Thursday, August 29, 2013

ADUN Bantu OKU Beli Kasut Arch Shoe

Batu Caves : Nasib seorang ibu kurang upaya (OKU) akibat kemalangan pada 2009 mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari setelah beliau tidak mampu untuk bekerja luar lagi.

Umayachee a/p Raja hidup bersama dua orang anak yang masih kecil dan belajar. Setelah tidak boleh bekerja di luar lagi kini membuat mengambil tempahan menjahit baju dengan pendapatan bulanan RM350 sebulan tidak tetap bagi membiayai kos pelajaran dan memberi makan anak-anak. 

Beliau bekata, saya mengalami kemalangan sehingga tulang kaki patah. Doktor saran pada saya dengan membeli kaki palsu dan membuat (Arch Shoe). Kos tersebut RM500. Saya tidak mampu untuk membeli kasut tersebut kerana saya tidak mempunyai pendapatan yang tidak tetap. Selain itu dengan pendapatan saya perolehi juga perlu untuk membayar sewa rumah di Kampung Indian Settlement dan bil air dan elektrik. Saya kena kerja kuat walaupun OKU, ujarnya. 

Menurut Umayachee setelah terlibat kemalangan begitu sukar untuk dirinya berjalan namun apabila mengenangkan masa depan anak-anak masih kecil beliau terpaksa bekerja keras bagi memastikan anak sulongnya yang menuntut di Universiti Masa sedang belajar akhir tahun jurusan Doktor. 

Tambahnya, saya harap anak saya berjaya dalam pelajaran walaupun kehidupan saya susah. Sehubungan itu saya mengucapkan terima kasih kepada ADUN Batu Caves Amiruddin kerana beliau mengambil perhatian dengan permohonan sumbangan yang saya baru mohon. Semoga beliau berjaya dalam menguruskan negeri Selangor, katanya selepas menerima bantuan daripada ADUN di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves, disini semalam. 

Sementara itu, ADUN Batu Caves Amiruddin Shari pula berkata, saya harap dengan bantuan diberikan kepada beliau sekurang-kurangnya dapat membantu beliau berjalan dengan baik dan mencari rezeki di luar.Walaupun pendapatan menjahit baju ada namun pada saya memang tidak mengcukupi lebih-lebih lagi kos sewa rumah, bil air elektrik dan lain-lain telah naik yang rata-rata memberi tekanan kepada rakyat. 

Sifat yang ada pada Umayachee dengan usaha gigih menyara dua anak amat kita puji. Walaupun beliau OKU namun tidak berputus asa untuk teruskan kehidupan. Sifat ini perlu di contohi semua masyarakat. Saya doakan beliau dapat teruskan kehidupan ini dengan lebih baik dan semoga anak sulong beliau juga berjaya menjadi Doktor yang bertauliah dengan membantu keluarganya, kata Amiruddin kepada pemberita.

Editor : Khaulah Azwar
  
 

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI