Saturday, May 14, 2011

Terdesaknya UMNO/BN sehingga memasuki nama2 PELAPES untuk SPR suku 1/2011

GOMBAK: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (DMPNS) sedang merancang untuk menyerahkan satu memorandum kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi membantah kewujudan senarai pengundi-pengundi tukar alamat yang luar biasa di kebanyakan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor.

Hasbullah Mohd Ridzwan yang merupakan Ketua Pemuda DMPNS merangkap Ahli Majlis MPS Zon 13 berkata, “kewujudan itu dikesan melalui senarai pengundi-pengundi dalam Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) bagi suku 1/2011 yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) Selangor baru-baru ini.

Ianya dikeluarkan bermula 28 April sehingga 4 Mei bagi tujuan semakan tuntutan dan bantahan kepada awam.

Hasbullah berkata, timbul keraguan apabila kebanyakan pengundi yang bertukar alamat ke Parlimen dan Dun ini ialah penduduk Sabah yang mempunyai kod kad pengenalan 12 yang kebanyakannya ditukarkan ke Parlimen Kota Raja yang dimenangi PAS dalam Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

"Insya-allah, kita akan bawa perkara ini kepada pengetahuan Sultan Selangor melalui memorandum yang akan diserahkan. Kita sedang berusaha untuk mengadap Tuanku Sultan dan surat telah pun dihantar, tunggu maklum balas daripada istana," kata beliau pada sidang media di pejabat PAS Kawasan Gombak, disini kelmarin.

"Kebanyakan pengundi-pengundi luar yang bertukar alamat ini mengesahkan bahawa mereka dipanggil pihak-pihak tertentu untuk mengundi di kawasan-kawasan tertentu tanpa kerelaan".

Ujarnya juga, tambah mendukacitakan dan menyukarkan proses semakan apabila alamat lengkap pengundi-pengundi tidak menunjukkan sebarang nama jalan, nama taman perumahan dan nama lorong.

"Siasatan dan semakan mendapati pengundi-pengundi yang bertukar alamat ini diletakkan dalam sesebuah rumah dalam jumlah yang ramai dan tidak munasabah serta pelbagai bangsa iaitu terdapat setengah pengundi Cina dan India dalam rumah yang sama begitu juga sebaliknya," katanya.

Minggu lalu, ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud juga menggesa SPR menjelaskan kekeliruan dan keraguan dalam senarai daftar pemilih secara atas talian(online) dan pejabat SPR negeri.

“timbul keraguan apabila ramai pengundi (Parlimen Kota Raja) didakwa bertukar alamat gagal dikenal pasti dalam Daftar Pemilih Induk (DPI) kerana tidak disertakan alamat lengkap”.

Selain itu, Pemuda PAS Negeri Selangor dibawah pentadbiran Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) turut membantah tindakan SPR mendaftarkan seramai 303 anggota pasukan latihan pegawai simpanan (PALAPES) Universiti Putra Malaysia (UPM) sebagai pengundi pos yang jelas melanggar peraturan dan akta SPR.

Menurutnya, pihaknya telah membawa perkara itu kepada SPR selangor untuk mendapatkan penjelasan namun belum ada sebarang maklum balas.

"Kenapa PALAPES UPM didaftarkan sebagai pengundi pos sedangkan mereka belum lagi menjadi anggota tentera?" soalnya.

Sementara itu, pemuda PAS Selangor juga akan membuat satu laporan polis berkaitan taktik Umno BN memberikan kerakyatan kepada 2,000 pengundi baru warga Indonesia.

PKR semalam mendakwa Ketua Umno Bahagian Hulu Selangor, Idris Abu Bakar menulis surat kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussien.

Dalam surat itu, Idris memohon kelulusan untuk mendapatkan warganegara Malaysia (PR) bagi kawasan Parlimen Hulu Selangor, seramai 2,000 orang.

Pemuda PAS Selangor juga mengggesa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan SPR menjelaskan mengenai maklumat yang didedahkan itu.

"Pemuda PAS Selangor berikrar tidak akan merelakan negeri ini digadai serta dicabul kedaulatannya daripada pihak-pihak luar yang bakal menjejaskan keharmonian dan kerukunan negeri Selangor daripada pihak-pihak yangrakuskan kuasa dan pangkat secara bacul serta tidak bermaruah," katanya.

Dalam pada itu, nama-nama dalam surat Idris itu menyatakan bahawa ianya merupakan pengundi yang boleh membantu kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Menurut surat itu, mereka telah menjalankan ujian saringan terhadap 2000 warga Indonesia itu bebas daripada kesalahan jenayah, dadah dan ideologi yang berbahaya serta terpesong dan terdiri daripada kalangan pelajar, usahawan tulen dan bekerjaya.


Editor : khaulah azwar

Siti Norasiah menyatakan aktivitinya telah dimaklum oleh pihak berkuasaKg. Sg Pusu Gombak - Kami rasa kesal dengan tuduhan melulu oleh pihak Pengusaha Pasir Kumpulan Semesta Sdn Bhd yang telah membuat tuduhan yang berat keatas saya, kata Siti Norsiah Md Tamim, 51thn disini petang semalam dengan marah ketika ditemui oleh pihak media.

Turut hadir bersama penghulu mukim setapak, dan perwakilan daripada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia.
Siti Norasiah Md Tamim, 51thn merupakan pengusaha pasir dari Pahang yang telah membuat perniagaan menjual pasir halus dan kasar di Tanah Reserve perkuburan Sg Pusu. Beliau yang telah memulakan perniagaannya pada bulan April, 2011 telah diberikan berbagai tuduhan oleh pihak Kumpulan Semesta Sdn Bhd menyatakan memberi rasuah dengan hasil jualan pasir beliau kepada ketua kg Sg Pusu Hj Mohd Yunus Hj Ishak , Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Mohaini, Nazir Masjid Zakaria Mohd Radzi Mohamad dan Bilal Masjid Zakaria, Yaacob Sulaiman.

Tuduhan ini amat berat sekali pada saya dan semua yang telah diberikan fitnah oleh Kumpulan Semesta yang cuba memburukkan imej kami. “Sumpah, memang saya berjumpa dengan mereka, tetapi urusan saya adalah untuk membincang penyewaan tanah di kawasan tapak perkuburuan islam Kg Sg Pusu untuk dijadikan tempat penyimpanan pasir yang saya usahakan. Bukan memberi rasuah kepada mereka. Untuk menyatakan kebenaran ini, Saya juga telah mengangkat sumpah di Pejabat Pesuruhanjaya Sumpah Malaysia Mahkamah Sesyen Selayang yang ditandatangani oleh Palaniamah a/p Munusamy pada 28hb April 2011 bagi menyatakan kenyataan saya adalah benar dibawah akuan berkanun 1960” bagi membersihkan maruah saya dan semua yang terbabit”. “Sekiranya mereka menyatakan saya memberi rasuah apakah buktinya”? Sehingga kini tiada mana-mana pihak berkuasa seperti, Pejabat Daerah Tanah, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyatakan saya membuat kerja-kerja yang melanggar peraturan”. Selain daripada itu, saya telah membuat perjanjian dengan pihak Masjid untuk menyewa tanah tersebut dengan bayaran RM2000 sebulan kepada Bendahari Masjid Zakaria, Muzzafar Shah Mustaffa sebanyak RM2000 pada 1hb April, 2011 (Resit No. masjid Zakaria 0461).

Semoga dengan sewa diberikan akan dijadikan dana tabung kubur Masjid bagi meratakan tanah perkuburan di Kg Sg Pusu, jelasnya kepada media. “Untuk apa saya melakukan kerja-kerja tidak faedah ini kerana saya mempunyai pengalaman yang luas tentang membuat dan mejual pasir selama 7thn dengan mempunyai lesen daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)”. Menurutnya, Kumpulan semesta Sdn Bhd yang telah beroperasi di Gombak memang sudah lama tetapi sentiasa bertukar tangan dan baru-baru ini kawasan tersebut tidak beroperasi lagi.

Saya beroperasi disini pada bulan April, 2011 sama dengan Kumpulan Semesta. Dengan mempunyai dua buah pengusaha pasir maka berlaku persaingan sengit dan kurang sihat. Saya kesal tuduhan diberikan bahkan setiap kali lori-lori yang merupakan pelanggan tetap saya masuk kawasan saya, pekerja kumpulan Semesta telah menahan lori-lori ini dan melontarkan berbagai fitnah sehingga berlaku terjejas ekonomi saya, ujarnya. Media juga telah difahamkan oleh Siti Norsiah, pasir yang dijual olehnya adalah Harga Pasir Kasar 1 tan RM27 dan pasir Halus 1 tan RM 35. Bagi kumpulan semesta pula mereka menjual dengan harga RM18 Pasir Kasar dan RM 25 Pasir Halus.

Harga saya sangat jauh berbeza dengan Kumpulan Semesta. Kami juga banyak terima aduan daripada pelanggan Kumpulan Semesta dimana kualiti pasir yang dijual oleh Kumpulan semesta tidak berkualiti. Dengan itulah menyebabkan pelanggan mereka tidak membeli lagi pasir di Kumpulan Semesta lagi. Mungkin dengan persaingan inilah menyebabkan berbagai fitnah berlaku. Saya percaya mereka semua salah faham dengan kerja yang saya lakukan tanpa membuat siasatan terperinci. Saya mempunyai segala Surat hitam putih bagi kerja-kerja dilakukan dan telah menghantar salinan surat kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Salinan Kepada Penasihat Kewangan Negeri Selangor, Datuk Sri Anwar Ibrahim sebagai makluman mereka. Semoga dengan penjelasan ini maka imej kami semua dibersihkan.

Sementara itu pula, Pak Wan yang merupakan perwakilan petugas daripada PKM DUN Gombak Setia melahirkan rasa kesal dengan apa yang berlaku. Katanya, “walaupun Pn. Siti Norasiah telah membuat surat hitam putih kepada Menteri Besar dengan mengunakan Tan Sri Datin Paduka Seri Hjh Zaleha Ismail, Mantan Menteri Kabinet Malaysia tetapi ianya tetap menjadi kesalahan kerana dibuat selepas berlaku kekecohan di Kg. Sg. Pusu.

Kemudian saya difahamkan juga oleh Tok Penghulu menyatakan Pn. Norsiah telah memaklumkan aktiviti tersebut kepada semua pihak seperti JAIS, Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG), PKM Dun Gombak Setia tetapi apabila dibuat siasatan tiada sebarang kelulusan diberikan oleh pihak berwajib. Ini merupakan satu penipuan. Sekiranya dakwaan ini benar maka sedikit sebanyak telah menjejaskan reputasi Menteri Besar Selangor, ADUN Gombak Setia dan semua yang terlibat ”.

Bagi saya ia adalah satu kesilapan kerana tindakan beliau dengan melakukan kerja-kerja ini tanpa pengetahuan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Insfrastruktur Kemudahan Awam merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali. Adakah mereka terlepas pandang dan peranan PKM Dun Gombak Setia disini. Dalam apa juga aktiviti yang dilakukanhendaklah diikut prosedur yang betul dengan mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa. Sekarang Pakatan Rakyat (PR) yang memerintah melakukan kerja-kerja dengan tulus dan mengikut prosedur bukan main redah seperti berlaku zaman pemerintahan UMNO-BN dahulu. Ini semua tektik politik kotor untuk memerangkap pihak-pihak tertentu yang dimainkan oleh pihak beliau memandangkan bahang-bahang Pilihanraya semakin hampir.

Beliau kena ingat,walaupun tanah ini merupakan tanah “reserve” dan wakaf kubur Kg Sg Pusu dibawah kelolaan Masjid yang telah diberikan mandat oleh pihak JAIS, tetapi sebarang keputusan mentadbir dan mengurus tanh tersebut dibawah kuasa JAIS. Tanah ini masih belum belum dapat kelulusan daripada pihak JAIS untuk di benarkan sebagai tempat aktiviti pengusaha pasir. Oleh itu saya harap perkara ini tidak berlaku lagi, katanya ketika di temui tapak lokasi. Media juga telah difahamkan oleh Tok Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Mohaini pihak JAIS telah turun padang membuat siasatan dan beliau menyerahkan tindakan selanjutkan kepada pihak berwajib kerana ia diluar bidang kuasa pentadbiran saya sebagai penghulu.Editor : khaulah azwar


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI