Wednesday, May 18, 2011

Penduduk Rawang Idaman Kesal rumah idaman tidak dapat didudukiRawang - Bagaikan satu penyeksaan kepada semua pemilik rumah pangsapuri di Rawang Idaman apabila masih menanti pemberian kunci rumah dan CF untuk memasuki rumah yang mereka impikan. Tahun berganti tahun tanpa disedari sudah 5thn berlalu rumah impian tidak juga dapat diduduki.

Bagaikan satu penyesalan kepada semua pembeli apabila begitu sukar untuk mendapat kerjasama daripada pihak pemaju Swis Resources Development Sdn Bhd dibawah pengurusan projek perumahan Kerajaan Pusat Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor (YBK), Datuk Zainal Abidin Sakom.

Jawahir Mohd Mokhtar 27 thn, ketika di temubual oleh media di lokasi kawasan perumahan Rawang Indah semalam berkata "walaupun pemaju telah berjanji dengan semua pemilik dan telah memberi jaminan masalah ini akan diatasi dengan segera tetapi sehingga hari ini kami tidak mendapat kunci rumah. Rumah tersebut juga masih belum mempunyai CF".

Kami tidak faham mengapa mereka cuba melepaskan tanggungjawab kepada penduduk yang telah membeli rumah pangsapuri disini. Rata-rata pembeli rumah ini adalah berpendapatan taraf miskin bandar antara RM1500 kebawah. Dengan penangguhan pemberian kunci kepada penduduk menyukarkan keadaan kami untuk menyewa rumah lain.

Katanya, "sebanyak 40 buah unit rumah ini akan menampung jumlah penduduk lebih kurang 500 penduduk. Kami sepatutnya akan memasuki rumah ini pada awal bulan Januari, 2011 tetapi sehingga hari ini semua pemilik rumah tidak mendapat kunci lagi".

"Sudah 5 thn berlalu, kami menunggu jawapan pemaju. Ibarat bulan jatuh ke riba. Boleh dikatakan setiap kali kami ingin berurusan dengan pihak pemaju bertemu dengan pegawai berkenaan (En. Azman), pihak pemaju menyatakan beliau tiada di pejabat. Puas kami cuba hubungi beliau tetapi panggilan tidak dijawab. Kami rasa teraniaya.

Berbagai alasan mereka berikan kepada kami antaranya pihak pemaju perlu sediakan lot parkir sebanyak 17 atas permintaan Majlis Perbandaran Selayang (MPS). Walaupun pemaju telah sediakan lebih 20 lot parkir.

Bagi kami masalah 17 lot parkir yang masih tidak disiapkan bukan menjadi masalah kepada kami, ia boleh diselesaikan kemudian tetapi yang lebih penting adalah rumah untuk kami berteduh. Apa yang kami lihat bekalan elektrik dan bekalan air sudah ada dan rasa tiada masalah lagi.

Kami amat berharap pihak pemaju dan pihak pengurusan YBK dapat mengambil tindakan segera. Kami benar-benar tidak mampu untuk membayar sewa rumah sebanyak RM600 sebulan manakala pembayaran di Bank pula dengan jumlah RM378 sebulan. Kos ini benar-benar memberi bebanan kepada kami lebih-lebih lagi pendapatan kami adalah taraf miskin bandar.

Kata Jawahir lagi, "terdahulu semasa menunggu rumah ini siap saya menyewa di Cheras dengan kos yang sangat tinggi. Apabila saya sering berhubung dengan pihak pemaju menceritakan masalah kewangan saya yang rasa sudah tidak mampu lagi menyewa di sini mereka memberitahu rumah ini sudah siap dan boleh pindah. Kami rasa gembira ketika itu apabila mereka menyatakan sedemikian. Tetapi menjadi satu kekecewaan apabila kami sampai kerumah tersebut dilihat rumah impian masih tidak boleh diduduki lagi".

Setiap kali saya ingin berurusan dengan kerani pemaju Cik Fiza, beliau cuba melarikan diri daripada saya dan penduduk yang ingin mahukan penjelasan.

Dengan masalah yang dihadapi, saya terpaksa mencari rumah sewa lain di Rawang dengan mengambil masa seminggu. Nasib baik kakak saya duduk di Rawang boleh kami menumpang seketika kalau tidak keadaan lebih menyulitkan kami.

Selain daripada itu, setelah saya berpindah daripada Cheras, persekolahan anak saya juga tertangguh. Ini bukan sahaja memberi kesan kepada saya dan suami tetapi anak-anak saya yang kena berpindah sekolah di tempat lain. Kemasukan anak ke Sekolah di Rawang terpaksa di tangguhkan dahulu kerana tiada tempat kekosongan pelajar. Saya benar-benar kecewa dengan apa yang berlaku.

Menurutnya lagi, projek perumahan Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK), Datuk Zainal Abidin Sakom ini benar-benar menyeksa rakyat. Walaupun mereka menyatakan untuk membasmi kemiskinan untuk membantu rakyat tetapi ianya ibarat seperti mencekik darah dan tidak sedikit memberi keuntungan kepada pembeli.

Bayangkanlah rumah dengan ukuran 808 SQFT 1:10 dengan jumlah RM45 ribu sehingga RM95 ribu mempunyai 2 buah bilik sahaja. Di dalam " Sale Purcahse Agreement (SPA)" juga ada menyatakan kawasan ini mempunyai taman permainan, surau di dalam kawasan perumahan tetapi, apabila kami datang ke lokasi perumahan dengan membuat penyemakan plan rumah yang diberi tidak seperti dinyatakan".

Taman permainan kanak-kanak dan surau diluar kawasan perumahan yang telah dipagar. Pagar, bumbung rumah berkenaan sudah banyak rosak dan tercabut.

Begitu juga Struktur pembinaan rumah yang didapati banyak mengalami keretakan. Seandainya rumah ini dapat dimiliki sudah pasti kami terpaksa membaiki kerosakan yang dialami. Ini memerlukan kos yang lebih tinggi lagi.

Baru-baru ini suami (Azian Bin Panot, 34thn) telah pergi ke MPS untuk mencari jalan penyelesaian tetapi MPS memaklumkan pihak mereka tidak boleh membuat tindakan lagi memandangkan pemaju tidak menyiapkan 17 lot parkir. Sekiranya lot tersebut sudah selesai baru MPS akan mengeluarkan CF.

Keadaan ini benar-benar menyusahkan kami. Segala masalah ini sepatutnya pemaju yang perlu selesaikan segera sebab pembayaran sudah kami buat. Bukan melepaskan tangan, katanya dengan penuh kesal.

Harapan kami sebagai penduduk yang telah teraniaya mohon agar pihak pemaju dan YBK selesaikan isu ini secepatnya.

Sementara itu pula Nik Azmi B. Awang, Timbalan Pengerusi JKP Zon 16 Rawang berkata, "Kami mendesak pihak Pemaju dan YBK dibawah pengurusan Datuk Zainal Abidin Sakom agar atasi isu ini secepatnya, mereka tidak seharusnya mendiamkan diri".

"Penduduk sudah membuat pembayaran. Kita kena ikut perjanjian dalam "agreement" yang telah ditetapkan dimana Kemasukan rumah akan bermula bulan Januari, 2011. Dengan penagguhan ini telah memberi bebanan kepada penduduk untuk membayar sewa rumah dan pembayaran di Bank juga. Jika masalah ini tidak dapat diatasi dengan baik, kami tidak teragak-agak untuk membuat surat tindakan selanjutnya dengan memohon bantuan kepada Menteri Besar (MB) Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim untuk menyelesaikan isu ini sebaiknya".

Kita yakin MB Selangor mampu selesaikan isu ini kerana banyak masalah rakyat yang mengalami masalah membeli rumah telah diselesaikan dengan baik. Baru-baru ini Isu perumahan Bukit Botak merupakan isu kritikal dimana rakyat ramai yang tahu selama pemerintahan UMNO/BN masalah rumah di Bukti Botak tidak dapat diselesaikan, tetapi alhamdulilah 3 thn lebih PR memerintah isu Bukit Botak berjaya diatasi.

Insya-allah saya akan membawa kes ini kepada MB Selangor membantu meringankan bebanan penduduk yang teraniaya oleh pihak Pemaju dan YBK yang sering mencari kesalahan pentadbiran Kerajaan PR Selangor , katanya.Editor : khaulah azwar

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. eh bgs gak tu..saye sokong dengan tindakkan yg korang buat.... tapi pape pon jgn salahkan org lu k..tggk lu hasilnye mcm mane n sian kat Umno n pemaju yg korang salahkan tu salah pihak lain, pihak lain yg jadi mangsa.... kalau tak salah bukan ke MPS pembangkang yang control... sbb projek rawang idamankan dalam negeri pembangkang, jadi MPS yg take over kan..... pape pon saya doakan supaya cepat dapat di selesaikan k...

    ReplyDelete
  3. bkn.. projek ni smmgnya bwh YBK yang handle.. ybk ni smmg nya umno...

    ReplyDelete

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI