Thursday, May 17, 2012

Exco Gesa Gaji Minima Perlu Di Kaji


  
Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Pembangunan Modal Insan, Kerajaan Negeri Selangor, Dr Halimah Ali menggesa kerajaan Pusat mengkaji semula gaji minimum RM900 bagi pekerja di Semenanjung sementara RM800 bagi Sabah dan Sarawak.
Beliau mengulas tawaran Kerajaan Pusat menyelaraskan gaji minimum demi kepentingan warga pekerja.

Kata beliau,  “saya berpendapat tawaran itu sama sekali tidak relevan kerana tekanan ekonomi semakin meningkat, barang semua naik tetapi tawaran diberikan tidak cukup meringankan beban rakyat.

Sejak Perdana Menteri, Najib Tun Razak mengumumkan gaji minimum, ramai  rakyat tidak setuju dan tidak gembira dengan pengumuman Perdana Menteri itu”.

 “Sebaliknya Pakatan Rakyat komited untuk menyelaraskan pendapatan minimum sebanyak RM1,500 dan  ia sesuatu yang kita mampu dan pasti lakukan jika berjaya menawan Putrajaya nanti.

“Kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) dari dulu sehingga sekarang komited untuk melaksanakan dasar-dasar bagi membela nasib pekerja.

Kita yakin apabila pendapatan rakyat meningkat, pengaliran ekonomi juga sama meningkat dan begitu juga dengan taraf hidup rakyat.

Justeru, kita gesa agar kerajaan pusat kaji semula gaji minimum dibuat, selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk menyampaikan dasar PR dalam memartabatkan golongan pekerja”, jelas Dr Halimah.

Beliau merangkap ADUN Selat Klang menambah,  “selain itu sekiranya warga pekerja mempunyai masalah kerja perlu diluahkan  sekiranya  tidak puas hati kepada majikan.

Antara yang boleh diskusikan adalah gaji, pembahagian kerja yang tidak seimbang dan sebagainya”, katanya

“Insya-Allah kerajaan negeri juga akan mengadakan Hari Pekerja bersama rakyat sempena Hari Pekerja.
“Dengan adanya program ini,  dapatlah kita mendengar luahan hati pekerja sambil berbincang secara lebih terbuka” .

 
 Beliau kata demikian dalam lawatan Ramah Mesra Bersama Warga Industri di Kilang Pokka Ace (M) Sdn. Bhd.
 
Hadir sama, Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid.  
 

Editor : Khaulah Azwar

Jangan Kata PAS Melencong Perjuangan


Selangor Pilihanraya Berasingan 1 Kelebihan

SHAH ALAM, 18 MEI: Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor akan memperolehi kelebihan sekiranya ia mengadakan pilihanraya bagi peringkat negeri secara berasingan daripada pilihanraya parlimen peringkat pusat.

Penganalisis politik Merdeka Center, Ibrahim Sufian berkata terdapat tiga faktor utama yang akan memberi kelebihan kepada Kerajaan Selangor sekirannya ini berlaku.

“Memang beri kelebihan kepada Kerajaan PR Selangor kerana terdapat beberapa kontroversi berhubung daftar pemilih dan perjalanan pilihan raya.

“Jadi sekiranya pilihan raya negeri tak dijalankan selari dengan peringkat parlimen, kelemahan-kelemahan ini akan timbul semasa pilihan raya umum berlangsung.

“Ia akan beri kesempatan kepada kerajaan negeri untuk mengenalpasti kelemahan perjalanan pilihan raya dan ada ruang untuk diperbaiki,” kata Ibrahim.

Menurut Ibrahim lagi, pilihan raya berasingan akan membolehkan pemimpin di peringkat negeri membantu rakan mereka di peringkat pusat.

“Walaupun pilihan raya negeri akan menyebabkan pemimpin Umno-BN lain bertumpu di Selangor, tetapi situasinya seimbang kerana pemimpin Pakatan dari negeri lain turut turun melakukan perkara yang sama.

Ketiga, kata Ibrahim, kerajaan negeri dapat meneruskan program seperti biasa walaupun kakitangan kerajaan pusat terlibat dengan pilihanraya.

“Di Selangor, dasar dan program kerajaan negeri masih dapat diteruskan seperti biasa.

“Menyalurkan peruntukan di Selangor oleh kerajaan negeri pun tak boleh dituduh sebagai pancing undi sebab mereka sedang menyalurkan pelbagai peruntukan daripada belanjawan 2012, geran Selangorku dan lain-lain,” ujar Ibrahim lagi.
 
Semalam, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau hanya akan membubarkan Dewan Selangor selepas daftar pemilih dibersihkan daripada pemilih yang statusnya meragukan.

Mengikut anggaran Abdul Khalid, usaha menjejaki pemilih di Selangor menerusi program “Selangorku Bersih” hanya akan selesai pada akhir bulan Julai.

Abdul Khalid juga berkata, Kerajaan Selangor mahu memastikan bahawa dana di dalam belanjawan negeri 2012 dan Geran Selangorku habis diagihkan sebelum pilihanraya negeri diadakan.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI