Monday, January 27, 2014

Pesakit Kaki Gajah Perlukan Bantuan Pembedahan, Kesal JKM Tolak Permohonan BantuanBatu Caves - Sudah 4  tahun saya tanggung derita sakit kaki gajah. Keluarga tidak mampu lagi untuk menanggung kos perubatan yang menelan belanja setiap bulan RM1000.00, kata Hairul Rafique Asraf Azman ketika di kunjungi oleh media di kediamannya Kampung Nakhoda Kiri, Batu Caves.

Hairul Rafique Asraf Azman merayu orang ramai bantu perubatan
Beliau berkata, sebelum ini saya seperti insan lain tidak  mengalami kecacatan namun empat tahun lalu  sedang riadah bermain bola sepak dengan kawan di padang permainan tiba-tiba saya terjatuh dan tidak boleh bangun. Dua hari selepas kejadian kaki saya terus bengkak dan tidak boleh berjalan. Selain mengalami sakit kaki gajah, saya juga mengalami darah tinggi. Doktor telah menyarankan saya untuk membuat pembedahan bagi mengubati sakit ini tetapi keluarga tidak mampu.

Menurut Hairul, Doktor yang merawat beliau di Hospital kerajaan tidak boleh membuat pemeriksaan kerana tidak dapat kesan sakit yang di alami dan telah menghantar Klinik Swasta. Dengan membuat perubatan di Klinik Swasta membuatkan beliau dan keluarga mengalami tekanan kerana kos sebulan bagi setiap kali membuat rawatan menelan belanja RM1,000. 00 sedangkan pendapatan bapanya RM600 sebulan sebagai pemandu teksi.

Ibu dan ayah juga merupakan pesakit jantung dan darah tinggi. Mereka juga setiap bulan perlu membuat rawatan rapi di Klinik. Untuk meringankan bebanan ayah dan ibu saya cuba untuk meminta bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Pusat Zakat Selangor (PZS) namun saya kesal permohonan saya pada 2 September, 2013 di tolak oleh JKM.

JKM telah memaklumkan kepada saya permohonan saya di tolak kerana tidak layak dan perlu membuat permohonan baru dengan pengesahan Doktor untuk menyatakan saya seorang Orang Kurang Upaya (OKU).

Sudah jelas dengan kecacatan saya alami dan saradiri keluarga yang tidak  mempunyai pendapatan yang tinggi memberi tekanan hidup jadi mengapa permohonan di tolak dan di minta membuat permohonan kembali, ulas beliau dengan kesal.
Rohani (Ibu) Hairul yang derita sakit Jantung


Sementara itu, ibu beliau Rohani Hashim pula berkata, saya telah di maklumkan oleh Doktor baru-baru ini pembedahan untuk anak saya  perlu di lakukan  pada 10 Februari namun kos perubatan yang tinggi membuat saya dan suami jadi tekanan. Jika anak saya mendapat rawatan di Hospital kerajaan tidak mengapa tetapi telah di hantar ke Klinik Swasta.

Justeru saya minta jasa baik daripada AhlI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shaari dapat membantu kos perubatan dan membuat surat sokongan kepada JKM dan PZS bagi membantu saya dan suami bagi menyara anak saya.

Anak saya juga mememerlukan sebuah Laptop untuk membuat kerja-kerja sambilan di rumah. Dengan membuat “Design” di rumah sedikit sebanyak dapat meringankan kami.

Bagi masyarakat yang prihatin bantuan boleh disalurkan ke akuan saya Rohani Hashim Bank Islam (No. Akaun 12225020097906) dan boleh hubungi saya di talian 012-6034381, Rohani kata demikian kepada pemberita semalam.

Editor : Khaulah Azwar
  

Sah Anwar Akan Bertanding Kerusi Kajang..


Kuala Lumpur 28 Jan : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan bertanding di kerusi DUN Kajang yang kosong apabila penyandangnya, Lee Chin Chen dari PKR meletakkan jawatan semalam, umum Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Parti Keadilan dan Pakatan Rakyat setuju meletakkan calon Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan bertanding (di) Kajang," kata Khalid dalam sidang media di ibu pejabat PKR pagi ini.

Antara pemimpin yang hadir dalam sidang media itu, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dan  mewakili DAP dan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Sementara itu, Anwar - yang duduk di sisi Khalid - berkata keputusan bersama pimpinan Pakatan Rakyat itu dibuat bagi memastikan "Selangor terus menjadi asas kukuh buat Pakatan Rakyat bagi mengambil alih Putrajaya".

Pengumuman itu menguatkan lagi desas-desus Anwar akan mengambil alih jawatan menteri besar daripada Khalid bagi menyelesaikan pertelingkahan antara Khalid dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali di negeri itu.

Ditanya tentang perkara tersebut, Anwar berkata "ia hanya spekulasi" dan beliau mahu menumpukan perhatian kepada pilihan raya kecil akan datang.

"Kita minta Tan Sri Khalid teruskan kerja-kerja dia sementara kita tunggu pilihan raya kecil Kajang," katanya.

Anwar turut ditanya tentang kemungkinan pilihan raya kecil ini mewujudkan persepsi yang beban untuk menyelesaikan masalah dalaman PKR kini diletakkan kepada pengundi Kajang.

Gesa BN tak tanding

Jelasnya, persepsi itu tidak berbangkit sebaliknya pilihan raya kecil nanti merupakan peluang untuk Pakatan Rakyat meningkatkan khidmatnya kepada rakyat.

"Dia tak berbangkit isu itu kerana kita nak guna (pilihan raya ini) untuk lonjakkan prestasi khidmat kepada rakyat," katanya.

Sementara itu, Anwar juga menggesa BN agar tidak meletakkan calon memandangkan kerusi itu disandang PKR dan bagi mengelakkan pengundi keluar mengundi dua kali.

"Kalau boleh, kawasan (ini sudah) dimenangi oleh PKR, Pakatan, (jadi) bagi laluan, tak payah ada pertandingan," kata Anwar ketika ditanya kemungkinan ia membebankan pengundi.

Sementara itu, Bernama melaporkan Salahuddin berkata PAS akan memberi sepenuh sokongan kepada calon yang diketengahkan bagi memastikan kemenangan berpihak kepada pakatan rakyat.
  
Mohamad Azmin Ali yang sebelum ini disebut-sebut sebagai calon menteri besar yang baru ketika ditemui selepas itu hanya memberi reaksi ringkas berhubung pemilihan Anwar sebagai calon.
  
"Keputusan dah dibuat...saya hanya akan buat kenyataan selepas mesyuarat dengan pimpinan PKR negeri ini," katanya. 

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI