Monday, October 5, 2009

Perang Al-Ahzab berlaku pada bulan Syawal. Semoga Kemenangan ISLAM diberi walapun diuji.

Sempena Bulan Syawal yang mulia ini marilah bersama menghayati sirah Rasulullah SAW dalam peperangan Ahzab.


Tanggal 7 Syawal 5 Hijrah menyaksikan peristiwa Perang Ahzab berlaku setelah kesedihan menimpa kaum Muslimin, akibat keguguran ramai para syuhada didalam Peperangan Uhud.

Kaum Quraisy ingin menumpaskan kesemua kaum Muslimin. Mereka menubuhkan satu pasukan perang yang besar. Ribuan pasukan yang terdiri dari puak Quraisy dan sekutunya yang terdiri daripada kaum Quraisy, Bani Asad, bani Kilab, bani Syaiban, bani Ghatfan dan hampir seluruh kabilah yang sepakat akan menyerang kaum muslimin di kala itu.

Mereka semua berjumlah tidak kurang daripada 10 ribu orang sedangkan di pihak Islam berjumlah 3000 orang sahaja. Mereka berkumpul dan mengepung dari Utara Madinah. Sementara itu, pakatan Kaum Yahudi Madinah daripada Bani Nadhir, Bani Qainuqa’ dan Bani Quraizah menyaksikan penyatuan golongan yang membenci agama Allah ini dalam memerangi Rasulullah SAW dan Islam yang diperjuangkan oleh mereka.

Setelah peristiwa pembunuhan Kaab bin Asyraf, seorang yahudi yang menghina Nabi SAW dan Islam pada tahun 4 Hijrah, kebencian golongan Yahudi ini membuak buak sehinggakan mereka sanggup menyatakan bahawa agama sesat golongan quraisy Mekah adalah lebih baik daripada Islam sedangkan mereka merupakan golongan yang mengetahui Al Kitab dan beriman dengan Nabi Allah Musa A.S.

Dengan pimpinan Kaab bin Asad yang dihasut oleh Huyayy bin Akhtab, kedua dua pemimpin yahudi laknat ini telah berpakat sesama mereka dan bersatu dengan musyrikin Makkah untuk menyerang Madinah. Salman al farisi telah mencadangkan kepada Nabi SAW supaya dibuat parit yang mengelilingi Madinah supaya serangan tentera Ahzab tidak dapat menembusi Madinah. Lalu Rasulullah SAW bersama para sahabat dengan iman yang kental memulakan pembinaan parit tersebut untuk mempertahankan Islam.

Pada saat kedatangan tentera Ahzab ini, kaum Yahudi menyerang kaum muslimim dari belakang dan tentera musyrikin menyerang dari arah hadapan.Tentera bersekutu Ahzab kuffar seramai 10,000 orang yang tiba ke tempat peperangan terkejut apabila mendapati parit digali tentera Islam. Ia adalah pengalaman strategi berperang yang baru kepada mereka.

Rasullulah SAW telah berdoa sebagaimana riwayat dari Abdullah bin Abu Aufa r.a katanya, Rasulullah s.a.w di hari perang Ahzab mengucapkan:”Ya Allah, yang menurunkan kitab dan cepat membuat perhitungan! Kalahkanlah kaum Ahzab dan goncangkanlah pendirian mereka.”

Tentera Islam yang hanya berjumlah 3,000 orang mampu bertahan. Pertempuran besar tidak berlaku dalam peperangan ini. Enam tentera Islam syahid, manakala 10 Musyrikin dibunuh.Akhirnya, Allah mendatangkan kemenangan dengan ribut pasir, menyebabkan tentera musuh berundur, dengan pertolongan Allah S.W.T bala tentera yang ramai itu dapat dikalahkan oleh kaum tentera muslimin yang sedikit.

Allah S.W.T menggambarkan situasi ini dalam al-Quran melalui firman-Nya yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, ingatlah akan nikmat Allah (yang telah dikurniakan) kepada kalian ketika datang kepada kalian pasukan, lalu Kami mengirimkan kepada mereka angin taufan dan pasukan yang tidak dapat kamu lihat. (al-Ahzab: 9-11).

Berlaku juga kacau-bilau antara mereka apabila pengintip yang dihantar Rasulullah berjaya melonggarkan kepercayaan antara tentera Ahzab. Allah SWT telah menewaskan tentera Ahzab dengan keesaanNya.

Pengajaran perang Ahzab menunjukkan kepada kita bahawa perjuangan Islam pasti akan menghadapi pakatan kuffar untuk menghancurkan Islam dengan apa cara sekalipun. Golongan yang menegakkan agama Allah SWT sentiasa akan diuji dengan serangan yang dilakukan oleh pakatan Ahzab moden yang sangat membenci Islam.

Dunia hari ini memperlihatkan golongan kuffar bersepakat dalam melakukan serangan yang dilakukan kepada Negara ummat Islam. Islam, syariat Islam, serta golongan yang memperjuangkan Islam sentiasa menjadi sasaran mereka.

Tidak banyak bezanya dengan apa yang berlaku kepada Rasulullah SAW dan orang orang beriman dizaman dahulu. Jika dahulu Madinah diserang daripada segenap arah, maka kita hari ini juga diserang dari pelbagai arah. Daripada serangan fizikal hinggalah kepada serangan pemikiran, politik, ekonomi, budaya, kebencian golongan kuffar terhadap agama Allah SWT sangat membuak buak dan mereka sentiasa bersedia untuk menghancurkan Islam dan ummatnya pada hari ini.

Tetapi mereka mesti ingat, Allah menjanjikan pertolongan bagi orang-orang beriman dan mengazab musuh-musuhnya. Ini adalah janji yang tidak mungkin diingkari.

Selain dalam peperangan Ahzab, Allah S.W.T juga telah menolong kaum muslimin dalam peperangan-peperangan yang lain seperti yang berlaku didalam peperangan Badar, Uhud dan Khaibar. Sesungguhnya al- Maunah (pertolongan Allah) pasti datang apabila kita ikhlas dalam perjuangan Islam.

Majlis hari raya Aidilfitri di kediaman Yb Dato' Hasan Ali


0310200913453hb Oktober, 2009 – Yb. Dato’ Dr. Hasan Bin Mohamed Ali Exco Kerajaan Negeri Selangor /ADUN Gombak Setia telah berjaya melaksanakan Majlis Rumah terbuka di kediamannya di Tmn Tun Dr. Ismail (TTDI).

Majlis ini telah dihadiri oleh Semua berbagai Badan NGO, Exco kerajaan Negeri, Ahli Majlis MPS, VIP-VIP, Kelab Penyokong PAS, dan semua rakyat tidak kira bangsa dan agama. Majlis ini telah mendapat sambutan yang amat baik sekali dengan dikunjungi beribu orang dimana majlis tersebut telah bermula daripada bermula daripada 12tgh sehingga 4ptg tetapi masih lagi dikunjungi oleh orang ramai dengan tidak terputusnya kunjungan.

Tujuan Majlis ini diadakan adalah untuk mengeratkan tali silaturrahim tidak kira bangsa dan agama disamping itu untuk meraikan semua insan agar mereka tidak merasa tersisir walaupun kurang berkemampuan/kurang upaya. Insya-ALLAH Majlis Hari Raya Aidilfitri seterusnya akan diadakan pula di Pusat Khidmat DUN Gombak Setia pada 10hb Oktober, 2009, yang akan bermula pada 12:00 tengahhari- 3ptg, dengan sukacitanya dijemput semua warga tidak kira bangsa dan agama untuk bersama menghadirkan diri didalam Majlis ini. Semoga Majlis mendapat keberkatan ALLAH swt.

KOLEKSI FOTO HARI RAYA AIDILFITRI

031020091338

YB Dato’ Hasan bersama pengunjung yang hadir ke Majlis Hari Raya.031020091337Insan yang diibaratkan seperti Ibuku ini yang tidak jemu mendidik diriku dalam hafazan Al-Quran.Semoga ALLAH memberkati dirimu wahai Guruku..

031020091330


Yb Dato’ melayani tetamu di awal pagi yang telah mengunjung ke rumah beliau.


031020091340Berbagai Mediamasa yang hadir untuk membuat liputan dalam majlis tersebut.

IMG0746AKenangan bersama Datin isteri YB Dato’. Walaupun terasa penat tetapi senyum dan kemesraan yang diberi oleh Datin kepada kami amat mengembirakan kami.

IMG0748APengunjung terakhir yang hadir untuk menutup Majlis Raya Aidilfitri dirumah Yb Dato’. Kedatangan yg lewat krn terperangkap di Bagan Pinang..Namun tidak akan mengecewakan permintaan Datin & Dato utk bersama memeriahkan majlis tersebut.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI