Wednesday, January 25, 2012

Bapa Pelajar terharu terima bantuan pendidikan


Gombak : Bapa kepada seorang pelajar yang bakal melanjutkan pelajar dalam bidang Multimedia di Kolej Poly Tech mara, Ipoh Perak terharu apabila permohonan bantuan pendidikan untuk anaknya Muhammad Firdaus Mohd Bokhari di luluskan.

Mohd bokhari, 55 berkata, saya terlalu bersyukur kepada Allah SWT atas bantuan yang diberikan oleh Azmin Ali, Ahli Parlimen Gombak.

Sebelum ini puas sudah saya buat permohonan di Peajabat MARA dan Jabatan Agama Islam Wilayah (JAWI) tetapi menjadi kehampaan apabila permohonan tidak di luluskan oleh pihak berwajib, katanya.

Ujarnya lagi, setelah tiga bulan saya mengetahui keputusan permohonan bantuan pendidikan tidak berjaya saya cuba pula mohon di Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Parlimen Gombak.

Alhamdulilah usaha saya tidak sia-sia apabila permohonan diterima oleh wakil rakyat disitu.

Menurutnya, anaknya akan menyambungkan pengajian ke peringkat Degree bulan Februari, 2012 di Kolej yang sama.

Dalam keadaan ekonomi yang tidak mengizinkan dan usia yang semakin lanjut beliau tidak mampu untuk bekerja keras memandangkan kesihatan juga kurang mengizinkan.

Katanya, namun sebagai seorang ayah, saya inginkan terbaik untuk anak-anak. Insya-Allah saya akan usaha untuk mencari dana bagi memastikan anak saya Firdaus dapat pendidikan yang sempurna.

Sehubungan dengan itu, saya juga mengucapkan terima kasih kepada Azmin Ali yang prihatin dengan masalah rakyat.

Doa saya semoga beliau mendapat kebaikan dunia akhirat dan berjaya dalam kariernya sebagai wakil rakyat disini, katannya.

Azmin Ali, Ahli Parlimen Gombak yang menyampaikan bantuan sebanyak RM2500 kepada Bokhari mengharapkan bantuan yang diberikan di manfaatkan sebaiknya.

Katanya, saya harap bantuan yang diberikan di manfaatkan sebaiknya. Semoga Muhammad Firdaus berjaya dalam pelajaran dengan cemerlang dan memberi kejayaan kepada ibubapa nya .


Editor : Khaulah Azwar

Pindah Pasar Malam Kampung Delek demi jaga kesalamatan pendudukShah Alam :Faktor Utama menyebabkan Majlis Perbandaran Klang (MPK) memindahkan tapak pasar malam di Kampung Delek Kiri, kerana ia menyebabkan kesasakan lalulintas yang teruk, kata AhlI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selat Klang Dr Halimah Ali.

Mengulas lanjut , (MPK) terpaksa membuat tindakan tersebut kerana ada nya tapak pasar malam disitu menyebabakan kesasakan lalunlintas sehingga meragut nyawa orang kampung apabila laluan ambulan tersekat oleh warung penjaja.

Pasar malam yang beroperasi selama dua dekad itu menjadikan simpang tiga jalan masuk ke kampung sukar dilalui kenderaan penduduk dan kenderaan kecemasan lain seperti trak bomba.

Akan tetapi segelintir peniaga pasar malam bertindak mengadakan demostrasi kononnya membantah pemindah itu. Mereka mendakwa tindakan itu menjejasan periuk nasi mereka.

Demostrasi itu disiarkan dalam TV3 dengan memetik peniaga yang mendakwa perpindahan ini menjejaskan pendapatan mereka.

Dr Halimah Ali berkata lagi, “segelintir peniaga yang tidak mahu berpindah kononnya kerana takut hilang pelanggan. Katanya tidak ada bangkangan daripada penduduk. Ini tidak benar kerana saya telah mendapat surat daripada ketua kampung sendiri bahkan orang surau juga”, katanya.

Tambahnya lagi, (MPK) memindahkan peiaga ke 150 m di jalan yang sama dan hanya ke dalam sedikit supaya tidak mengganggu lalulintas.

“Kita masih menempatkan mereka di jalan yang sama, sekiranya ada masalah sudah tentu semua peniaga ini pada awal permindahan akan risau mengenai penurunan jumlah pendapatan mereka, pelanggan lari dann sebagainya”, kata beliau.

Beliau yang merupakan Exco Pendidikan, Pendikan Tinggi Modal Insan berkata, “selaku ADUN dan Exco Selangor, saya menaruh seluruh kepercayaan kepada (MPK) sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT) yang beribawa.

Sementara itu, isu berkenaan mendapat perhatian Ahli Parlimen Kapar S. Manikavasagam yang menimbul sedikit salah faham.

Mungkin ada yang cuba melaga-lagakan saya dengan Ahli Parlimen Kapar itu. Sebenarnya kita tidak ada sebarang masalah langsung tentang menjaga kebajikan penduduk dan peniaga itu sendiri.

‘Saya meminta (MPK), sekiranya ada apa-apa masalah yang dilalui ooleh peniaga-peniaga, mereka dapat bantu untuk selesaikannya dengan sebaik mungkin”, katanya.

Dr Halimah juga berkata, mereka yang terlibat didalam bantahan tersebut bukan mewakili suara semua peniaga pasar malam itu.

Selain berharap peniaga pasar malam akur dengan arahan MPK bagi menghormati perasaan an pandangan penduduk setempat.

Editor : Khaulah Azwar

Exco Pendidikan, Bangga dengan Perlantikan Dr Yunus jadi Exco Selangor

Shah Alam : Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi , Modal Insan Dr Halimah Ali mengucapkan tahniah kepada pembantu Exco Pendidikan Tinggi, Dr Ahmad Yunus Hairi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sijangkang yang telah di lantik menjadi Exco Belia dan Sukan, Adat Istiadat Melayu Selangor.

“Jawatan tersebut amat sesuai diberikan kepada Dr Yunus kerana sepanjang beliau menjadi pembantu Exco Pendidikan, Dr Yunus sangat rajin dalam menjalankan tugas yang diberikan. Saya sangat bangga dan gembira dengan kebolehan beliau, katanya”.

“Dr Yunus juga merupakan belia yang sangat aktif mengadakan program bersama rakyat. Justeru saya rasa beliau layak memangku jawatan tersebut menggantikan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali yang telah digugurkan daripada parti PAS dan Exco Selangor”.

Jelasnya lagi, selain daripada Dr Yunus, terdapat dua lagi nama yang tersenarai iaitu Dr Rani Osman, Pesuruhanjaya PAS Selangor, Dr Shafie Abu Bakar (ADUN) Bangi.

Pemilihan tersebut adalah perbincangan bersama antara pucuk pimpinan PAS Pusat dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Maka sebulat suara bersetuju memilih Dr Yunus.

Menurutnya, sepanjang Pakatan Rakyat (PR) Selangor memerintah, Dr Yunus berjaya mengadakan program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) untuk semua pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Selangor. Program yang dilaksanakan mendapat sambutan yang sangat baik dikalangan ibubapa”, katanya.

Dr Halimah yang merupakan (ADUN) Selat Klang menambah lagi, “saya yakin dengan perlantikan ini, insya-allah akan memantapkan kerja pentadbiran negeri Selangor”.

“Saya harap beliau dapat melaksanakan tugas dan amanah yang diberikan oleh pucuk pimpinan degan baik. Begitu juga, saya harap semua pihak membantu Dr Yunus dalam menjalankan tugasnya nanti”.

“Tanggungjawab kita amatlah besar kerana ia merupakan amanah yang diberikan oleh pimpinan dan rakyat”.

Tidak semua dalam ahli PAS ingin jawatan, kerana semua ahli sudah ditarbiyah mengenai tanggungjawab yang perlu dilaksanakan apabila dilantik menjadi pimpinan.

Apabila memikirkan tanggungjawab maka kita akan fikir ia adalah amanah. Jika tidak dilaksanakan tanggungjawab dengan baik maka ianya berdosa.

Justeru dalam ahli PAS sendiri kalau boleh tidak mahu memegang jawatan yang diberi, tetapi apabila di pilih oleh pimpinan maka seharusnya diterima, walaupun rasa berat untuk menerima jawatan tersebut.

Saya yakin apa yang dilakukan oleh ahli PAS tidak sama dilakukan oleh ahli UMNO yang sentiasa merebut jawatan.

Ahli UMNO sentiasa merebut jawatan sedangkan tanggungjawab yang diberi tidak dilaksanakan dengan sempurna, kata Dr Halimah di di depan Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam ketika ditemui media selepas meraikan Majlis Angkat Sumpah perlantikan Dr Yunus sebagai Exco kelmarin.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI