Wednesday, August 21, 2013

8 Hal yang Membuat Mursi Cepat Dicintai RakyatMesej yg ana terima daripada Syikh Us Mohd Khidhir Husin, pentahkik kitab2 Sabil al Muhtadin yg Telagabiru terbitkan , 


Inilah 8 Hal yang Membuat Mursi Cepat Dicintai RakyatDiposkan oleh Admin BeDa pada Selasa, 03 Julai 2012

Kolumnis Mesir Salama Ahmed Salama mengatakan, Mursi telah membuat banyak kemajuan dalam waktu singkat. Baru saja terpilih, ia telah menjadi tumpuan perhatian.


Mursi juga dinilai cepat dicintai rakyat dan meraih keyakinan publik, meskipun "hanya" 13.280.131 suara dari 53 juta pemilik hak pilih yang memilihnya. Inilah 8 hal yang membuat kharisma Mursi meroket di hari-hari pertama setelah terpilih:

1. Pidato kemenangan Mursi dinilai menyejukkan semua kalangan. Sangat berbeza dari keraguan yang dihembuskan sebagian orang bahwa kemenangan Mursi merugikan pihak non Muslim. Bukan hanya diakui di dalam negeri, pidato itu juga disambut luar biasa di luar negeri, termasuk di Malaysia & Indonesia dan lainnya.

2. Penegasan Mursi sebagai pelayan rakyat. Mursi tidak menganggap dirinya sebagai penguasa. Mursi merasa tak memiliki hak, yang ada hanyalah kewajiban. Kewajiban sebagai pelayan untuk melayani rakyat.

3. Mursi terus menunjukkan diri dengan penampilan yg sederhana. Ia tak terjerumus dalam perangkap kekuasaan dan bahkan menolak tinggal di istana presiden.

4. Mursi tampil sebagai presiden yang pemberani. Ketika berpidato di hadapan puluhan ribu rakyat Mesir di Lapangan Tahrir, Mursi menanggalkan jeket anti pelurunya. Melalui tindakannya tersebut ia berpesan, ia tak takut pada apa pun kecuali Allah.

5. Mursi bersikap tegas kepada Israel dan mendukung Palestina. Penolakan Mursi terhadap ucapan tahniah dari PM Israel Benjamin Netanyahu menegaskan sikap awalnya sekaligus menjawab keraguan sebagaian kelompok Islam akan komitmen Mursi membela Palestin.

6. Pada hari pertamanya sebagai presiden, Mursi menetapkan bonus 15 peratus gaji pada para pegawai. Ia juga secara substansial meningkatkan gaji negara untuk pegawai termiskin.

7. Istri Mursi juga tampil sederhana dan islami. Perempuan berjilbab itu tidak mau disebut sebagai first lady (ibu negara), ia lebih memilih disebut sebagai pelayan Mesir.

8. Mursi mengurangkan protokol dan pengawalan yang kurang penting. Iring-iringan mobil Mursi jauh lebih sedikit daripada presiden sebelumnya sehingga tidak menimbulkan kesesakan lalu lintas, melainkan hanya dihentikan seketika ketika ia lalu jalan itu. [JJ/bsb]

Pimpinan Kerajaan Negeri Kutuk Kezaliman Yahudi


Sallehen sedang berucap
SHAH ALAM: Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian, Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi mengutuk keras kepada tentera Yahudi  kerana melakukan keganasan dan tragedi pembunuhan beramai-ramai penyokong bekas Presiden, Dr Mohamed Morsi di Mesir.
Beliau berkata “kita mengutuk sekeras-kerasnya pembunuhan secara kejam yang dilakukan anggota tentera terhadap rakyat Mesir yang tidak membawa apa-apa senjata tetapi dibunuh sedemikian rupa,”
 Lebih 400 orang berhimpun secara aman di perkarangan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam baru-baru ini  bagi mengutuk pembunuhan regim  tentera Mesir terhadap ribuan rakyat mereka.
Menurut Sallehen yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor sehingga kini, media melaporkan lebih 3,000 terkorban dan lebih 10,000 orang cedera apabila anggota keselamatan menggempur khemah penyokong bekas Presiden, Mohamed Morsi, di Dataran Rabaa al-Adawiya dan Dataran al-Nahda, Mesir.
Turut serta dalam Perhimpunan ini Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman, serta beberapa aktivis dan pemimpin mahasiswa.

Bantahan anjuran Dewan Pemuda Pas Malaysia (DPPM) itu turut diadakan serentak di masjid negeri seluruh negara sejurus selesai solat Jumaat.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI