Thursday, June 9, 2011

TAWARAN RM16,300 CIPTA BLOG KREATIF

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) menawarkan RM16,300 dan hadiah iringan yang lumayan kepada rakyat Selangor untuk mencipta Blog Kreatif yang bertemakan ‘Selangor Idamanku”.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor, Dr Hajah Halimah Ali yang telah melancarkan pertandingan blog kreatif kelmarin di Bilik Mesyuarat MTES, SUK berkata “pertandingan ini merupakan acara yang julung kali dianjurkan oleh saya dengan mendapat kerjasama penuh Fakulti Industri Teknologi Maklumat, Universiti Industri Selangor (Unisel)”.

Harapan saya dan Kerajaan Negeri Selangor semoga dengan adanya pertandingan ini dapat mencapai banyak manfaat berkaitan dengannya. Sekiranya kita tidak merancangan bagaimana 20thn akan datang pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor.

Adakah iaya berkemajuan atau sebaliknya?. Rententan itu, maka kita perlu mendidik dan melatih anak-anak muda, belia yang merupakan generasi pelapis Negara untuk menjadi seorang yang kreatif, beribawa untuk membawa Negara ini. Katanya, pertandingan ini akan bermula pada 7hb Jun, 2011 sehingga 31 Oktober 2011.

Terbuka kepada warganegara Malaysia kepada tiga kategori iaitu pelajar sekolah, penuntut institut pendidikan tinggi (IPT) dan umum. Mereka yang berminat boleh melayari laman sesawang http:// www.selangor.idamanku.com. Tel No. 03-55447500 (Pn. Anis). Atau mendapatkan informasi ini di Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di semua kawasan Negeri Selangor, Pejabat Ahli Majlis, Ketua-ketua Kg, Balai Penghulu Mukim di kawasan mereka dengan mengikuti syarat dan terma yang telah dinyatakan.

Menurutnya, Objektif pertandingan ini untuk menggalakkan penggunaan internet secara positif oleh pelajar-pelajar sekolah dan IPT, memberikan ruang seluasnya untuk semua lapisan rakyat khususnya golongan muda berbicara dan meluahkan pendapat serta impian mereka dalam pembikinan Selangor sebagai sebuah Negeri Idaman. Selain itu, jelasnya, ia bertujuan menyediakan ruang perbincangan maya untuk membangunkan Selangor agar idea terbaik boleh dicetus, dikembang serta dikongsi bersama dalam perbincangan konstruktif.

“Pertandingan ini juga bertujuan membentuk masyarakat berilmu dan gemar menulis kerana kemahiran ini merupakan elemen utama di dalam pembentukan masyarakat cintakan ilmu.

“Lebih dari itu, pertandingan ini juga menyediakan ruang luas kepada masyarakat menyatakan bagaimana bentuk Negeri Selangor Impian yang mereka inginkan agar dapat diberi perhatian oleh pimpinan di peringkat kerajaan negeri,” tegasnya.

Bagi Kategori Pelajar Sekolah Menengah terbuka semua pelajar sekolah di seluruh Malaysia yang berumur antara 13 sehingga 17thn tahun.
Manakala semua pelajar institusi pengajian tinggi di seluruh Malaysia yang berumur antara 18 hingga 25 tahun boleh menyertainya dan kategori umum pula terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia.

Penyertaan adalah secara individu yang hanya boleh mendaftarkan satu laman blog sahaja dengan menggunakan sama ada Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.
Peserta bebas menggunakan sebarang aplikasi, tool atau perisian untuk membina blog masing-masing.

Kandungan blog mestilah asli dan jika diambil daripada sumber lain, perlu dinyatakan sumber tersebut dengan jelas. Manakala kandungan yang diambil sepenuhnya daripada sumber lain tanpa kredit kepada sumber asli akan dikira batal.

Kriteria penilaian blog melibatkan kreativiti termasuk penggunaan teks dan elemen multimedia yang mampu menarik perhatian, kadar maklumat yang diposkan pada blog dan bilangan pelawat yang melawat blog.


Editor : khaulah azwar

APAKAH UMNO/BN FAHAM MAKSUD “NEGARA BERKEBAJIKAN”Batu Caves : Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor (DMPNS) Hjh W. Hasrinah W. Hassan membidas kenyataan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Abdul Razak , dan timbalannya, Muhyiddin Yassin di dada akhbar dan media UMNO/BN dengan memperlekehkan teras perjuangan PAS kini untuk menegakkan sebuah Negara Berkebajikan.

Malah diperli-perli pula PAS yang kononnya tergamak meninggalkan perjuangan menegakkan sebuah Negara Islam sudah lari daripada landasan prinsip perjuangan PAS.

Disini, saya ingin menegaskan bahawa apa yang dikatakan oleh mereka adalah tidak tepat sama sekali, katanya ketika ditemubual oleh media petang semalam dalam program turun Padang melawat mangsa kebakaran dengan menyampaikan sumbangan kepada lima buah keluarga yang terlibat dalam kebakaran yang berpunca daripada lintas pintas elektrik di Dewan Sungai Kertas.

“Kita tidak tahu apakah Najib dan UMNO/BN faham maksud Negara Berkebajikan? Disini saya ingin menegaskan Negara islam itu menuntut setiap pemimpin menjaga kebajikan rakyatnya dalam ertikata menjaga kebajikan rakyat dari segi ekonomi, khidmat dan sebagainya. Tetapi apa yang dibongokkan oleh UMNO/BN dengan mengelirukan rakyat pada hari ini dengan membidas ucapan dasar Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk memperjuangkan serta membangun Negara Berkebajikan.

“Dalam ucapan dasar muktamar sepertimana yang dibentangkan pada Muktamar PAS ke 57, Hadi yang juga ahli parlimen Marang itu berkata, Islam menjadikan kerajaan tidak membebankan rakyat dengan cukai yang tinggi atau cukai paksaan”. Saya ingin menegaskan bahawa apa yang dibentangkan oleh Presiden PAS, tiada sebarang perubahan dasar yang berlaku berhubung perjuangan PAS melaksanakan ‘Negara Berkebajikan’ ini.

Menurut W.Hasrinah “Istilah ‘Negara Berkebajikan’ ditakrifkan mengikut Perlembagaan.

Kalau dalam Perlembagaan disebut ingin mewujudkan sebuah masyarakat dimana nilai-nilai dan hukum hakam Islam dilaksanakan yang menuju kepada keredhaan Allah, itu ada dalam Perlembagaan. Negara berkebajikan itu ditafsirkan berdasarkan perlembagaan.

Bukan berdasarkan tafsiran masing-masing,” katanya. Cuba kita perhatikan pula rakyat malaysia kini benar-benar rasa tertekan, ditindas apa yang dibawa oleh Kerajaan Pusat (UMNO/BN) yang kononnya Parti mereka telah mendahului PAS untuk melakasanakan Negara Berkebajikan.

Jika benar UMNO/BN telah melakasanakan Negara Berkebajikan mengapa rakyat tidak putus-putus ditekan dengan masalah ekonomi, subsidi yang telah diberi ditarik kembali atas alasan ingin menjimatkan wang Negara sedangkan apa yang berlaku kita lihat rakyat terbeban dengan sikap kerakusan pentadbiran UMNO/BN.

Mereka hidup mewah tetap rakyat hidup dengan kebimbangan berikutan dengan kenaikan harga barang dan sebagainya. Mereka ini ibarat seperti lanun Negara. PAS yang membawa prinsip Negara Berkebajikan bukan sekadar membawa suara rakyat tetapi kita letakkan kepentingan rakyat daripada kepentingan individu itu sendiri.

Kita tidak ajar rakyat untuk meminta-minta tetapi kita bagi peluang kepada rakyat untuk mempertingkatkan ekonomi keluarga dengan melibatkan industri kecil (perniagaan) seperti apa yang dibawakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor dengan memberi peluang kepada mereka untuk memulakan perniagaan dengan pinjaman Mikrokredit atau Mimbar.

Dimana rakyat tidak dikenakan bayaran faedah dan syarat-syarat pinjaman juga tidaklah begitu sukar untuk mereka ingin membuat pinjaman.

Begitu juga skim-skim yang ditawarkan oleh Kerajaan PR Selangor untuk membantu rakyat Selangor seperti (Skim IPT, SkimTawas dan bantuan-bantuan ibu tunggal). Apa yang dilaksanakan oleh Kerajaan Selangor menunjukkan Negara Berkebajikan telah Berjaya dilaksanakan dan rakyat telahpun menerimanya. Bahkan Negara Selangor tidak muflis sedikitpun apabila memberi bantuan kepada rakyat.

Ini jelas terbukti ekonomi Negara menunjukkan Negeri Selangor berada di tempat ke 2 yang Berjaya meningkatkan taraf ekonomi Negara.

Sekali lagi disini, saya dan semua saf pimpinan samaada peringkat PARTI mahupun Kerajaan PR, “kita menegaskan bahawa apa yang kita berikan bukanlah gulakan rakyat seperti apa yang di omong-omongkan UMNO/BN untuk mengelirukan rakyat tetapi apa yang dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat (PR) sehinga kini dengan memberi bantuan kepada rakyat tanpa mengira waktu bukan tibanya waktu pilihanraya seperti apa yang dilakukan oleh UMNO/BN".Editor : khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI