Saturday, June 13, 2009

Tanda- Tanda Meninggal Dlm Keadaan Baik.Siapakah org paling Bijak???

Salam disini ana ingin sharing sedikit ilmu tentang kematian. Sghnya org yg bijak itu adalah org yg sentiasa ingat akan kematian. Baru2 ni insan2 yg terhampir dgn ana telah pulang ke rahmatuallah AL-Fatiha disededakahkan kpd Arwah ayhnda ana Jamain Salleh, Abg Long, Opah ana dan muslimat Gmbk. Moga roh mereka ditempatkan dlm golongn org2 beriman dan bermal soleh, di pandang oleh ALLAH dgn belas ehsan, diterangi kuburun mereka spt kuburan org2 beriman insya-allah.. Alhamdulilah walaupun ana diuluti dlm kesedihan akhir2 ini ana sempat jg menguruksn jenazah muslimat gmbk, secara tiba2 pd 10/6/09 ana dan beberapa staff adun gmbk dimaklumkn kematian, so ana wakil pd Ahli Majlis merangkap pd Adun utk ziarah menjalankan tanggungjwb.

Sepanjang perjalanan ke Anjung rahmat ana tiba2 teringat org yg ana kasihi lebih2 ana teringat pd mak ana yg kurang sihat sejak akhir2 ni.. mungkin terkejut dengan pemergian opah ana yg terperangkap dlm kebakaran di rumah acik di klang. setitis demi setitis airmata mengalir merindui insan2 yg dikasihi ini.. ana kuatkan hati utk menjlnkan tgjwb ana di sana..

Setiba disana ana bersalam dgn ahli keuarga, tiba2 salah seorg dpd mereka bual dngan ana. katanya Cik Sue disini ramai puak BN tp kita skrg cuba mainkan peranan mendekati mereka moga mereka ada kesedaran.. (ana tak kenal m.cik tu actually, mgkn salah seorg penduduk disini..) ana diam je.. dlm hati ana berkata2 sekarang ni bukan ingat hal dunia.. bila tiba dlm mjls begini / dirumah ALLAH kita adalah setaraf tak ada bezanya hendaklah kita ingat akan kematian, 1 hari kita jg akan pergi.. (Insya-ALLAH jika diizinkan ALLAH ana akan ingatkan m.cik tu mugkin dia terlupa..) ana di bawa oleh anak tn rumah keatas. 10m'kemudian ana minta turun tangga dapur terasa hati utk membantu pengurusan jenazah .. mungkin ana dah terbiasa utk melakukan pengurusan jenazah setiap kali kematian di area rmh ana.. alhamdulilah sedikit ilmu itu ana amalkan bg memantapkan diri ana.. tp rasa sedih pula bila ana lihat tidak berapa org yg tahu tentang mandi dan kafankan jenazah.. ana terus ringankan diri dan tulang ana utk membantu mereka.. Alhamdulilah 12 tghari semua keje2 pengurusan selamat dijlnkan... Dan disini ana ingin kongsi sedikit tazkirah utk kita perbaikikan diri kita banyakkan amalan2 utk persiapan hari kematian yg tidak tahu akan berlaku...

Kucupan terakhir buat jenazah..
Apakah Tanda2 meninggal dalam keadaan baik? Kita mohon kpd ALLAHswt agar memberi kita kebaikan saat kita meninggal.

5 Tanda meninggal dalam keadaan yg baik iaitu :-

i) Bebruat Baik kpd ALLAH swt ;
ii) Memperbaiki taubat;
iii) Menyegerakan perbuatan soleh;
iv) mengikuti Sunah Rasullah; dan
v) Mengingati hari Akhirat

Ada pun tanda-tanda meninggl dalam keadaan buruk :-

i) Melakukan kemunafikan dan riyak;
ii) Mencintai dunia dan berkemas dengannya;
iii) Melakukan kemurkaan kpd ALLAH swt;
iv) Lalai kepada ALLAH swt;dan
v) Melambatkan taubat

Tanda2 baik ketika meninggal

Pertama : Melakukan perbuatan baik kpd ALLAH demikian yg diisyaratkan dala Al-Qurn dan Al -Sunnah. Firman Allah swt
" Jiakalu mereka memegang meyakini ALLAH nescaya ALLAH akan mendatangkan bagi mereka kebaikan"
Firman ALLAH :" Dan adapun org yg berjihad di jalan ALLAH nescaya kami akan mendatangkan petujuk jalan bagi mereka. Firman ALLAH " Hai org2 yg beriman berdakwalah kepada ALLAH dan hendaklah kamu bersama org2 yg benar"
Sabda Rasullah saw dalam Sahih Mulim:

" Maka barangsiapa yg diminta ALLAH pertanggung jawapannya dengan persaksian yg benar,maka ALLAH akan memasukkannya dm kegolongan para syahid, Walaupun ia meninggal di atas tempat tidurnya" {Hr Muslim}
Sebaliknya, sesiapa yg mendustakan ALLAH dan ia tidak sampai yg diinginkannya, friman ALLAh "Sesungguhnya ALLAH tidak akan memberi petunjuk bagi org dlm belengguan syaitan".ALLAH tidak akan memberi petunjuk bg org yg berkhianat. ALLAH tidak akan memberikan petunjuk bagi org2 yg tidak meninginkan hidayatya.
kebenaran kpd ALLAH memiliki 3 rukun:-
1) Memiliki niat dan melaksanakannnya debgan mencintai etaatan kpd ALLAH dan ia melakukan perbuatannnya dengan niat yg ikhlashanya kepada nya semata2.Ia mencintai ALLAH dan Rasulnya dari hati ke hati;
2) Anggota tubuhnya melakukan perbuatan dengan penuh ketaatan;

3) Waktunya digunakan utk ketakwaan kpd ALLAH swt maka barangsiapa yg melakukannya dengan kejujuran.
Sesungguhnya melakukan kejujuran hanya kepada ALLAH memiliki beberapa tanda2 yg telah dijelaskan. henaknya kamu melakukan kebaikan hanya untuk ALLAH semata2 & henaknya menjadikan reda ALLAH lebih dari segala2nya berbanding reda manusia.
"Seorang penyair berkata "maka hendaknya amu berlaku manis sementara kehidupa pahit, hendaknya kamu ikhlas sementara orang lain marah, Jika benar niat dalam hatimu maka setiap org berbuat kesalahan dan sesungguhnya diatas debu ada debu yg lain.
Sesungguhnya benar apa yg disabdakan Rasuallah saw kpd Ibnu Hibban dari perkataan Aisyah " org yg dianggap baik oleh manusia semenatara ia dimurkai oleh ALLAH maka ia mendpt murkanya. Dan bg siapa yg dimurkai oleh manusia namun ia di sukai ALLAH maka ia mndpt reda ALLAH dan keredaan manusia.

salah seorg shbt berkata "Kebenaran & Kejujuran yg bersama ALLAH adalah sama dengan hal terpuji & buruk bgmu. Maka jika ALLAH memberikan redanya tidak ada seorang pun yg dpt mencelakakanmu . Dan shbt lain pun berkata 'tidakkah kamu menginginkan kebaikan dari org lain, sementar itu tidak akan membuatmu kurang. Maka sebahagian org yg mendaapt pujian dari org lain ia akn berbuat riak. jika ia pergi bersama2 ia akan melakukan solat mlm dan dhua serta membaca Al-Quran. Sementara bila ia berada dalam rumahnya ia tidak pernah melakukan sedemikian itu.
Kedua - Memperbaharui TAUBAT. semesinya setiap pagi hendaknya ia memperbaharui taubatnya kerana dosa2 banyak dilakukan oleh seorg hamba. Olehitu seorg hamba sepatutnya bertaubat selalju dengan melakukan istigfar dan peyesalan.

Ketiga - Bersegera berbuat perbuatan baik, oleh itu gunakan umurmu dengan perbuatan baik.Sedarkah anda bahawa anda telah melakukn kebaikan selama hidup anda? Apakah masih ada hari kamu luangkan untuk melakukan ketaatan kpd ALLAH swt?? Hendaknya kamu perbanyakkan solat sunat, membaca AL-Quran & Zikir. Sellu meghadiri majlis IMu, mencintai org2 yg soleh dan membela para pemimpin ALLAH. Jug menegur mereka yg melanggar ketentuan dan hukum-hukum ALLAH.
Keempat - mengikuti sunnah Rasul saw. Bg org yg tidak mengikuti sunah saw maka dalam dirinya bererti banyak keraguan. Firman ALLAH swt Maka demi TUHANmu, mereka (pada hakikatnya) tidak beriman hingga mereka menjadikan kamu hakim dalam perkara yg mereka perselisihkan, kemudian mereka tidak merasa kebenaran dalam hati mereka terhadap putusan yg kamu berikan dan mereka menerima sepenuhnya. ({An-Nisa:46}
Oleh itu tanyalah pada diri kamu apakah kamu tlh memperhatikannya? Firman ALAh swt" Akan ttp manusia henaknya melihat dirinya sendiri, jika mereka akan menjumpai Tuhannya" . Sebahagian dari manusia hanya sedikit sekali yg mahu mengingati Rasul saw. Dia tida merasa bangga bila menyebut namanya. namun sebalinya dia akan mengagung2kan kemulian dan keagunga org lain. Jika mereka mencianta Rasul saw maka akan nampak kecintaan mereka dari iperbuatan mereka sendiri.
Kelima - Selalu ingat kan hari akhirat dan persiapan nya. melakukan amalan soleh dgn mengingat tentang akhirat. Kebanyakkan org soleh berkata " jikalau seseorg lupa dengan menyebut kematian dari hati 1 jam saja maka hatinya telah rosak".
Sebahagian dariapda meeka meletakkan kain kapan dihadapan sebagai tempatnya di kg. Al-Husy, jk ia hendak idur & sambil membaca Al_Quran adn kemudian ia keluar & berkata, ya Mamun ssghnya Kamu keluar tlh melakukan amalan yg baik.

Kita mengatakan "Jgn kamu mempersiapkan kuburan dalam rmh akn ttp henadknya kia elalu mnjg diri kita agar selalu melakukan solat 5 waktu, ketaqwaan kdp ALLAH, selalu melakukan kebaikan , selalu memperhatikan kepentingan ALLAH swt, mengingati akhirat & selalu berzikir pd ALLAH swt.
Adapun mereka yg selalu lalai kpd ALLAH sesungguhnya mereka selalu buta dan tidak mengingati ALLAH kecuali pd waktu mabuk. .SIMFONI KASIH TAUTAN HATI