.

Mengistiharkan

Dengan itu pihak kami ingin mengistiharkan bahawa mulai daripada hari ini mungkin mengambil masa sedikit pejabat & Dewan Masyarakat Tmn Selasih F2, kami akan ditutup sementara waktu untuk keselamatan kakitangan dan penduduk. Selepas selesai kerja pengurusan insya-ALLAH semua akan beroperasi seperti biasa.

Jika ada sebarang urusan, kami amat berharap peduduk Zon 11 sila hubungi kami ditalian 019-3281840/ 019-2342889. Insya-ALLAH kami akan bertemu penduduk dimana-mana sahaja walaupun tiada pejabat yang stabil waktu ini untuk keselesaan mereka. Sebarang kesulitan amatlah dikesali.

Harapan Ahli Majlis MPS Zon 11 pada Adun/MPS


Semoga denga masalah yang kami hadapi diambil berat oleh kedua pihak (Adun & MPS) kerana ini melibatkan nyawa kakitangan dan masyarakat yang sering berurusan di pejabat kami. Jika tidak diambil perhatian dan tindakan segera bimbang akan memudaratkan sesiapa sahaja dan akan menjadi isu besar.

“Jangan sampai ada nyawa yang hilang apabila dihimpap dengan bumbung yang telah banyak mengalami kerosakan. Jika sudah terjadi ,tiada gunanya lagi untuk ambil tindakan susulan ibarat nasi sudah menjadi bubur”.


Dengan kedatangan wakil YB Dato’ Hassan daripada PKM Dun Gombak Setia yang turun padang harap dipandang serius bukan guraun lagi semata-mata. Kadangkala ada perkara kita boleh buat gurauan tetapi kalau sudah melibatkan nyawa orang dan penduduk, saya rasa adalah satu kesilapan yang besar kerana kita semua diberikan amanah dalam tanggungjawab kepada masyarakat.

Jangan kita ambil tindakan sambil lewa dan setiap aduan diterima haruslah diambil tindakan segera oleh mana-mana pihak, ingatan untuk diri saya juga dalam memberi khidmat kepada semua mansyarakat, katanya.

Kami berharap kerja pengurusan menaiktaraf insfrastruktur Dewan dan pejabat Ahli Majlis diambil perhatian segera kerana untuk keselesaan dan keselamatan rakyat yang sentiasa diberi keutamaan.

Kalau boleh saya tidak mahu menyusahkan penduduk Zon 11 yang ingin berurusan dengan kami terpaksa pergi keluar daripada Zon 11. Maka dengan itulah pihak kami amat berharap Pejabat JKP & Dewan Masyarakat Tmn Selasih Fasa 2 diberi perhatian dan tindakan segera.

Kami juga tidak begitu selesa untuk menumpang ditempat orang, sudah menjadi lumrah apabila hidup menumpang sudah pasti berbagai disalahtafsirkan oleh berbagai pihak, namun harapan kami agar tidak disalahfaham oleh mana-mana pihak.

Kami hanya menjalankan tugasan dan tanggungjawab dengan sebaiknya tetapi dalam kita memberi khidmat pada masyarakat perlu juga diberi keutamaan dan keselesaaan kepada Kakitangan yang sentiasa memberi khidmat pada majikan atasan untuk membantu menaikkan Kemenangan ISLAM dan membantu kerja-kerja MPS dan parti, katanya.

Editor : Khaulah Azwar


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI