Wednesday, May 19, 2010

Seorang Ibu Mampu Menjaga 12 Orang Anak, Tetapi Adakah 12 Orang Anak Mampu Menjaga Seorang Ibu??


Gombak – Menziarahi pesakit di Kg Kerdas 3, adalah tanngungjawab bersama dalam hidup bermasyarakat. Apatah lagi jika kita dikhabarkan berita jiran tertangga di timpa musibah samada di uji dengan kesakitan, kemalangan dan sebagainya.

Adalah Menjadi 1 kewajipan bagi kita sebagai orang yang beriman menziarahi jiran mereka kerana mereka adalah orang yang terhampir dengan kita, dan haruslah berbuat baik dengan jiran tertangga.

Tinjauan Ziarah Medic kali ini, bertemu dengan ibu tunggal yang berusia 79thn disahkan menghadapi penyakit 3 serangkai (Jantung, Darah Tinggi, Kencing Manis).

Pn. Zabidah Mohd Yusof juga didapati mengalami sakit gastrik, sakit tulang belakang dan pinggang. Beliau hanya mengambil ubat di hospital bagi mengubat penyakitnya namun kadangkala beliau merasakan sampai bilakah akan berakhir penyakit ini hanya bergantung kepada ubat-ubatan sahaja.

Beliau yang mempunyai 12 orang anak dan kini hidup bersama salah seorang anaknya iaitu Pn. Rafeah Bt Mohd yang mempunyai 4 orang anak.

Zabidah melahirkan perasaannya dalam keadaan hiba yang mungkin tersimpul 1 perasaan yang sukar dimengertikan oleh sesiapa, hanya kata kiasan untuk kita memahami jiwa seorang ibu, “12 orang anak mungkin tidak semua mampu menjaga seorang ibu, namun seorang ibu mampu menjaga 12 orang anak”.

Alhamdulilah, ada diantaranya yang sentiasa menjaga kebajikannya dalam usia yang semakin dimamah usia.

Rasa terkedu, hiba menghantui diri bagi yang mendengar dan hadir di rumah insan ini. Disini marilah kita yang bergelar anak sama-sama fikirkan dimanakah nilai kasih sayang kita kepada kedua ibubapa kita yang melahirkan kita?

Adakah segala tangungjawab kita telah ditunaikan dengan sebaiknya kepada ibubapa kita,walaupun mereka tidak mengharap pengorbanannya dibalas. Tetapi sebagai anak yang ALLAH swt berikan kita akal fikiran yang waras berfikirlah sewajarnya.

Setiap amal perbuatan kita didunia akan dibalas dengan setimpal oleh ALLAH swt bila-bila masa sahaja. Kesenangan yang dikecapi jika tidak kerana pengorbanan ibubapa kita sudah pasti, kita tidak akan mengecapinya.

Ada hikmahnya kunjungan PKM DUN Gombak Setia bersama petugas sukarelawan mewakili YB Dato’ Dr Hasan Mohd Ali yang tidak dapat hadir bersama kerana beliau mempunyai urusan penting .

Kehadiran Doktor Panel dan petugas sukaralewan dalam ziarah medic untuk memberi khidmat masyarakat di rumah warga emas ini mengetuk hati-hati petugas yang hadir.

Retetan daripada itu wajar untuk penulis berkongsi bersama mengetuk hati dan memberi kesedaran pada kita yang menbacanya agar berilah khidmat sebaiknya pada ibubapa kita sementara mereka masih hidup.

Sempena hari ibu, adakah hati kita terdetik untuk bersama mereka atau kita hanya biarkan mereka keseorangan dengan melayani perasaan terlukanya dengan sikap kita?? Walaupun bukan adat kita untuk meraikan hari ibu pada tarikh-tarikh tertentu, tetapi bagi penulis hari ibu ini boleh diraikan pada bila-bila masa sahaja, cuma mungkin dengan tarikh keramat ini adalah satu peringatan kita yang mungkin terlalu sibuk tidak sempat mengunjungi dan bertanyakan khabar ibu di kg.

Dengan tarikh sambutan hari ibu ini akan menyatukan hati seorang ibu dan anak-anak mereka. Dan 1 penghargaan kita sebagai anak kepada ibu kita untuk meraikannya bersama.

Rebutlah peluang yang ada untuk melakukan kebaikan dan kebajikan kita kepada ibubapa kita. Seandainya diantara kita meletakkan ibubapa kita di rumah-rumah kebajikan, kita tidak menghantarkan berita kepada ibubapa di kg, maka mulakan kehidupan dan langkah yang baru untuk membawa mereka pulang dan berikan khidmat sebaiknya pada ibubapa. Insya-ALLAH semoga amalan dan kehidupan lebih diberkati dan diterima oleh ALLAH swt dalam kita menjaga ibubapa kita, waallahhualam..

Sebelum lawatan ziarah medic berakhir dirumah ini, Pn Zabidah yang telah dirawat rapi bersama anaknya telah menerima wang sumbangan ikhlas daripada pihak PKM Dun Gombak Setia / YB Dato’ Hasan Mohd Ali untuk membantu kos perubatan akan datang.

Berat hati untuk melangkah meinggalkan warga emas ini, namun masih ada tanggungjawab hendak dilaksanakan kepada rakyat lain dalam memberi khidmat medic. Semoga kedatangan kami mewakili Adun Gombak Setia serba sedikit mengubat hati ibu tunggal ini, insya-ALLAH.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI