Monday, January 18, 2010

Eksklusif: Aura Anwar Ibrahim Masih Berbisa, Hampir 10,000 Ribu Rakyat Pahang Hadir Bagi Mendengar Ceramah Umumnya Malam Tadi !!

KUANTAN, 18 Jan [3.00 pm] - Aura Datuk Seri Anwar Ibrahimternyata masih berbisa biarpun berbagai tohmahan dan fitnah jahat terus dilemparkan kepadanya selama ini. Rakyat ternyata masih percaya dan menganggap Anwar sebagai pejuang rakyat yang akan membela nasib serta masa depan mereka.

Melihat kepada kehadiran orang ramai dalam program lawatan kerja seharinya ke Kuantan semalam, jelas sekali Anwar masih diterima. Hampir 10,000 rakyat membanjiri ceramah umum Anwar diDataran Rakyat, Pejabat Perhubungan PKR Pahang dekat sini. Kebanyakkan daripada mereka datang sengan rela hati, tanpa sebarang upah yang diberikan.

Ia jauh berbeza sama sekali dengan kehadiran pemimpin UMNO selama ini, mereka dipaksa hadir, diberi upah dan elaun kedatangan. Dalam ceramah Anwar malam tadi, beliau lebih banyak mendedahkan tentang kepura-puraan kerajaan UMNO BN dalam menangani sesuatu isu. Anwar berkata isu panas "khalimah Allah" yang dipermainkan sekarang ini jelas sekali menjerat diri mereka akhirnya. Malah kata Anwar, beliau sudah bertemu dengan beberapa tokoh ulamak terkenal semasa kunjungannya ke Beirut, Lubnan baru-baru ini. Malah, ramai dikalangan mereka terkejut dengan isu itu yang dijadikan modal politik parti tertentu di Malaysia sekarang ini. Malah, ulamak tersohor dunia sendiri pun menganggap isu yang dimainkan itu tidak relevan sebenarnya.

Menurutnya, penggunaan kalimah Allah sudah diguna beribu tahun lalu oleh penganut Kristian di Mesir malah tiada sebarang masalah timbul berhubung perkara tersebut. “Saya merujuk kenyataan Sheikh Yusuf Al-Qaradawi mengenai perkara tersebut dan beliau sendiri menyatakan bahawa kalimah Allah tidak salah digunakan oleh orang bukan Islam.

Saya menganggap ia adalah isu yang sengaja direka oleh UMNO untuk menghangatkan suasana politik negara," katanya.Larangan Nama Allah Hanyalah Politik UMNO Orang ramai sudah mulai membanjiri sekitar kawasan ceramah sejak petang lagu, terutamanya mereka yang datang dari jauh. Anwar tiba sekitar jam 9.30 malam, selepas menghadiri dua lagi program berasingan iaituMajlis Jamuan Makan Malam PKR Pahang di Restoran Tanjung danTazkirah Maghrib dan Solat Hajat di Masjid Al-Khairiah, Batu 6, Jalan Gambang dekat sini.

Dalam ceramahnya malam tadi Anwar juga berkali-kali mengingatkan rakyat supaya meneruskan perjuangan bagi kemenangan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang. Katanya, UMNO BN kini sudah semakin terdesak dan sanggup menggadaikan agama untuk kepentingan politik semata-mata. Tindakan melarang orang Kristian menggunakan khalimah Allah hanya untuk Semenanjung Malaysia sahaja, sebaliknya ia boleh untuk Sabah dan Sarawak. Kononnya, khalimah Allah telah lama digunakan oleh orang Kristian di sana yang majoritinya lebih ramai dari Semenanjung. Walhal, tindakan itu dilakukan kerana mereka takut kehilangan undi dalam pilihanraya negeri Sarawak yang dijangka akan diumumkan pada bila-bila masa sahaja sekarang ini.

"Inilah bukti yang pemimpin UMNO BN hipokrit dan sengaja ingin menipu rakyat. Mereka memperkatakan tentang Islam tetapi jenayah yang berlaku di Malaysia sejak sekian lama mereka yang lakukan. Siapa yang terlibat dengan kes bunuh Altantunya, Noritta, curi enjin jet, ambil komisyen kapal selam dan jet, isu PKFZ dan banyak lagi. Bukankah semua itu dilakukan oleh orang Islam UMNO. Apakah mereka layak untuk berbicara soal mempertahankan Islam sedangkan mereka sendiri terpalit dengan berbagai penyelewengan, rasuah, korupsi serta lain-lain perbuatan yang jelas bertentangan dengan Islam itu sendiri" kata Anwar sambil mendapat tepukan gemuruh hadirin.

Terbukti Umno juara tipu rakyat

Minggu lepas mereka melancarkan Kempen Juara Rakyat. Maka bertambah lagilah koleksi slogan Umno untuk rakyat di negara ini.seperti yang saya katakan sebelum ini slogan baru satu lagi koleksi retorik Umno kepada rakyat negara ini.

Bertempat di kawasan parlimen berjiran dengan parlimen Perdana Menteri kira-kira 500 penduduk Kampung Setajam Rompin bangun menyuarakan protes terhadap tindakan Umno menipu mereka berpuluh tahun lamanya.

Setiap kali pilihanraya, Umno di Dun Tioman di bawah parlimen Rompin akan berjanji kosong dengan penduduk di kampung berkenaan untuk memberi geran hak milik tanah kepada pesawah padi yang telah puluhan tahunan mengusahakan bendang di situ. Tetapi pilihanraya silih berlalu pemimpin dari wakil rakyat Umno bertukar ganti tetapi semua janji-janji terbukti palsu.

Kemuncak segala penipuan Umno di Rompin apabila dalam satu majlis penyerahan mangsa ribut yang dihadiri DYMM Sultan Pahang pada 22 April 2009 penduduk Kampung Setajam menyuarakan masalah pada Sultan Pahang.

Sultan Pahang mengarahkan agar masalah penduduk di selesaikan dalam tempoh dua bulan dan perkara itu dipersetujui oleh ahli parlimen Rompin dan Pegawai Daerah dan dalam bulan September 2009 Sultan Pahang berkenan untuk menyampaikan hak milik tanah.

Hari ini masa berlalu, bukan kata geran tanah batang hidung pemimpin Umno pun tak kelihatan. Mungkin Dato Jamaludin Jarjis ahli parlimen Rompin yang kini menjadi duta Amerika sedang sibuk dengan majlis bersama Presiden Barrack Obama.

Penipuan dan pengkhianatan Umno kepada rakyat di negara ini membuktikan Umno adalah juara segala juara. Bukan sahaja juara menipu rakyat tetapi juga juara kerana memiliki ramai pemimpin terlibat rasuah dan skandal dan tidak kurang hebatnya juara dalam membazirkan duit rakyat.

Pro-M diterima, pro-aspirasi makin hilang pengaruh

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Pro-mahasiswa (pro-M) Nasional mengucapkan tahniah kepada kumpulan pro-M di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang telah memenangi sebanyak 11 daripada 12 kerusi yang telah dipertandingkan dalam pilihan raya kampus, semalam.

Pengerusinya, Mohd Shafie Hashim berkata, walaupun terdapat halangan demi halangan oleh pihak pentadbiran dan 'tangan ghaib' yang tidak bertanggungjawab, namun kumpulan pro-M berjaya di UMT.

“Kemenangan ini membuktikan bahawa perjuangan pro-mahasiswa diterima oleh semua dan pro-aspirasi semakin hilang pengaruhnya,” ujarnya yang juga Pengerusi pro-M Universiti Malaya.

Katanya, kemenangan itu merupakan gelombang awal sebaik sahaja Misi-10 dilancarkan oleh pro-mahasiswa baru-baru ini.

“Selepas ini, pro-M akan terus meningkat usaha sehabis mungkin untuk memastikan gelombang kemenangan di UMT ini akan terus dibawa ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang dijangka tahu keputusannya 21 Januari ini dan seterusnya meresap ke kampus-kampus utama yang lain yang dijangkakan penghujung Januari ini,” katanya.

Sejak UMT dinaik taraf sebagai sebuah universiti pada 2007, tahun ini merupakan pertama kali dalam sejarah pro-aspirasi tumbang teruk apabila dalam pilihan raya kampus yang berakhir semalam di mana telah dimenangi pro-M yang baru dizahirkan kewujudannya pada kali ini.


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI