Friday, May 13, 2011

PTDG, Tn Zahrin menafikan Kenyataan Siti NorasiahGombak - Eh.. peliknya kenyataan yang dibuat oleh Siti Norasiah Md Tamim, 51thn merupakan pengusaha pasir dari Pahang yang telah membuat perniagaan menjual pasir halus dan kasar di Tanah "Reserve" perkuburan Sg Pusu.

Beliau menyatakan kepada media, "bahawa surat dan dokumen yang dikeluarkan oleh nya melalui Tan Sri Datin Paduka Seri Hjh Zaleha Ismail, Mantan Menteri Kabinet Malaysia telah dihantar kepada pejabat saya. "Bila, siapakah penerimanya?? dengan nada serius".

Tn Ahmad Zahrin Bin Mohd Saad, Pegawai Daerah Tanah Gombak (PTDG) ketika dihubungi oleh pihak media di pejabatnya petang semalam berkata, "Saya menafikan kenyataan tersebut".

Saya ada menerima maklumat aktiviti yang dilakukan oleh Pn. Norasiah melalui Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dan aduan daripada penduduk selepas kekecohan berlaku di Kg Sg Pusu dengan meletakkan pasir di tanah "reserve" Kubur Islam yang telah beroperasi bulan April, 2011.

Selepas menerima maklumat ini, beberapa orang pegawai saya dan beberapa pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah turun padang ke lokasi tersebut untuk buat siasatan.

Pegawai-pegawai saya telah bertemu dengan Pn. Norasiah dengan memberikan notis kepada beliau. Semua dokumen mengenai aktiviti pasir yang dibawa daripada Pahang dan mempunyai lesen kelulusan perniagaan Pejabat Daerah Bentong Pahang telah diambil oleh pegawai saya daripada Pn Norasiah bagi tindakan selanjutnya.

"Bukan Pn Norasiah datang ke pejabat saya menghantarkan surat dan dokumen tersebut".

Ini satu pembohongan. Apa yang dilakukan oleh Pn Norasiah tetap menjadi kesalahan kerana beliau juga menyatakan aktiviti ini telah dimaklumkan kepada semua pihak berkuasa.

Sebenarnya semua pihak berkuasa seperti JAIS, Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Penghulu Mukim Setapak, Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia tidak tahu hal ini. Saya telah bertanya dengan YDP MPS juga akan hal ini.

Saya difahamkan oleh Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Mohaini. Pn. Norasiah telah membuat perjanjian dengan pihak Nazir Masjid Zakaria Mohd Radzi Mohamad dan Bilal Masjid Zakaria, Yaacob Sulaiman untuk membenarkan beliau menyewa tapak tersebut dengan membayar sewaan RM2000 sebulan. Bayaran sewa telah diterima oleh Bendahari Masjid Zakaria, Muzzafar Shah Mustaffa pada 1hb April, 2011 (Resit No. masjid Zakaria 0461) sebagai dana tabung kubur Masjid bagi meratakan tanah perkuburan di Kg Sg Pusu.

Mereka telah meminta Tok Penghulu menandatangani surat perjanjian yang dibuat oleh Tan Sri Zaliha sebagai sokongan. Dalam keadaan serba salah surat tersebut ditandatangani oleh Tok Penghulu apabila Pihak Nazir Masjid, Mohd Radzi, dan Bilal Masjid Yaacob Sulaiman menyatakan "tiada apa-apa yang berlaku setelah mendapat persetujuan oleh Ketua Kg Sg Pusu, Tn Hj Yunus Ishak".

"Sekarang apa yang berlaku seolah-olah Tok penghulu telah digunakan oleh mereka yang mungkin akan berlaku sesuatu selepas ini. Ini satu pengajaran kepada kita semua agar tidak mudah percaya dengan orang yang boleh menjejaskan imej kita", katanya.

"Apakah motif mereka sebenarnya??". Tetapi disini, saya ingin tahu apakah kuasa Nazir Masjid sehingga boleh memberi kelulusan kepada beliau untuk membenarkan menggunakan tanah "reserve" Kubur Islam yang sudah semestinya kuasa pentadbiran tanah perkuburan adalah dibawah JAIS bukan Nazir masjid.

Kalau pihak Nazir masjid menyatakan tanah perkuburan dibawah urusan JAIS, kita tidak tahu dan apa buktinya. Yang saya tahu memang ianya kuasa JAIS bukan masjid menentukan pengurusan tanah perkuburan, katanya dengan jelas kepada media.

Pihak kami masih menunggu jawapan daripada pihak JAIS. Sekiranya ianya tidak mendapat kelulusan maka aktiviti ini perlu diberhentikan atau perlu membuat permohonan dengan betul, ujarnya.

Apa yang berlaku sekarang, walaupun Tan Sri Datin Paduka Seri Hjh Zaleha Ismail, Mantan Menteri Kabinet Malaysia merangkap Mantan ADUN Gombak Setia dahulu telah membuat surat untuk memberi sokongan kepada anak angkatnya itu (Pn. Norasiah) tetapi ianya ibarat seperti membelakangkan ADUN Gombak Setia, Y. B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

"Apakah beliau tidak tahu siapakah yang mentadbir kawasan Gombak Setia pada masa ini"?

Sepatutnya surat-surat yang berkaitan mengenai aktiviti ini mesti melalui Pihak ADUN Gombak Setia yang merupakan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Kita kena ikut prosedur yang betul, jangan kita membelakangi sesiapa yang telah mentadbir Negeri Selangor. Ini adalah bertujuan agar aktiviti ini tidak menimbul kecurigaan mana-mana pihak kerana ianya melibatkan pemberian wang dan memasuki kawasan tanah "reserve" perkuburan islam tanpa kebenaran daripada pihak berkuasa JAIS. Oleh itu, kita harap perkara ini dapat diatasi dengan segera oleh pihak terbabit.

Sehubungan dengan itu, Pegawai JAIS daripada Daerah Gombak, Ustaz Shaifullah ketika dihubungi oleh Media hari ini, pula menyatakan"sebelum Pn.Norasiah masuk ke tapak itu, Nazir Masjid Zakaria, Mohd Radhi B. Mohamad ada berjumpa dengan saya dalam bulan Mac, 2011 untuk memaklumkan permohonan ini.

Saya telah menjelaskan kepadanya mana-mana aktiviti yang melibatkan tanah perkuburan maka ia adalah dibawah pengurusan JAIS. Kena ikut prosedur permohonan. Pihak Nazir tidak mempunyai kuasa membenarkan aktiviti ini.

"Mereka kena faham mana-mana tanah perkuburan "reserve" adalah dibawah kuasa JAIS sepenuhnya".

Saya juga telah memaklumkan kepada nazir masjid tersebut, agar berurusan dengan Pejabat JAIS HQ, Cik Farah Aini Binti Hussain, Pegawai Pembangunan, tetapi tiada tindakan sehingga aktiviti telah dijalankan oleh pengusaha pasir dan telah menimbulkan kekecohan di Kg. Sg. Pusu.

Petang semalam, pegawai JAIS daripada HQ iaitu Farah Aini telah menghubungi saya menyatakan Nazir Masjid, Tn Mohd Radzi berhubung dengannya untuk menyelesaikan masalah yang timbul. Tetapi pihaknya tidak dimaklumkan hal tersebut lebih awal dan menyukarkan proses tersebut.

Oleh itu, saya syorkan agar pihak Nazir akan menyelesaikan isu ini dengan secepatnya untuk berurusan terus dengan Pengurus Besar Pejabat JAIS HQ, Tn Marzuki Hussain agar mendapatkan kelulusan sepenuhnya dan tidak menimbulkan sebarang masalah.

Perkara ini boleh diatasi dengan sebaiknya dengan mengikut prosedur kerja yang betul dan tidak membelakangi sesiapa, katanya.


Editor : khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI