Monday, September 22, 2014

Walaupun Kemelut Berakhir, Pas Tetap Rugi


Timbalan Presiden PKR yang juga Adun Bukit Antarabangsa, Azmin Ali akhirnya sah menjadi Menteri Besar yang baru bagi negeri Selangor bagi menggantikan Khalid Ibrahim. Beliau telah pun menerima surat perlantikannya dari Istana Selangor petang tadi dan akan mengangkat sumpah jam 10.30 pagi ini.

Perlantikan Azmin juga akhirnya diterima sebulat suara oleh PKR yang bermesyuarat petang tadi dan Majlis Pimpinan PR yang bermesyuarat malam ini juga menerima perlantikan itu, seiring dengan pengumuman Dr Wan Azizah untuk menarik diri daripada pencalonan. Ini bermakna sokongan 30 Adun juga turut berpindah kepada Azmin.

Dengan ini, berakhirnya kemelut pertukaran Menteri Besar Selangor yang sudah berlarutan sejak beberapa bulan lalu. Penerimaan PR terhadap perlantikan yang dibuat oleh Sultan Selangor ini adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu agar mereka selepas ini boleh terus melangkah ke hadapan menunaikan janji-janji yang masih banyak tertunggak dan juga memajukan lagi negeri itu.

Walaupun Azmin bukanlah calon pilihan PR yang utama, tetapi dari segi kebolehan dan kemampuan menggerakkan lagi jentera parti serta pentadbiran negeri ke arah yang lebih mantap, beliau sebenarnya tidak perlu diragui. Pengalamannya dalam kerajaan sebelum ini dan kesetiaan dalam gerakan reformasi sejak 1998 adalah bekalan terpentingnya untuk terus melangkah ke hadapan selepas ini.

Setelah semua pihak menerima perlantikan Azmin ini, PR juga tentunya akan bersatu kembali selepas ini. PKR dan DAP memang tiada masalah kerana mereka sejak awal lagi bersatu hati dan konsisten dalam isu ini.

Namun yang paling rugi sekali ialah Pas. Walaupun mereka juga menerima perlantikan Azmin ini dan seolah-olah kembali bersatu tetapi kesannya tidaklah begitu. Bukan saja imej Pas terjejas dengan teruk di mata umum berikutan pendiriannya yang tidak konsisten, malah perpecahan sesama sendiri juga akan memakan masa untuk dipulihkan.

Puak "taliban" dan "erdogan" dalam parti itu semakin terserlah permusuhannya dek isu Menteri Besar Selangor ini. Disebabkan kemelut yang sama juga, Pas turut "kehilangan" dua Adunnya sendiri di Selangor iaitu Shaari Sungib dan Hasnul Baharuddin yang sanggup bersikap lebih wala' kepada pihak lain berbanding parti sendiri.

Tetapi mereka terpaksa mengambil tindakan berani itu kerana letih dengan sikap dolak-dalik dan lambatnya Pas dalam membuat keputusan untuk menyelamatkan keadaan. Berjayanya Azmin menjadi Menteri Besar mulai esok sebahagiannya adalah kerana pengorbanan kedua-dua Adun berkenaan, bersama Adun-Adun daripada PKR dan DAP.


13 lagi Adun Pas boleh dikatakan tiada saham dalam perlantikan Azmin ini. Tanpa keberanian Shaari dan Hasnul, mungkin Khalid masih kekal bersilat sekarang ini atau suatu bentuk kerajaan campuran telah pun berjaya diwujudkan di Selangor.

Lebih malang bagi Pas ialah isu Menteri Besar ini telah menjadikan Haji Hadi Awang sebagai bahan cemuhan dan kritikan banyak pihak. Bukan saja masyarakat umum dapat melihat wajah sebenarnya sebagai pemimpin yang selama ini dihormati kerana ilmu agamanya, malah dalam mesyuarat Pas sendiri beliau turut dikritik dan disanggah. Kuasa dan haknya sebagai presiden juga sudah mula menjadi bahan jajaan dan perbualan.

Secara umumnya Haji Hadi tidak lagi dihormati seperti dulu. Kebolehan ulama dalam berpolitik dan mentadbir negara juga turut diragui.

Berbanding dengan PKR yang mendapat kembali kerusi Menteri Besar dan DAP yang tidak rugi apa-apa, Pas ternyata lebih banyak rugi dari untungnya. Bagi PKR, walaupun bukan Dr Wan Azizah yang menjadi Menteri Besar tetapi kedudukan Azmin sebagai Timbalan Presiden yang menjadi gantinya, ia tidak mendatangkan banyak perbezaan bagi mereka.

Tetapi selain Pas belum tentu dapat apa-apa, kerugian yang nyata telah pun ada. Di samping perpecahan dalamannya makin ketara, penerimaan umum terhadapnya dan pimpinan ulamanya tidak lagi sama seperti dulu. Pengundi bukan Melayu juga mungkin terpaksa diyakinkan semula untuk terus menyokongnya.

Pepatah biduk lalu, kiambang bertaut seperti memakan masa atau tidak mungkin berlaku terus dalam Pas selepas ini.

Jika tewas di Pengkalan Kubor pada 25 September nanti, lagilah berat beban Pas selepas ini.

Pejabat penasihat ekonomi S'gor ditutup - MMKNMajlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) hari ini bersetuju supaya Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor di Plaza Perangsang ditutup berkuatkuasa serta merta bagi menjimatkan kos pentadbiran kerajaan negeri.

Kerajaan negeri berpendapat urusan melibatkan hal ehwal ekonomi boleh dilakukan Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC), kata CEO Menteri Besar Selangor Pemerbadanan (MBI), Faekah Husin.

Dalam satu kenyataan hari ini, Faekah berkata, SSIC merupakan pusat sehenti dan memiliki  pegawai-pegawai  terlatih serta berpengalaman terutama melibatkan urusan pentadbiran,  prosedur dan promosi.

Menurutnya, pejabat Penasihat Ekonomi Selangor ditubuhkan pada 2009 dan diletakkan di bawah MBI.

Tambahnya, ia bertujuan untuk memanfaatkan pengalaman dan kepakaran Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam bidang ekonomi dan kewangan sebagai bekas timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.

"Kita mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas sumbangan dan perkhidmatan beliau sepanjang menjadi Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.


"Semenjak penubuhannya, pelbagai fitnah dan kontroversi telah timbul antara lain tohmahan gaji yang diterima oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim serta peranan dan sumbangan yang beliau berikan kepada Kerajaan Selangor sesuai dengan jawatan yang disandang.

"Sehubungan itu, kita berpendapat adalah wajar Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor ditutup supaya peranannya tidak bertindih dengan tugas dan tanggungjawab pegawai-pegawai kerajaan negeri yang dikhususkan untuk menjaga hal ehwal ekonomi dan pelaburan Negeri Selangor," katanya.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI