Tuesday, May 15, 2012

Kejayaan Kita Bermula Dari Didikan Seorang Guru

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi.

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Di Sampaikan Adik Puteri Nurlyana Lokman Hakim
Sekolah Rendah Islam (SRI) Al-Huda, Gombak

Pemberian Elaun Kerajaan PR, Kurang Beban GuruSelayang : Rata-rata semua guru KAFA dan SRA berpuas hati dengan pemberian elaun kenaikan guru yang telahpun di terima  seperti yang dijanjikan oleh kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) sebanyak RM1300.

Elauan  dibayar  beserta tunggakan dari bulan Januari, 2011 (4 bulan) seperti yang telah diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

“Pemberian elaun  kepada semua guru KAFA, SRA di negeri Selangor menyebabkan Negeri-negeri lain merasa irihati  kerana  kami   telah menerima elaun sebanyak 2 kali semenjak kerajaan PR Selangor memerintah”, kata Mohd Hafiz Tajudin, 25, yang telah berkhidmat sebagai guru di Sekolah Rendah Agama (SRA) Nurul Iman, Masjid Al-Taqwa Bandar Baru Selayang.

“Justeru, saya merakamkan terima kasih kepada semua pucuk pimpinan kerajaan negeri Selangor kerana membela nasib semua guru KAFA dan SRA.  Pemberian ini merupakan satu penghargaan kepada kami sebagai pendidik.
Sikap keperihatinan kerajaan PR,  telah membuktikan negeri Selangor mengamalkan konsep negeri berkebajikan”.
 
Ujarnya lagi, “rata-rata   ramai sahabat saya yang mengajar di SRA dan KAFA dinegeri lain rasa tidak puas hati  dan mempertikaikan “mengapa tempat mereka tidak menerima kenaikan seperti negeri Selangor berikan kepada  semua guru”.

Sehubungan itu,  saya juga mengharapkan agar pihak JAKIM dapat memberi contoh terbaik seperti yang ditonjolkan oleh kerajaan Negeri Selangor membantu guru-guru.

Ini disebabkan kita merasa kesal kerana guru-guru telah dikenakan mengambil ujian terlebih dahulu bagi membolehkan mereka untuk mendapatkan kenaikan elaun tersebut.

Ramai guru-guru merungut apabila dikenakan ujian sedangkan tidak dinyatakan oleh Perdana Menteri (PM), Datuk Sri Najib  Tun Razak ketika mengumumkan pemberian kenaikan elaun guru KAFA dan SRA dalam pembentangan budget   tahun lepas.

“ PM tidak menyatakan semua guru perlu ambil ujian terlebih dahulu sekiranya mereka ingin mendapatkan kenaikan elaun, tetapi mengapa tiba-tiba kami perlu menduduki ujian kelayakan, soal Hafiz?”.

“Sepatutnya ujian seperti membuat tahsin Al-quran tidak perlu dilakukan kerana sebelum kami dilantik menjadi guru, rata-rata kami semua telah menduduki ujian terlebih dahulu. Kami  sebagai pendidik mempertikaikan tindakan mereka”.
 
Pada masa yang sama “kita berterima kasih dan puji atas tindakan yang diambil oleh Pejabat Agama Daerah Gombak (PAID) dengan kerjasama Persatuan Guru Besar Agama Daerah Gombak telah membuat bantahan mengenai perkara tersebut terhadap kerajaan Pusat dan akhirnya bantahan diterima.

“Tindakan Kerajaan Pusat sekaligus memberi tekanan kepada semua guru dan diharap mereka tidak menambahkan bebanan kami dengan memanjang waktu kerja.

 Jika mereka tambah waktu kerja dibayar tidak mengapa, tetapi bayaran tidak diberikan”, kata hafiz kepada wartawan jejak ilmuan.
 
Editor : khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI