Sunday, September 18, 2011

Dakwaan Masuk UMNO, Bohong belaka –Hasan Ali

Gombak : Bagaikan ribut taufan melanda satu malaysia apabila blog dan laman sesawang facebook riuh menyatakan yang kononnya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali telah keluar parti (PAS) dan masuk UMNO.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang dilemparkan oleh blogger dan laman sesawang facebook yang tidak penuh bertanggungjawab melontarkan fitnah dengan menyatakan saya telah keluar parti PAS dan masuk UMNO. Apa buktinya?”, kata Datuk Dr Hasan Mohamed Ali pada media dalam Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri PAS Gombak pagi tadi di Uptown Gombak yang telah dihadiri lebih 6000 kehadiran pengunjung.

Mengulas lanjut, saya tetap bersama dalam perjuangan PAS dan penuh yakin dengan perjuangan PAS kerana slogan yang dibawa oleh PAS melalui ulamanya.

Bukan kerana parti ini dibawa oleh ulamanya sahaja tetapi perjuangan yang dibawa oleh PAS adalah ungtuk menegakkan negera islam yang berpandukan Al-Quran dan Al-sunah, ijmah Ulama dan Qias.

Semenjak cerita bohong ini disebarkan dalam blog dan laman sesawang facebook saya telah menerima 15 panggilan telefon dan 25 SMS megenai hal tersebut. Hal ini benar-benar mengejutkan saya dan semua rakyat di Malaysia.

Hasan yang juga merupakan Exco Hal Ehwal Islam Infrastruktur Kemudahan Awam juga turut menafikan bertemu dengan naib Presiden UMNO Datuk Sri Hishamuddin Tun Hussein untuk berbuat sedemikian.

“Untuk apa saya buat begitu sedangkan UMNO dalam keadaan nazak, Jentera dan kapalnya semua hampir tenggelam. Saya tak berminat untuk bertemu dengan mereka apatah lagi untuk menyertai parti itu. Semua buang masa, dan lebih baik saya beri tumpuan dengan kerja pentadbiran kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) untuk pertingkatkan ekonomi negeri Selangor. Dalam hati saya hanya ada perjuangan Islam (PAS) bukan UMNO”, kata Hasan.

Tidak ada perjumpaan antara saya dengan Puak UMNO”.

Mungkin mereka yang keluarkan berita bohong ini salah pandang. Mungkin mereka jumpa Hasan lain, Hasan putu payung kot.. (Tapi bukan Hasan Ali).., Katanya dengan penuh seloroh.

Dalam pada itu juga, Hasan turut menafikan dakwaan yang kononnya beliau pernah terlibat dengan parti UMNO dengan memegang jawatan tertinggi.

“semua spekulasi murahan, saya tidak pernah terlibat dengan menjadi ahli UMNO, dan tidak berminat untuk menjadi ahli UMNO yang dimana semua rakyat tahu parti UMNO dalam keadaan nazak yang sudah ketandusan pimpinannnya. Itu sebab UMNO atau ada pihak yang tidak suka saya dengan menaburkan fitnah.”, kata Hasan.

Semoga penjelasan ini dapat diwawarkan kepada semua rakan media, laman sesawang facebook dan blog bagi menjawab berita pembohongan ini yang ingin mencuba menjatuhkan Pakatan Rakyat (PR) dan memburukkan imej saya dan parti PAS.

Saya harap provokasi murahan yang dilemparkan terhadap saya dapat menenangkan semua rakyat. Yakinlah saya tetap dengan perjuangan PAS dan terus berada dalam kerajaan Pakatan Rakyat (PR) sehingga akhirnya bagi menentang kezaliman UMNO/BN, insya-Allah.

Beliau juga turut menegaskan kepada semua media, “kalau kamu tidak dapat mendengar berita itu daripada mulut saya sendiri janganlah kamu mewakili kedua-dua itu untuk bercakap”, katanya.

“Saya juga tidak mengerti mengapa desas – desus untuk menyertai UMNO selalu dikaitk dengan saya. Adakah saya berbaik dengan semua orang tanpa kira parti, masyarakat anggap saya sokong UMNO?”.

Adakah saya hanya boleh bergaul dengan orang PAS sahaja. Apakah salahnya jika saya orang PAS berbuat baik dengan semua orang dan baik dengan UMNO.

Buat baik dengan UMNO tidak bererti kita sokong UMNO, tetapi adalah untuk mendekati mereka untuk menerima Pakatan Rakyat (PR) dan menambah keahlian PAS di Kawasan Gombak khususnya.

Kita lakukan hal ini seperti kita ingin berdakwah orang lain untuk menerima Islam juga, bukan hanya mendekati orang PAS sahaja tetapi untuk semua golongan tanpa kira parti dan bangsa. Jadi saya harap semua rakyat harus berfikiran terbuka kerana saya orang “ public figure”. Inilah berbagai dakwaan orang terhadap saya.

Apa sekalipun ianya harus keluar dari mulut saya sendiri bukan diwakilkan kepada orang lain, kata Hasan dengan tegas dan kesal dengan sebaran berita pembohongan tersebut.

Hasan juga mengaharapkan agar semua petugas meneruskan kerja dalam mengahdapi PRU yang semakin hampir.

“Jangan kita mudah melatah dengan provokasi UMNO. Biar mereka melalak, kita pekakkan telinga dalam masa yang sama kita terus bekerja kuat untuk pertahankan kemenangan di Negeri Selangor untuk terus menerus membela rakyat”, kata Hasan.

Turut hadir bersama Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Klang, Shari Sungib, saf pimpinan Pakataran Rakyat (PR) Selangor, AJK Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor.

Editor : Khaulah Azwar

Naib Presiden KEADILAN minta rakyat siasat isu sebelum membuat spekulasi- Nurul Izzah Anwar

Batu Caves : Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar menyeru kepada semua rakyat Malaysia agar tidak mudah percaya dengan berita panas yang tersebar luas dalam laman sesawang facebook dan blogger menyatakan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, Exco Kerajaan Negeri Sekangor keluar parti PAS untuk menyertai UMNO/BN.

“Berita ini benar –benar mengejutkan saya dan semua rakyat Malaysia, tetapi saya yakin saf piminan Pakatan Rakyat (PR) dalam PAS terutamanya tidak semudah itu untuk meloncat parti seperti apa yang berlaku dalam UMNO yang diibarat seperti katak yang suka meloncat mana-mana parti jika tidak mendapat sebarang habuan untuk kepentingan peribadi mereka,” kata Nurul Izzah.

Semua berita yang dikeluarkan, diharap rakyat tidak mudah membuat sebarang spekulasi dengan semudah itu jika tidak mendapat fakta yang sahih daripada mulut Datuk Dr Hasan sendiri.

UMNO/BN yang ketandusan pimpinan yang beribawa serta tiada isu yang dibawa memang sengaja akan mencari apa sahaja bahan untuk menjatuhkan PR. Fitnah, pembohongan dan kezaliman sudah menjadi darah daging UMNO/BN yang semakin busuk.

Justeru itu, kita harap rakyat seharusnya berusaha mendapat bahan berita yang sahih mengenai isu-isu semasa. Jangan hanya menonton TV3 dan utusan Malaysia yang pro kepada UMNO. Media ini seharusnya di boikot, ujar Nurul Izzah yang juga merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai ketika ditanya oleh media dalam Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri di Perkarangan Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves petang semalam.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari pula menyifatkan berita yang diwawarkan dalam laman sesawang facebook dan blogger adalah manusia yang tidak bertanggungjawab yang ingin mencari publisiti murahan. Kita selar dengan sikap mereka.

Saya harap rakyat haruslah siasat terlebih dahulu dalam menerima semua isu dengan mengumpulkan semua bukti yang sahih sebelum melontarkan fitnah dan tomahan kepada Datuk Dr Hasan.

Jika benar Datuk Hasan keluar parti mengapa kami di peringkat pimpinan kerajaan negeri dan pimpinan parti tidak dimaklumkan. Saya harap rakyat Jangan mudah terperangkap dengan berita yang diwawarkan oleh UMNO dan perlu bertanya sendiri kepada Datuk Hasan, kata Amir.

Editor : Khaulah Azwar

Tukar Fakta Sejarah Binbang beri kesan kepada pelajar-Azmin Ali


Batu Caves : Sambutan Hari Aidilfitri adalah sambutan yang bermakna. Sambutan Aidilfitri kembali kepada fitrah dan sudah tentu fitrah manusia adalah bersih daripada dosa setelah sebulan berpuasa.

Tetapi fenomena hari ini, telah menunjukkan terdapat dalam diri individu yang tidak berubah. Tidak ada maknanya apabila masuk Ramadhan dan keluar bulan Ramadhan terus menerus buat zalim kepada rakyat, Kata Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali dalam majlis rumah terbuka Aidilfitri di Perkarangan Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves tengahari tadi.

Azmin juga menyeru agar rakyat Malaysia berani buat perubahan dengan menolak pemerintahan UMNO sekarang dalam pilihanraya PRU 13 akan datang.
“Rakyat Malaysia perlu buat perubahan demi keadilan, demi kebenaran untuk keluar daripada pimpinan UMNO yang zalim pada hari ini”.

“Saya seru kepada semua rakyat agar jangan takut untuk buat perubahan”.

Tahun ini sambutan Aidilftri bersama kemerdekaan. Sudah 54thn Negara kita dijajah, dengan itu kita sambut dengan kemerdekaan. Tetapi baru-baru ini, kita dikejutkan oleh Prof. Zainal Kling (Majlis Proffesor Negara (MPN) yang diibarat seperti Prof. kangkung menyatakan Negara kita tidak pernah dijajah.

Saya pelik dan hairan. Kalau Negara tidak pernah dijajah mengapa kita sambut merdekar selama 5thn benturut-turut.

Ini menunjukkan pemerintahan UMNO masa ini, sudah semakin nazak sehingga sanggup mengunakan prof. kangkung untuk putar belit fakta sejarah yang sekaligus menipu generasi baru.

“Kita bimbang sekiranya fakta yang telah ditukar belit ini akan memberi kesan kepada semua pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM tahun ini atau akan datang dengan mengemukakan soalan pemerintahan untuk mencapai kemerdekaan tidak dapat di jawab dengan tepat akibat daripada politik yang dimainkan oleh UMNO. Ini sekaligus memberi tekanan kepada semua pelajar. Adakah ibubapa harus mendiamkan diri?”, katanya.

Justeru itu, adalah tanggungjawab kita bersama untuk meneliti sejarah ini kembali agar sejarah itu biarlah dengan fakta yang betul di lakukan dengan adil kepada semua pejuang yang sanggup berkorban untuk negara.

Beliau yang juga merupakan AhlI Dewan Undangan (ADUN) Bukit Antarabangsa melahirkan perasaan kecewanya kerana fakta sejarah sudah ditukar tanpa adil.
“Saya tidak kisah allahyarhyam Tuanku Abd Rahman menerima sumbangan pingat kerana membawa kemerdekaan, tetapi mengapa Tokoh-tokoh yang lain Ahmad Bustaman telah dipenjara kerana menentang sejarah, Tok janggut dibunuh dan digantung 3 hari 3 amalam, Mahindara yang ada hubungan rapat dengan hizbul muslim dibunuh dengan diberi minuman racun. Mengapa nama mereka dipadamkan dalam buku sejarah yang telah diterbitkan oleh Prof Kangkung untuk kepentingan UMNO.Kita perlu laku adil dengan semua tokoh”, Kata Azmin dengan tegas.

Dalam pada itu Azmin juga bertanya kepada semua pimpinan dan penyokong UMNO, siapa pejuang orang melayu sebenarnya??.. sudah pasti mereka akan jawab pejuang melayu sekarang Rosmah Mansur (RM) kata Azmin dengan penuh seloroh disambut sorakan tetamu yang hadir.
Saya bukan menyerang individu tetapi saya ingin sedarkan semua rakyat dan generasi muda faham dengan sejarah.

Apabila kita faham sejarah baru kita hormati pejuang-pejuang negara dan baru mereka akan menentang pemerinahan yang zalim, ujarnya.
Azmin juga berharap agar rakyat tidak terperangkap dengan UMNO melalui TV3 dan Utusan UMNO.

“Ayuh semua rakyat harus bangkit dan terus lawan dalam pilihanraya dengan menentang kezaliman UMNO. Kita harus berkerja kuat untuk tendang UMNO keluar daripada Putrajaya dalam pilihanraya", kata Azmin.

Majlis tersebut disampaikan juga Skim Mesra Usia Emas (SMUE) fasa pertama RM1000 kepada semua keluarga waris oleh Azmin Ali dan Amiruddin Shari.

Turut hadir memeriahkan majlis Hari Raya Aidilfitri, Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin, saf-saf pimpinan Exco Kerajaan Negeri Selangor, YDP PAS Kawasan Gombak, Ahli-ahli Majlis MPS.Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI