Thursday, July 22, 2010

HARGA TOL NAIK LAGI HARI INI...


Hari ini rakyat Malaysia dikejutkan lagi.Harga tol lebuhraya naik lagi ...... secara senyap tanpa pengumuman Radio / TV / akhbar dll.
Baru beberapa hari azab harga Barang Naik ... kini tol naik melambung.Taktik kerajaan laki-bini Mat Monggol (Najib) dan Minah Puaka (Bininya) sangat licik, tiada pengumuman dibuat.
Pagi ini ramai pengguna lebuhraya berTol terkejut ...... harga tol naik !Rakyat di dahulukan untuk tanggung azab-sangsara boros, songlap dan tindas Penyamun UMNO Barang Naik.Mee Rebus minggu lepas RM2.50 .... hari ini sudah naik ke RM3.00.Semua harga barang naik !!!Rakyat sesah kerana pemimpin UMNO Barang Naik boros dan korupt !!!
BANGNLAH WAHAI RAKYAT, TENTANG HABIS2An PIMPINAN & PARTI UMNO YG MEMBEBANKAN RAKYAT....

Bersama –sama kita menghidupkan mlm nisfu S y aaban ini..

Malam Nisfu S y a'aban 1431H akan tiba pada hari Isnin (26hb.Julai 2010) malam Selasa ( sebaik saja masuk maghrib), dimana bermulan y a 15 S y a'aban 1431H. Oleh itu, marilah kita sama-sama mengambil masa keemasan ini untuk menutup catatan amal ibadah kita kpd Allah dengan baik dan seterusn dan berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan y ang baru.
Riwayat y ang muktabar men y atakan Hari Nisfu S y a'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan y ang baru. Berikut adalah antara amal ibadah y ang digalakkan di hari Nisfu S y a'aban:
1. Selepas solat maghrib (15 S y a'aban 1431H, Isnin malam Selasa) Solat sunat nisfu s y a'aban, 2 rakaat Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x
2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghrib(15 S y a'aban 1431H, Isnin malam Selasa) i) Selepas Yasin pertama : mohon dip anjang kan umur untuk beribadat kepada Allah ii) Selepas Yasin kedua : mohon rezeki y ang halal untuk beribadat kepada Allah iii) Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman & pohonlah segala y ang baik dan munafaat. Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x Baca doa Nisfu S y a'aban (ada didalam Yasin Majmuk)
3. Baca surah al-Ikhlas 1000x
4. Berpuasa pada siangn y a ) Abul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu S y aaban sebanyak 22. Antaran yang termasyhur adalah:
1. Malam Dimustajabkan Doa
2. Malam Pembahagian Takdir
3. Malam Rahmat
4. Malam Berkat
5. Malam Pengampunan (Taubat)
6. Malam Penebusan
7. Malam S y afaat
8. Malam Penulisan
9. Malam Keagungan dan Kemuliaan
10. Malam Rezeki
11. Malam Hari Raya Para Malaikat
12. Malam Penghidupan Antara kelebihan bulan Sya'aban:
1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan S y a'aban maka Allah haramkan tubuhn y a dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.
2. Riwa y at dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang y ang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang y ang meminta ampun maka aku ampunkann ya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.
Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu s y a'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita. Wallahua'alam Wassalam.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI