Thursday, July 14, 2011

“Masalah Banjir Kampung Changkat Selesai”Kg. Changkat, Gombak : Lebih daripada 10thn yang lalu penduduk sekitar Kg. Changkat di kawasan Lot 3756 dan 2123 menanggung masalah banjir yang besar sehingga setiap kali waktu hujan air longkang akan naik ke tanah perkuburan islam di Kg Changkat dan semua rumah penduduk setinggi paras lutut.

Meskipun banyak aduan telah diberikan oleh penduduk kepada pemerintahan kerajaan terdahulu (UMNO-BN) yang ketika itu di urus oleh Yuszahari Yusof, namun masalah banjir tidak dapat diatasi sebaiknya.

Tindakan yang dilakukan oleh beliau hanya membina parit yang kecil walaupun tuan tanah telah membenarkan kepada ADUN terdahulu untuk membina parit namun tidak dimanfaatkan sebaiknya. Kerja menaiktaraf yang dilakukan Ibarat melakukan kerja seperti batuk ditangga untuk menutup mulut penduduk sekitarnya.

Mohd Razak Abd Hamid, 72 thn yang merupakan tuan tanah berkata, “masalah banjir sekian lama yang berlaku di Lot 3756 daripada simpang tiga akan mengalir ke Lot 2123 telah dibuat aduan kepada ADUN terdahulu namun mereka hanya membina longkang yang kecil sahaja yang tidak meleraikan segala kemulut masalah yang kami hadapi selama ini”.

“Kita sudah beri laluan kepada ADUN terdahulu untuk mereka membina perparitan di lot tanah saya seluas 1 ekar yang terdapat 100 buah rumah dan kira-kira lebih kurang 1500 buah ahli keluarga disini bagi membantu untuk mengatasi masalah banjir ini tanpa dikenakan bayaran. Niat hati saya untuk mewakafkan tanah ini untuk kegunaan masyarakat lebih-lebih lagi terdapat tanah perkuburan islam disini”.

“Namun amat dikesali mereka (ADUN BN) hanya mengatakan kita akan tembuskan tanah dan bina longkang yang kecil tanpa penutup agar air tidak naik melimpah dan berlakunya takungan air” .

Beliau mengulas lagi, setiap kali hujan lebat pasti air longkang akan naik ke tanah perkuburan islam yang merosakkan batu nisan dan tanaman disini.

Kini alhamdulilah masalah banjir akhirnya terlerai juga akhirnya apabila Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah, aduan ini kita telah berikan kepada Ketua Kg. Changkat Zainal Abidin Abu Bakar untuk di usulkan kepda Exco kerajaan Negeri Selangor Hal Ehwal Islam Infrastruktur Kemudahan Awam, Y. Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Walaupun mengambil masa sedikit tetapi kami sebagai penduduk disini berpuas hati dengan tindakan yang diberikan sehingga pembinaan perparitan “monsoon u” dibina sepanjang 180m dan sedalam 3 kaki.

Masa yang diambil tindakan adalah sebulan lebih untuk melakukan kerja menaiktaraf perparitan yang bermula bulan Mei, 2011 dan siap dibina pada akhir Jun, 2011. Semenjak perparitan ini dibina tiada lagi masalah banjir berlaku. Rata-rata penduduk disini merasa lega segala masalah yang ditanggung selama 10 thn lalu terlerai juga.

Sementara itu, Ketua Kg Changkat, Zainal Abidin Abu Bakar pula berkata, “alhamdulilah segala masalah penduduk disini akhirnya dapat diselesaikan dalam masa tempoh yang singkat. Segala pembinaan perparitan ini telah mendapat kerjasama dengan Perancangan Luar Bandar (PLB) dengan menelan belanja kira-kira RM50 Ribu ringgit.

Saya mewakili ADUN Gombak Setia merakamkan terima kasih kepada tuan tanah En. Razak, dan keluarga allahyarham Jaafar Abdullah kerana membenarkan longkang tersebut dibina di tanah mereka walaupun pada asalnya mereka berdua tidak memerlukan longkang tersebut. Tetapi disebabkan untuk berbakti dan melakukan amal jariah maka diberikan laluan projek longkang tersebut kepada ADUN dan PLB untuk meneruskan menaiktaraf kerja perparitan.

Selain daripada itu, saya difahamkan oleh tuan tanah ada pihak yang cuba mengcetuskan provokasi pembinaan perparitan ini. Mereka merasa tidak berpuas hati dengan perparitan yang dibina meskipun kawasan ini adalah milik tuan Razak dan keluarganya.

Seharusnya mereka tidak perlu mempunyai sifat irihati dengan kejayaan yang dilakukan oleh kerajaan PR untuk membina projek ini kerana sepanjang 50thn UMNO-BN memerintah mengapa mereka tidak mengambil kisah masalah penduduk disini. Setiap kerja mereka lakukan hanya ala kadar yang sering membuat penduduk mengalami kerugian besar setiap kali banjir berlaku.

Amat mengecewakan kita semua, apabila tanah perkuburan islam seluas 3 ekar sering dilimpahi air najis akibat parit yang dibina terlalu kecil. Rata-rata mereka yang menempatkan jenazah di tanah perkuburan disini datang daripada kawasan Kg. Simpang 3, Kg. Changkat, Kg. Kerdas dan Kg. Tengah.

Berbagai rungutan yang saya terima daripada penduduk apabila mereka datang ziarah ke tanah perkuburan melihat air bertakung, batu nisan rosak dan sebagainya setiap kali hujan. Menurutnya lagi, setiap kali hujan pasti air akan naik sedalam tiga kaki atau paras lutut. Segala tanaman penduduk disini mengalami kerosakan akibat banjir besar disini. Penduduk juga sering diserang demam denggi disebabkan takungan air dan longkang yang sering tersumbat akibat sampah sarap terdapat di longkang tersebut.

Oleh yang demikian, saya sebagai Ketua Kampung disini menyelar tindakan mereka yang cuba-cuba membuat provokasi murahan untuk mengcetuskan pergaduhan sedangkan segala masalah banjir yang menghantui penduduk disini sudah selesai dan penduduk rata-ratanya bersyukur diatas pembinaan parit ini.

Apabila kita diberikan amanah seharusnya kita melakukan yang terbaik dengan menjaga kebajikan dan memberi khidmat kepada masyarakat adalah lebih baik daripada kita suka membuat provokasi yang tidak mendatangkan manfaat. Kurangkan bercakap banyak melakukan kerja dengan menghasilakan produk yang kualiti, katanya ketika membuat lawatan turun padang bersama Kakitangan PKM Dun Gombak Setia, Wakil Penduduk setempat, Ketua kg. Simpang Tiga, Jabatan Kerjaraya (JKR) dan (PLB) kelmarin untuk melawat tapak pembinaan perparitan yang telah siap dibina.Editor : khaulah Azwar

Mengapa PAS tidak organize himpunan Bersih 2.0

Gombak : PAS menjawab persoalan yang sering tercetus dibibir rakyat apabila UMNO-BN cuba manupulasi “kenapa PAS tidak memimpin BERSIH dan mengapa Datuk Ambiga? dengan niat untuk berlakunya perbalahan dan perkauman".

YDP PAS Shah Alam Khalid Samad berkata kepada wartawan kelmarin, “hakikatnya BERSIH adalah program NGO dan NGO berhak membuat apa-apa aktiviti yang mereka inginkan.

Yang baik, kita sokong, yang kurang baik kita tidak bersama atau tentang sekiranya ianya membawa keburukan. Tidak semestinya semua kegiatan dipimpin oleh PAS ataupun PR. Perlu diingat, bahawa parti komponen di dalam PR bukan sepertimana UMNO yang akan hijack program pihak lain semata-mata untuk kepentingan politik mereka”.

“Sekiranya BERSIH dipimpin oleh PAS, maka akan dikatakan ianya bermotif politik kerana dipimpin sebuah parti politik. Oleh itu ada baiknya NGO mengadakan program bersama rakyat jelata supaya mereka yang ingin melihat keadilan untuk rakyat, di mana suara mereka didengari dan pilihan mereka dihormati, dapat digerakkan dan digabungkan bersama. Ini yang dinamakan ‘civil society initiative’ atau apa yang biasa diterjemahkan sebagai usaha masyarakat sivil atau, bagi saya, masyarakat awam. Ianya initiatif masyarakat awam yang tidak didorong mana-mana parti politik”.

UMNO/BN sudah hilang sokongan masyarakat awam dan oleh itu mereka takut pada pilihan raya yang bersih dari penipuan. Sepertimana yang saya sebutkan dulu, pilihan raya bersih = BN kalah.

Beliau berkata lagi, “amat jelas bahawa UMNO/BN adalah penipu dan penakut. Pada mulanya dikatakan “buatlah di Stadium dan pekik-pekiklah sekuat hati kamu di sana”, tetapi sekarang, di Stadium pula tidak dibenarkan.

Mereka tahu rakyat tidak inginkan mereka lagi dan oleh itu, sekiranya dibenarkan rakyat berkumpul untuk menunjukkan sokongan terhadap satu pilihan raya yang adil dan bersih, mereka yakin Stadium itu akan dibanjiri rakyat dari setiap lapisan masyarakat.

Oleh itu mereka tiada pilihan lain, selain tarik balik cadangan mereka sendiri dan terus mengharamkan perhimpunan rakyat.

UMNO/BN melakukan ini walaupun ianya bercanggah dengan nasihat DYMM SPB YDP Agong. Katanya, “siapa yang derhaka sekarang?

‘Perhimpunan’ demi ‘perhimpunan’ yang mengutuk BERSIH dibenarkan, setiap hari keluar akhbar. Tetapi perhimpunan menyokong BERSIH atau perhimpunan BERSIH itu sendiri tidak dibenarkan! UMNO/BN kini dalam ketakutan”.

“Saya rasa masanya sudah tiba. Saya dapat rasakan UMNO/BN pun sudah rasa begitu. Masa untuk negara ini diperintah oleh selain dari UMNO. PAS ganti UMNO!”


Editor : Khaulah azwar


“Kita tidak diperkudakan sesiapa”- Khalid Samad


Gombak : Sudah seminggu masa berlalu namun ramai rakyat Malaysia masih hangat membicarakan isu himpunan Bersih 2.0 yang telah mendapat sambutan luar biasa sehingga semua negeri termasuk di luar Negara juga mengambil perhatian tentang himpunan ini serta memberi sokongan sepenuhnya dengan mengadakan himpunan Bersih 2.0 di luar negara.

Bagi rakyat Malaysia tarikh 9 Julai merupakan tarikh keramat yang akan diingat sampai bila-bila untuk menuntut Kerajaan mengadakan pilihnraya yang bersih dan tulus, kata Ahli Parlimen Shah Alam, Y.B Khalid Samad ketika ditemui oleh wartawan di Masjid Ar-Rahimah kelmarin bagi mengulas isu-isu yang dimainkan oleh UMNO-BN dengan cuba menghasut minda rakyat dengan mengaitkan Bersih dan Datuk Ambiga yang dikatakan sebagai Anti Islam.

Kata Khalid, “BERSIH adalah program yang dianjurkan oleh gabungan 62 NGO sah dan berdaftar. Datuk Ambiga telah dipilih untuk bertindak sebagai Pengerusi program BERSIH. Oleh kerana semua NGO yang bergabung di bawah BERSIH adalah sah dan berdaftar, maka BERSIH tidak boleh sewenang-wenangnya dilabelkan sebagai sesuatu yang haram, lebih-lebih lagi sebuah pertubuhan haram”.

Saat-saat sebelum himpunan Bersih 2.0 diadakan UMNO-BN sering mengeluarkan fakta melalui media PRO UMNO untuk cuba menghasut dan meracuni fikiran rakyat. Pada saya dalam soal ianya dipimpin oleh Datuk Ambiga, itu tidak menjadi satu masalah.

Kepimpinan Datuk Ambiga adalah terhad kepada agenda yang dibawa oleh BERSIH, iaitu menuntut pilihan raya yang bersih dan adil. Agenda ini adalah sesuatu yang baik serta layak dan patut disokong oleh semua pihak. Hakikat BERSIH menerajui usaha ini dan Datuk Ambiga adalah pengerusinya tidak mengurangkan kenyataan bahawa tuntutan BERSIH 2.0 adalah sesuatu yang wajib disokong.

Sebagai contoh, sekiranya ada usaha mengejar seorang pencuri untuk menangkapnya, tidakkah usaha ini perlu dibantu? Sekiranya orang yang mengejarnya adalah seorang Hindu atau yang bukan Islam, adakah usaha ini tidak perlu dibantu oleh kita sebagai orang Islam? Sudah pasti perlu dibantu, lebih-lebih lagi apabila pencuri tersebut mencuri dari rumah kita semua, Hindu, Budha, Islam dan sebagainya, setiap hari dan setiap bulan selama berpuluh tahun. Maka inilah keadaannya.

BN mencuri kuasa melalui pilihan raya kotor dan dengan kuasa itu, mencuri dari rakyat, kita semua termasuk, untuk diberikan kekayaan Negara kepada kroni dan suku sakat mereka. Mereka adalah pencuri yang paling terkutuk, mencuri di siang hari, depan mata semua dan meminta rakyat merestui amalan mereka atas alasan kononnya ianya adalah untuk kebaikan kita bersama”. Sudahlah mencuri, menipu dan mengadu-domba pula, sehingga sanggup dilagakan satu bangsa dengan satu bangsa yang lain, demi mempertahankan amalan mencuri mereka.

Mereka memaksa polis membela mereka pula, sehingga rakyat yang tidak bersalah dipukul dan dipenjara. Ini bukan pencuri biasa. Ini bagaikan Mafia! Lagi wajib ditentang, ujar Khalid sambil menunjukkan kepalanya yang telah menerima enam jahitan di kepalanya akibat kelongsong besi gas pemedih mata. Beliau juga menceritakan kepada semua jemaah masjid Ar-Rahimah disitu bagaimana Timbalan Presiden Pas Mohamad Sabu turut menjadi mangsa apabila dirempuh Land Rover polis secara sengaja menyebabkan Mat Sabu perlu memasukkan cakera besi ke lututnya.

Kini Mat Sabu terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak. “Saya anggap tindakan polis ini merupakan satu tindakan yang tidak professional. Semoga polis dbebaskn dari cngkaman BN, dan menjadi badan yang profesional dengan menjaga rakyat dan menjaga keamanan negara bukan menjaga UMNO-BN”.

Khalid yang juga merupakan YDP PAS Shah Alam merangkap AJK Lajnah Politik PAS Pusat meminta agar rakyat Malaysia faham tanggungjawab dan kerjaya seorang Peguam seperti Datuk Ambiga.

Katanya, “Datuk Ambiga sebagai peguam, sepertimana para peguam yang lain, pernah dan akan terus membela berbagai jenis orang yang dituduh melakukan berbagai jenis kesalahan. Adakalanya dia kena membela orang yang dituduh mencuri, adakalanya yang dituduh membunuh dan adakalanya juga orang yang menuntut untuk keluar dari Islam (murtad) disebabkan tidak lagi beriman kepada Islam”.

“Itu adalah sebahagian tuntutan kerjayanya sebagai seorang peguam. Dalam soal ini, beliau bergerak mengikut lunas-lunas undang-undang yang sediada. Beliau tidak keluar dari ruang undang-undang Negara tetapi mengikut sistem perundangan yang telah dikuatkuasakan selama ini. Sekiranya dalam sistem itu ada ruang untuk seseorang menjadi murtad melalui sistem mahkamah sivil, maka salahnya adalah sistem perundangan yang membenarkannya.

Perlu juga diambil kira, Datuk Ambiga sendiri bukan orang Islam. Kefahamannya berhubung konsep kebebasan beragama adalah mengikut kefahaman dirinya sendiri, bukan mengikut kefahaman Islam. Sekiranya dia bertindak mengikut kefahamannya sendiri melalui ruang undang-undang yang sediada, kita tidak boleh menyalahkan dirinya.

Kita kena tanya, mengapa ruang undang-undang sebegitu masih wujud. Mengapa tidak kes ‘murtad’ dibawa ke mahkamah Syariyyah ?” Selain daripada itu, Khalid juga meminta agar rakyat Malaysia faham, umat Islam perlu juga berusaha untuk memahamkan semua berhubung persoalan hukum murtad mengikut Islam dan meyakinkan mereka akan keadilan hukum itu. Dengan itu membuktikan keadilan Islam itu sendiri. Para ulama’ juga perlu dibenarkan berhujjah mengenai hukuman terhadap orang murtad samada ianya hukum had atau ta’zir tanpa apa-apa tekanan politik dari mana-mana pihak.

Berdasarkan apa yang dikemukakan di atas, amat jelas bahawa BERSIH menentang amalan pilihan raya kotor yang diamalkan BN selama ini. Sesiapa yang menentang amalan ini dan menuntut pilihan raya yang bersih dan adil adalah golongan yang telah bebas dari penipuan UMNO/BN. Sesiapa yang berdiri bersama UMNO/BN mempertahankan yang kotor, mereka diperkudakan UMNO/BN.

“Kita tidak diperkudakan sesiapa kalau kita berdiri atas kebenaran dan keadilan, walaupun yang berdiri bersama atau dihadapan kita adalah orang bukan Islam. Ini adalah kerana kita berdiri di pihak yang benar. Kita hanya diperkudakan apabila kita berdiri mempertahankan yang kotor, rosak dan bobrok, walaupun yang berdiri di depan atau bersama kita adalah orang Melayu yang beragama Islam sambil laungan takbir oleh jemaah masjid disitu”.

"Disini kita ingin menekankan kepada semua rakyat bahawa PAS semenjak dahulu lagi telah memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil. Dari dulu lagi PAS telah menentang penyalahgunaan kuasa oleh UMNO-BN untuk membantu kemenangan BN dalam pilihan raya, seperti menggunakan Jabatan Penerangan, Radio dan Televisyen Malaysia, daftar pemilih yang tercemar dan lain lain. Oleh itu PAS, dan juga parti-parti politik PR yang lain, tidak ‘mengikut’ BERSIH, tetapi bersama BERSIH kerana mereka menuntut apa yang telah lama dipersetujui sebagai sesuatu yang ingin diperjuangkan bersama," kata Khalid.Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI