Wednesday, February 16, 2011

65% UMNO BN akan dapat keuntungan dalam saman ekor dibawah sistem AES


Gombak - Kempen Saman Ekor Mengkayakan Kroni pemimpin negara sedangkan rakyat didera telah diadakan bagi fasa ke 2 disini kelmarin di Dewan Bolton Muhibah MPS.

YDP PAS Kawasan Gombak, Utz Sallehuddin Nasir berkata, ini merupakan fasa ke 2 Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) melaksanakan kempen KASE bagi membantu rakyat. PR begitu serius menangani isu ini.

Berbagai risalah telah kita edarkan. Sehubungan dengan itu kita juga mengharap agar semua aktivis, ahli PAS, DAP, PKR mempergiatkan laman-laman web, blog dan facebook mereka untuk membantu kita menyebarkan informasi-informasi terkini.

"Memandangkan kita hanya mempunyai media aternatif yang terhad maka seharusnya semua berperanan menyebarkan maklumat ini kepada rakyat tanpa jemu".

Menurutnya lagi, UMNO-BN begitu gerun dan takut dengan media PR sehinggakan mereka telah merangkakan satu undang-undang kepada blogger yang pro kepada PR. Rang undang tersebut akan diperbentangkan di peringkat parlimen akan datang.

UMNO-BN cuba membuat sekatan melalui blogger, interner, facebook dan berbagai lagi bagi memastikan rakyat tidak mendapat informasi-informasi terkini yang berlaku di negara ini khususnya negeri-negeri dibawah Kerajaan Negeri PR.

Selain daripatu itu berkemungkinan blogger-blogger yang menyebarkan maklumat tersebut akan dikenakan ISA.

Ini bertujuan untuk menakut-nakutkan rakyat. Walaubagaimanapun kita yakin dengan pertolongan ALLAH swt. Kuasa ditangan rakyat bukan ditangan UMNO-BN.

Ambillah peristiwa di Mesir dimana pemimpin mereka telah ditolak oleh rakyatnya kerana kezaliman, rasuah dan sebagainya telah dilakukan di negara tersebut. Jika ini boleh berlaku di Mesir mungkin apabila rakyat telah hilang pertimbangan maka akan berlaku juga di Malaysia nanti berikutan dengan berbagai bantahan rakyat malaysia telah lakukan untuk memperjuangkan kebenaran, katanya.

Rentetan daripada itulah, PAS Gombak juga akan memberi kerjsama semua peringkat pimpinan Kerajaan Negeri PR, Saf-saf pimpinan Exco Kerajaan Negeri, Kawasan dan DUN bagi meneruskan Kempen KASE ini. Kempen dan perjumpaan antara ahli dan pimpinan akan dibuat secara berkala sehingga pilihanraya umum (PRU ke 13) tidak lama lagi.

Selain daripada itu, beliau juga menyatakan Pekan Greenwood akan dijadikan Mercu PAS Kawasan Gombak. Segala perancangan menaiktaraf kawasan ini telah disusun rapi dengan kerjsama Y.B Dato Dr Hasan Mohamed Ali, ADUN Gombak Setia.

Segala susunan infrastruktur di kawasan gombak telah kita rangkakan dengan sebaiknya bagi memberi keselesaan rakyat gombak. Begitulah juga peruntukan menaiktaraf infrastruktur kawasan Masjid Batu 8 dan Batu 9 telah diluluskan.

Ujarnya lagi, "insya-allah Kawasan Lapang Desa Minang disini juga akan kita naiktaraf dan dijadikan Medan ilmu. Dimana setiap hujung minggu kita adakan kuliah-kuliah bagi menyampaikan ilmu, memantapkan pemahaman rakyat tentang tanggungjawab sebagai khalifan .

Dengan pertemuan seperti ini saya yakin segala maklumat informasi Kerajaan PR akan diterima oleh rakyat yang hadir dalam program yang akan dilaksanakan tidak lama lagi".

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE), Y.B Dato' Hj Mahfuz Omar, mengulas isu KASE dimana terdapat 2 buah syarikat yang bertanggungjawab mengendalikan sistem AES ini iaitu BETA TEGAP Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd. Timbalan Menteri Pengangkutan dalam telah memberi jawapan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Sistem AES akan menggunakan teknologi kamera yang dipasang di Jalan-jalan raya dan lebuhraya bagi mengambil gambar kenderaan yang memandu melebihi had laju dan akan diproses di suatu pusat pemprosesan gambar yang dihubungkan dengan pengakalan data JPJ. Kemudiaanya saman akan dikeluarkan secara automatik melalui komputer dan akan dihantar terus kepada pemilik kenderaan yang melakukan kesalahan.

Setiap saman automatik yang dikeluarkan dianggap telah diserahkan walaupun pemilik atau pemandu kenderaan tidak menerimanya.

Mahfuz berkata, "2 syarikat ini akan mendapat pulangan daripada pelaburan yang mereka kendalikan dalam sistem AES. Kerajaan menyatakan bahawa di dalam Modul Simulasi Kewangan mereka pihak syarikat akan memperolehi 35% pulangan daripada setiap 5 juta saman yang dibayar manakala Kerajaan Pusat UMNO-BN akan mendapat 65% daripadanya".

Maksud 35% dan 65% pulangan tersebut ialah syarikat dan kerajaan Pusat akan berkongsi pendapatan daripada setiap saman lalulintas yang dibayar di bawah sistem AES ini.

Dengan pengenalan sistem AES dan memberikan hak pengendalian kepada 2 syarikat ini secara tidak langsung akan menggambarkan bahawa penguatkuasaan peraturan lalu lintas telah diswastakan, ujarnya.

"Tindakan yang harus dilakukan sekiranya anda disenaraikan hitam oleh JPJ sedangkan anda tidak pernah menerima saman ekor dan tidak pernah didakwa di Mahkamah maka tindakan perlu diambil dengan meminta surat tunjuk sebab daripada JPJ alasan kita disenarai hitamkan".

Keengenan JPJ membenarkan pembaharuan cukai jalan dan lesen memandu adalah bertentangan dengan perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak rakyat terhadap harta.

Begitu juga jika kita disenaraikan oleh JPJ dengan alasan kerana memiliki saman tertunggak dan saman tersebut adalah saman ekor maka tindakan yang perlu dilakukan pemilik kenderaan/pemegang lesen boleh menuntut gantirugi kehilangan penggunaan harta benda kerana telah dinafikan hak ke atas harta seperti yang dijamin oleh Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Suatu tindakan sivil di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan kegunaan kenderaan ini boleh dilakukan, katanya.

Ceramah Kempen KASE telah dihadiri oleh Y.B Dato' Dr Hasan Mohamed Ali, Exco Kerajaan Negeri Selangor merangkap ADUN Gombak Setia, Timbalan Presiden PKR merangkap Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali, Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Y.B Dato' Seri Anwar Ibrahim (DSAI), Ketua Pengarah Penerangan Exco Keajaan Negeri Selangor Utz Badrul Amin Bahrum dengan melancarkan Tabung dan risalah KASE untuk membantu semua Jawatankuasa KASE dapat menjelajah seluruh negeri untuk sebaran maklumat.

Majlis pelancaran gimik KASE tersebut telah disempurnakan oleh Dato' Sri Anwar Ibrahim (DSAI) dengan menyerahkan risalah kepada semua ketua-ketua PAS Cawangan diperingkat DUN Gombak Setia.
Editor : khaulah azwar

Prihatin Seorang ADUN " Terima Bantuan Kaki Palsu Baru"Kg Sg Pusu, Gombak – Masihkah kita semua ingat al-kisah seorang tua di pondok kecil yang telah mengalami penyakit diabetis, sakit tua dan mengalami sakit ashma.

Kassim Hassan yang berusia 88thn, mempunyai 2 orang isteri dan 31 cucu yang mengalami sakit diabetis telah mengalami kecacatan dibahagian kaki kirinya.

Beliau telah lama menderita menanggung penyakit ini selama 16thn lebih dan telah dijagai oleh isteri keduanya.

Dengan kecacatan yang dialaminya, hati kecilnya sering menangis apabila memikirkan kasut kaki palsu lamanya tidak boleh digunakan lagi. Kassim memerlukan kasut kaki palsu yang baru bagi membolehkan dirinya mengorak langkah tanpa menyusahkan isterinya.

Dengan tidak mempunyai pekerjaan dan pendapatan yang tetap, Kassim merasakan tidak mampu untuk memilikinya. Semua yang dilakukan menjadi terbatas. Segala kesulitan yang dialaminya telah diluahkan kepada ketua Kg sg pusu Tn Hj Yunus tahun lepas.

Segala masaalah yang di hadapi oleh Kassim telah diusulkan kepada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia dan mendapat perhatian oleh ADUN Gombak Setia, Y. B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Kunjungan Hassan diteratak usang sebelum tibanya Bulan Ramdhan tahun lepas telah menimbulkan keinsafan dihati kecilnya dan merasa simpati diatas kesusahan yang dialami oleh Kassim bersama isterinya. Hassan nekad akan membantu insan ini atas sifat prikemanusiaan sesama insan.

Alhamdulilah, hasrat untuk memiliki kasut kaki palsu baru telah tercapai oleh Kassim baru-baru ini. Kunjungan Krew media diteratak usang ini yang mengumpulkan segala kenangan manis ketika bersama rombongan PKM DUN Gombak Setia, kakitangan Pusat Zakat Selangor (PZS) tahun lepas mengimbau kembali kemesraan Kassim yang ramah orangnya bersama isterinya melayan tetamu-tetamu yang tidak disangka mengunjungi teratak usangnya.

Kassim melahirkan rasa kesyukurannya kerana hasratnya telah tercapai. “Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Y.B Dato’ Hassan Mohamed Ali dan semua rombongan beliau tahun lepas. Atas keperihatinan beliau terhadap penderitaan yang saya alami selama ini.

Walaupun proses mendapat kaki palsu ini mengambil masa oleh PZS untuk mencari kasut yang sesuai tetapi akhirnya kaki palsu ini dapat juga.

Katanya, "Alhamduulilah dengan adanya kasut ini memudahkan urusan saya untuk beribadah dan berjalan tanpa menyusahkan isteri saya lagi".

Selain daripada itu saya juga telah menerima bantuan wang zakat semasa bulan ramadhan lalu yang telah diluluskan oleh Y.B Datuk Dr Hasan Ali. Dengan bantuan tersebut telah memberi peluang kepada saya untuk membuat sedikit persiapan hari raya bersama isteri.

Walaubagaimanapun, terdahulu Y.B Dato’ Hassan ada meminta PZS memberi bantuan zakat kepada saya setiap bulan namun pada tahun baru, 2011 bantuan zakat telah tiada lagi. Saya difahamkan PZS sedang membuat bancian baru.

Sehingga kini, saya tidak mendapat bantuan PZS lagi. Dengan itu saya merayu kembali kepada PZS agar dapat membantu saya kembali seperti yang telah diberikan kelulusan dan persetujuan untuk memberi bantuan kepada saya yang telah dibuat oleh Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali. Datuk Hassan sendiri telah maklum kepada saya dan semua rombongan PKM agar bantuan zakat diberikan setiap bulan, katanya.

Ujarnya lagi, saya benar-benar tidak mempunyai pendapatan yang tetap. Pendapatan yang saya perolehi hanya RM300 dengan hasil jualan makanan dan minuman.

Dengan hasil tersebut sudah pasti tidak mengcukupi buat saya dan isteri untuk meneruskan kehidupan ini. Lebih-lebih lagi kos perubatan saya sahaja mencecah RM200. Andainya saya diberi kekuatan untuk bekerja sudah pasti saya melakukannya tanpa meminta-minta orang lain.

Tetapi apakan daya, dengan usia yang lanjut kesihatan yang tidak mengizinkan menyebabkan hasrat saya terbantut. Saya harap rayuan permohonan bantuan zakat mendapat perhatian oleh Y.B Datuk Dr Hassan Mohamed Ali untuk membincangkan kembali dengan PZS, katanya dengan sebak ketika ditemui di teratak usang itu baru-baru ini.

Editor :khaulah azwar

Guru Menanti Elauan yang dijanjikan oleh PMGombak - Pegumuman Kerajaan Negeri Selangor meluluskan tambahan elaun sebanyak RM300 sebulan kepada guru-guru Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (Kafa) yang bertugas di Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI) di seluruh negeri memberi berita gembira dan nafas baru kepada semua pendidik Guru-guru KAFA (SRA) dan (SRAI).

Dengan tambahan elaun RM300 itu menjadikan elaun bulanan guru-guru Kafa di SRA dan SRAI Selangor sebanyak RM1,300 sebulan berkuatkuasa 1 Januari lalu.

Bunyamin Mohd Razi yang telah berkhidmat sebagai Guru 3 thn dan telah dinaikkan pangkatnya sebagai Pegetua SRAI (KAFAI) Tmn Amaniah pada Jan, 2011 berkata " Kita rasa berterima kasih kepada Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Selangor yang begitu prihatin dan menjaga kebajikan guru-guru. Ini merupakan 2 kali semenjak PR memerintah guru-guru telah menerima kenaikan guru KAFA".

Katanya lagi, "Seperti sedia maklum gaji guru KAFA kalau kita nak bandingkan dengan guru-guru sekolah rendah kebangsaan jauh bumi dan langit. Namun atas rasa tanggungjawab sebagai pendidik, guru-guru masih istiqamah meneruskan tugas ini.

Dengan Kenaikan elaun guru setidak-tidaknya mereka merasakan sumbangan kepada anak-anak mereka dibalas. Maklumlah bukan semudah itu untuk menjadi seorang pendidik. Kita kena melayan berbagai kerenah dan ragam anak-anak murid.

Untuk memberi ilmu kepada mereka juga perlu kesabaran, penghayatan dan pemahaman yang dalam. Ilmu Agama yang disampaikan bukan seperti ilmu lain, katanya ketika ditemubual di pejabatnya.

Selain daripada itu saya juga ingin memberi cadangan agar permohonan ini dapat perhatian yang wajar daripada kerajaan agar Elaun guru yang dinyatakan dalam penyata gaji guru ditukarkan kepada Gaji pokok kerana guru-guru begitu sukar untuk membuat pinjaman dan urusan lain jika penyata tersebut dinyatakan sebagai Elaun.

Jika diletakkan elaun ramai menyatakan ianya sebagai jawatan kontrak sedangkan guru-guru disini berjawatan tetap dengan berkhidmat selama 18thn, katanya.

Apabila ditanya pendapat tentang Melalui 53 bajet, 10 RMK, 3 Rangka Rancangan Jangka Panjang & 1 Misi Nasional, Bajet 2011 pada 15hb Oktober, 2010, PM ada mengumumkan Guru-guru Kafa akan menerima imbuhan dari RM500 kepada RM800 yang akan berkuatkuasa 5Jan, 2011. Adakah guru-guru disini sudah menerimanya. Katanya, Sehingga kini kami tidak menerima sebarang kenaikan elaun daripada Kerajaan Pusat seperti yang telah diumumkan oleh PM.

"Walaupun KAFAI Tmn Amaniah tidak termasuk dalam kenaikan tersebut namun, teman-teman yang mengajar di SRA, SRAI sentiasa menanti kemasukan elaun tersebut sehingga kini. Mereka benar-benar terkilan dengan apa yang berlaku. Pengumuman telah dibuat terlalu awal namun sudah masuk bulan ke 3 (Mac, 2011) masih tiada sebarang kemasukan elaun seperti yang dijanjikan".

Rasa terkilan dengan pengumuman yang dibuat oleh Kerajaan Pusat (UMNO/BN) kepada rakyat dalam pembentangan bajet ke -53 pasca. Ibarat seperti pengumuman yang hanya untuk menyedapkan telinga mendengar sahaja.

Kami sebagai pendidik rasa seperti dipermainkan oleh Kerajaan Pusat. Terdahulu saya difahamkan gaji minima guru semasa pemerintahan Kerajaan UMNO-BN minima antara RM180-250 pada tahun 1993. Pada zaman ini juga saya difahamkan tiada penyata gaji dan KWSP.

Bagi kami sebagai pendidik untuk menanti kenaikan gaji guru-guru naik bagaikan satu penyeksaan. Boleh dikatakan 2-3 thn berkhidmat baru gaji guru dinaikkan". Seingat saya, semasa pemerintahan bekas Menteri Besar (MB) Selangor Dato' Khir Toyor juga pernah membuat pengumuman kenaikan elaun guru RM50. Kenaikan tersebut begitu lama kami menanti sehingga tibanya pilihanraya umum, baru kami dapat kenaikan tersebut.

Apakah peristiwa ini akan berlaku kembali dizaman Perdana Menteri Malaysia sekarang dibawah pimpinan Najib. Mungkin itu merupakan satu umpan UMNO-BN pada guru-guru setiap kali pilihanraya diadakan, katanya.

Apa yang berlaku, ramai guru-guru disini rasa tidak berpuas hati dengan pengumuman yang dibuat oleh PM mengenai kenaikan elaun guru. Saya juga difahamkan oleh sumber tertentu untuk mendapat kenaikan elaun ini, guru-guru perlu ditahsin al-quran dan berbagai helah yang digunakan.

Kalau benar apa yang kami dengar dari sumber yang boleh dipercayai ini, mengapa semasa pembentangan budget yang dibuat oleh PM tidak dinyatakan semua syarat-syarat tersebut secara jelas agar guru-guru ini tidaklah meletakkan harapan yang tinggi.

Bunyamin berkata lagi, Persatuan Guru-guru Daerah Gombak ramai yang sudah ditahsin sebelum mereka dilantik menjadi guru. Sekiranya ada yang belum ditahsinkan mereka boleh membuat penyemakan tersebut kepada guru berkenaan.

Maka dengan ini UMNO-BN tidak perlulah membuat berbagai helah lagi dan menaburkan berbagai janji manis kepada rakyat. UMNO-BN WAJIB tunaikan janji mereka. Guru-guru masih menanti buah runtuh ini yang ibarat seperti menanti bulan jatuh keriba.

Media juga difahamkan sebelum ini gaji guru Kafa dan ketua guru RM1000 yang diberikan oleh (JAIS). Kenaikan ini naik semasa pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan Sekolah pula beri RM800. Bagi Gred PK 1 RM750 kebawah.

Pn Zaleha Abu Bakar dan Hamidah Hj Sanusi yang telah berkhidmat di sekolah ini semenjak 1993 menyatakan bilangan murid SRAI KAFA Taman Amaniah pada tahun 1993 hanya 60 orang dan guru 4 orang. Bilangan kelas pula hanya mempunyai 2 kelas. Sekarang bilangan guru seramai 17 orang daripada perlantikan JAIS dan SAR 3 orang dan bilangan murid telah mencapai 550 orang murid dengan mempunyai 2 sesi persekolahan.

Terdahulu Masjid Tmn Amaniah di tingkat atas kita gunakan sebagai kelas kerana pada masa itu, peruntukkan menaiktaraf sekolah tiada lagi. Ada juga pelajar-pelajar belajar ditepi koridor, bahkan Quaters rumah imam juga kita tumpang jadikan kelas untuk darjah 5 & 6.

Gaji kami ketika ini sebanyak RM180. KWSP pekerja dan slip gaji guru tiada. Jika kami ingin tahu gaji sudah masuk atau belum kami kena berhubung dengan JAIS. Tetapi zaman seakarang sudah tidak seperti dahulu.

Zaman begitu pantas berubah dengan peredaran corak pemerintahan pada masa ini. Semenjak PR memerintah ramai yang berebut untuk menjadi guru KAFA. Masa depan guru KAFA telah terjamin dengan berbagai benefit yang diberikan. Gaji guru kafa sudah mencapai RM1000 dan elaun daripada sekolah RM800.

Baru-baru ini, dunia digemparkan dengan berita gembira buat semua pendidik guru-guru KAFA dimana Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan menaikkan elaun guru KAFA lagi. Kelulusan untuk kenaikan elaun itu telah dibuat pada mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) yang melibatkan 3,935 guru Kafa yang mengajar di 208 SRA dan 11 buah SRAI seluruh negeri. Kenaikan elaun bulanan itu akan melibatkan peruntukan tambahan kerajaan negeri lebih RM14 juta setahun.

Pada masa ini, guru Kafa di SRA dan SRAI di Selangor menerima elaun sepenuhnya dari kerajaan negeri dan Baitulmal sebanyak RM1,000 sebulan atau RM61 juta setahun.

Ini menunjukkan pemerintahan Kerajaan PR lebih effektif dalam segala bentuk pentadbirannya yang tulus dengan menjaga kebajikan rakyatnya berbanding dengan kerajaan terdahulu, katanya.

Nursyuhadah Mokhtar kelulusan Mesir, umur (25thn), pada tahun 2005 gaji beliau hanya RM400 tetapi semasa perubahan kerajaan berlaku pada tahun 2009 alhamdulilah elaun nya telah naik sebanyak RM600 kini gaji bersih beliau RM1000.

Syuhadah melahirkan rasa gembiranya dengan kenaikan tersebut kerana memandangkan ekonomi negara yang semakin meningkat rasa gaji RM1000 tidak mengcukupi untuk duduk dibandar.

Dengan pengumuman yang dibuat oleh MB Selangor untuk menaikkan Elaun guru RM300 merupakan satu berita gembira buat semua guru SRA/SRAI sebagai pendidik. Namun pun begitu kami rasa terkilan juga menanti elaun yang di janjikan oleh PM untuk menaikkan Elaun Guru sebanyak RM500 ke RM800 yang mana kami masih tidak menerima imbuhan tersebut. Sampai bilakah kami perlu menunggu kenaikan tersebut, katanya.

Mariah Majid yang sudah 3 tahun berkhidmat sebagai Guru di Sekolah ini meletakkan harapan agar segala janji manis UMNO-BN perlu ditunaikan. Kalau Kerajaan PR sudah boleh buktikan dengan setiap apa yang dilakukan mengapa UMNO-BN yang telah memerintah 50thn tidak dapat menunjukkan yang terbaik berbanding dengan pemerintahan PR yang hanya 3thn memerintah telah membuktikan segalanya.

Kalau semua projek Mega boleh dibuat dengan berjuta billion, mengapa gaji guru yang hanya tidak memakan berjuta billion tidak boleh diluluskan dengan secepatnya. Kami rasa muak dengan janji-janji yang ditaburkan oleh UMNO-BN.

Menurutnya walaupun gaji guru Sekolah KAFA yang diberikan tidak berapa tinggi namun yang kami utamakan adalah untuk mendidik anak bangsa kita agar menjadi insan berguna. Bagi kami ilmu agama perlu diselaraskan dengan ilmu dunia.

Tiada guna jika ilmu dunia 100% lulus tetapi ilmu akhiratnya 100% kebelakang. Oleh itu seharusnya Kerajaan Pusat UMNO-BN menjaga kebajikan guru-guru juga. Bukan hanya menjaga kebajikan kroni dan duit poket mereka.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai Y.B Nurul Izzah Anwar ketika ditemui baru-baru ini dalam Majlis Kesenian Islam di Casmaria, Gombak berkata, Pembentangan budget yang dibentangkan oleh PM menunjukkan satu keadaan yang sangat kritikal "critical unit". Boleh dikatakan Pembentangan Budget 2011 merupakan Budget Ekonomi yang dibelenggu Projek Mega. Mereka mudah mengeluarkan fakta namun begitu sukar untuk melaksanakan.

Berbagai imbuhan hendak diberikan begitu juga dengan Imbuhan dan bonus untuk felda/felcra.


Izzah berkata "suka saya dan pihak Kerajaan (PR) merujuk kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (Bernama, 18 Feb 2011) yang menyatakan pihak kerajaan pusat “akan berunding dengan pihak pengurusan ladang syarikat milik kerajaan (GLC) untuk mencari langkah terbaik dalam menimbang semula kadar gaji pekerja di ladang masing-masing.”

(PR) mengalu-alukan usaha kerajaan persekutuan, walaupun ianya kelihatan serupa panggilan PR supaya pekerja ladang GLC dibayar gaji yang lebih baik. Pada 16 Feb 2011, PR telah meminta UMNO-BN menunjukkan kesanggupan politik (political will) yang serius mengenai isu gaji minima ini dengan melaksanakan serta-merta dasar gaji minima untuk setiap GLC, terutamanya bagi pekerja-pekerja di peringkat paling bawah seperti pekerja estet. Katanya lagi,

"PR juga mengingatkan kerajaan persekutuan agar memastikan perbincangan-perbincangan isu gaji minima bersama pihak-pihak yang berkenaan hendaklah dijalankan dengan adil dan saksama, dan kami mengambil pendirian bahawa perbincangan-perbincangan tersebut haruslah bersifat terbuka dan telus".

Akhir sekali, kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin ini dengan jelas menunjukkan bahawa dasar-dasar Pakatan Rakyat seperti yang dinyatakan dalam Buku Jingga benar-benar mesra rakyat dan amat mudah dilaksanakan, ujarnya.

Izzah berpendapat, "Mereka yang bekerja di Felcra dan Felda tidak mendapat imbuhannya apatah lagi untuk guru-guru. Mengenai kenaikan elauan RM50 untuk guru ketika Kerajaan UMNO/BN MB Selangor (Dato' Khir Toyo) seperti yang dikatakan oleh guru tersebut menyatakan kenaikan tersebut dapat saat-saat berlakunya pilihanraya. Ini menunjukkan UMNO-BN sanggup buat apa sahaja untuk membeli undi dengan merabunkan mata rakyat dengan wang. RM50 satu undi untuk Guru".

Mungkin akan berlaku pada pemerintahan PM sekarang yang telah mengumumkan berbagai benefit untuk rakyat namun hakikatnya semuanya seperti debu berterbangan sehingga kini guru, peneroka tidak mendapatkan imbuhan tersebut seperti yang dijanjikan. Sekali lagi rakyat terpedaya dengan janji-janji UMNO_BN. Oleh itu kita harap rakyat bijak menilai dalam PRU ke 13 nanti menolak pemerintah yang zalim ini.

Izzah berkata lagi, "saya mengharapkan agar guru-guru sekolah tersebut sentiasa memberi maklum balas terkini mengenai isu-isu berkaitan sekolah dan elaun kenaikan tersebut kepada Kerajaan PR agar kami dapat mengambil tindakan seterusnya diperingkat pimpinan untuk membantu menjaga kebajikan guru-guru", katanya.
Editor :khaulah azwarSIMFONI KASIH TAUTAN HATI