Wednesday, May 18, 2011

GPMS Lancar Kempen Tak Kenal Maka Tak Cinta


Gombak - Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) telah melancarkan program ilham~ppsmi bermula bulan Mei 2011 di peringkat Sekolah Daerah Gombak.

Misi program kali ini adalah bagi membentuk minda belia Melayu Islam supaya mereka lebih terbuka hatinya untuk memilih Junjungan Besar kita Nabi Muhammad Rasulullah SAW sebagai Mentor, menjadi tauladan dan ikutan dalam segenap kehidupan dan bukannya memilih contoh yang tidak sepatutnya menjadi tauladan.

Pegawai Khas Presiden Setiausaha GPMS, Ridzuan Razali ketika ditemui di Sekolah Rendah Kebangsaan Sri Gombak Utara baru-baru ini dalam Majlis Penyerahan Poster Junjungan Besar Nabi Muhamad saw kepada pelajar berkata”GPMS merasakan satu tanggungjawab untuk melihat generasi Melayu Islam masa kini mengenali siapakah dia insan yang bernama Muhammad SAW serta insan-insan yang rapat dan berkait dengan baginda”.

Sangat sedih apabila mendapati, pelajar, belia mahupun yang sudah dewasa tidak mengenali secara khusus siapakah Rasulullah SAW serta latar belakang baginda. Hasil tinjauan mendapati, apabila ditanyakan kepada kebanyakan belia Melayu Islam dengan soalan yang sangat asas dan mudah seperti siapakah nama ibu Rasulullah SAW, mereka tidak dapat menjawabnya. Situasi begini sangat menyedihkan. Oleh itu, GPMS melalui program ILHAM merasakan belia Melayu Islam ini perlu didekatkan dengan perkara-perkara asas seperti itu, ujarnya.


”Alhamdulilah kempen yang dianjurkan oleh GPMS telah mendapat kerjasama dengan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Pusat Zakat Selangor (PZS)”


Ujarnya, motif memilih Poster sebagai Medium Penyampai ILMU kerana “Kajian mendapati bahawa, otak manusia lebih mudah untuk menerima maklumat dalam putih sahaja. Oleh itu, lakaran berbentuk poster dibuat bagi memudahkan golongan sasar untuk menerima, memahami dan juga menghafal setiap maklumat yang diberikan.

Selain itu, poster juga sifatnya boleh ditampal pada dinding dengan tujuan supaya ia sentiasa berada pada pandangan tanpa perlu menyimpannya seperti buku setelah ia selesai dibaca. Dengan cara itu, poster ini akan sentiasa tersedia untuk dirujuk.


Poster tersebut akan diedarkan dengan 4 cara iaitu Poster ini akan diserahkan kepada 86 buah sekolah yang terdapat di dalam Daerah Gombak. Pihak sekolah hendaklah menampal poster-poster yang telah diberikan secara PERCUMA itu di setiap bilik darjah / perpustakaan / bilik guru dan di mana jua di sekitar kawasan sekolah yang mana dirasakan bersesuaian, dan mudah untuk dibaca.


GPMS telah menerima kebenaran secara bertulis daripada Bahagian Pengurusan Sekolah Harian ( DASAR ), Kementerian Pelajaran Malaysia, untuk mengedarkan poster ilham~ppsmi ini ke sekolah-sekolah.


Daripada 86 buah sekolah tersebut, GPMS telah memilih Sekolah Kebangsaan Gombak Utara untuk diadakan sebuah program khas di mana pelajar daripada sekolah tersebut akan diajarkan mengenai Salasilah Keluarga Rasulullah SAW menerusi modul-modul yang bersesuaian serta ceramah akan disampaikan oleh wakil daripada Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Gombak.

Selain membuat edaran di sekolah-sekaolah kami juga Membuka booth di Stesen LRT Terminal Putra Gombak dan diedarkan kepada orang ramai yang berada di situ (berdasarkan kepada lebihan stok yang ada).


GPMS samada di peringkat cawangan, negeri, mahupun di peringkat kebangsaan akan melaksanakan pelbagai bentuk program di seluruh negara. Oleh itu, poster-poster itu akan diedarkan melalui program-program tersebut. (program tumpang yang mana dirasakan sesuai dan berdasarkan lebihan stok yang ada).

Menurut Redzuan membuat edaran poster, diadakan juga Latihan Dalam Kumpulan (LDK) dan ceramah yang disampaikan oleh Penceramah daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Insya-ALLAH, Projek Poster Sebagai Medium Ilmu (PPSMI) ini adalah yang pertama dan akan diteruskan oleh GPMS melalui program ILHAM~PPSMI. Poster-poster yang berikutnya akan dibahagikan mengikut tajuk-tajuk khas. Antaranya seperti, poster berkisarkan peristiwa-peristiwa yang berlaku di dalam tahun-tahun Hijrah, peristiwa-peristiwa yang berlaku di dalam tahun-tahun kenabian Muhammad SAW, peristiwa-peristiwa yang berlaku di dalam Isra’ dan Mikraj mengikut aturannya dan banyak lagi, katanya.

Editor : khaulah azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI