Tuesday, October 22, 2013

Kekalahan Mukhriz bukti ahli Umno tolak Tun Dr Mahathir

SHAH ALAM 22 OKT : Kekalahan Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir, merebut jawatan Naib Presiden Umno disifatkan bukti jelas penolakan ahli parti itu terhadap pengaruh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.


Koordinator Jingga 13, Fariz Musa, berkata kegagalan Mukhriz memenangi jawatan di peringkat tertinggi Umno itu memberi isyarat bahawa wujud di kalangan ahli parti tidak senang dengan pengaruh bapanya.

Katanya, kredibiliti Mukhriz masih diragui ahli Umno kerana beliau tidak merasai ujian seperti yang dihadapi Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, yang pernah cuba diusir Mahathir ketika era Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri.

“Kita lihat majoriti ahli Umno menolak Mukhriz dan secara tidak langsung menolak Tun Mahathir. Hal ini memperlihatkan pengaruh Tun Mahathir sudah tidak mendapat tempat di kalangan ahli walaupun jasa beliau cukup besar untuk Umno.

“Mukhriz masih belum teruji dengan sebarang bentuk situasi dan membuktikan beliau masih diragui oleh ahli Umno. Selain itu, kita nampak kekuatan Tun Mahathir sebelum ini tidak lagi mampu memberi keyakinan kepada ahli untuk memilih anaknya memegang jawatan di peringkat tertinggi parti,” katany.

Pada pemilihan tertinggi Umno baru-baru ini, ahli Umno sebulat suara mengekalkan penyandang  jawatan Naib Presiden iaitu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Sementara itu, Fariz berpandangan pertembungan ‘battle of proxy’ di antara dua pemimpin muda Umno itu akan berterusan untuk tempoh yang panjang kerana sudah pasti Mukhriz tidak mahu ketinggalan bersaing dengan Menteri Belia dan Sukan itu.

Katanya, pertembungan antara dua pemimpin muda itu akan menyebabkan perpecahan yang berlaku dalam Umno menjadi semakin besar dan parah.

“Pertembungan ini akan terus berlaku dan akan menjadi bibit perpecahan di dalam Umno. Tidak ada tokoh hebat yang mampu membawa parti itu ke arah yang lebih baik daripada senarai pimpinan yang dipilih dalam keseluruhan pemilihan Umno kali ini,” katanya lagi.

Pejabat Baru PKM DUN Batu Caves Berhampiran Belakang Masjid Jamek Taman Amaniah

Taman Amaniah : Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves telah mula operasi sepenuhnya bulan Oktober, 2013 berhampiran belakang Masjid Jamek Taman Amaniah, bersebelahan Pasaraya Speedmat 99, Taman Amaniah Mulia,  kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari .
1380465_523946221030655_612317440_n
Beliau berkata, perpindahan pejabat PKM DUN Batu Caves adalah untuk memberi keselesaan kepada rakyat yang hadir terutamanya golongan warga emas , OKU yang sukar untuk naik tangga untuk berurusan di pejabat lamanya. 

Menurut Amiruddin Pejabat baru ini pada mulanya adalah Dewan Masyarakat  yang di jaga oleh  Persatuan Penduduk Taman Amaniah dan atas persetujuan bersama pengerusi Persatuan Penduduk Tn Hj Ahmad Hasnan  dan hasil perbincangan antara beliau dan pihak PKM DUN Batu Caves, maka beliau telah bersetuju menyerahkan Dewan ini kepada  pihak DUN untuk  dijadikan sebagai Pusat Khidmat Masyarakat demi kebaikan kepada masyarakat yang uzur terutamanya agar mudah berurusan tanpa menaiki tangga lagi.   

“Justeru saya harap dengan permindahan kami di kawasan baru ini rakyat sudi hadir untuk terus berurusan dengan kami. Waktu operasi Isnin- Khamis 9 pagi -5 petang. Waktu Rehat 1 tengahari – 2 petang,  Jumaat 9 pagi-12.30 tengahari. Waktu Rehat  Jumaat 12.30 tengahari -2.30 petang dan akan berakhir waktu operasi 5 petang. Sabtu –Ahad cuti, katanya kepada pemberita selepas Program Ziarah Korban Taman Jasa Utama  baru-baru ini.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI