Saturday, September 28, 2013

Bangunkan Desa Dengan Kaedah Pendekatan ABCD


SHAH ALAM : Pelan terperinci untuk pembangunan kawasan luar bandar dan peningkatkan pendapatan masyarakat desa akan dibentangkan semasa Belanjawan Selangor 2014 pada November ini.
Exco Hal Ehwal Islam Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi  berkata, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid  dalam mesyuarat Exco telah memaklumkan bahawa Kerajaan Negeri akan menggunakan pendekatan ABCD (Asset Based Community Development) bagi merangka pembangunkan kawasan luar bandar.
Sallehen ziarah pesakit di Hospital bertanya khabar
Buat masa ini, Unit Perancangan Ekonomi Negeri sedang mengendalikan bengkel untuk para ketua kampung dan ketua kampung tradisi untuk mendapat maklumbalas dan mengenalpasti aset di dalam komuniti mereka yang boleh dibangunkan.
Kerajaan Negeri juga akan memberikan membangunkan infrastruktur yang sesuai di kawasan luar bandar bagi mencapai tujuan pembangunan itu, katanya.
Menurut Sallehen yang merupakan ADUN Sabak “ Kerajaan negeri  akan menjemput pakar untuk berkongsi pengalaman dari mereka seperti antaranya daripada negara Chile dan Bangladesh,”  
Beliau berkata demikian semasa menjawab usul ‘Go Rural’ yang dibawa oleh Adun Kampung Tunku Lau Weng San yang dibangkitkan dalam sidang DUN lepas selepas menziarahi pesakit di Hospital.
Usul tersebut mendesak kerajaan negeri merancang pembangunan berjangka pendek dan panjang untuk membangunkan infrastruktur dan ekonomi di kawasan luar bandar.
Jelas Sallehen lagi sebelum ini, Abdul Khalid mengumumkan bahawa penggal kedua pentadbiran Pakatan Rakyat Selangor akan tertumpu kepada pembangunan kawasan desa agar masyarakat luar bandar dapat merasa tahap kehidupan yang setimpal dengan masyarakat bandar.
Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI