Tuesday, April 30, 2013

SKIMSEL AKAN TERUS DI LAKSANAKAN BAGI BELA NASIB RAKYAT TAHUN ke2 PR Memerintah


Batu Caves ,  : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves , Amiruddin Shaari ketika bertemu rakyat di Sungai Tua Batu Caves menyarankan agar rakyat sentiasa merebut peluang perniagaan di negeri Selangor.
ADUN Batu Caves Amiruddin Shari edar risalah kepada rakyat
Beliau berkata, pada Ogos 2010 kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) sehingga kini telah mengambil langkah proaktif bagi membela nasib rakyat yang tidak mempunyai pekerjaan yang tetap. Selain itu membantu semua peniaga mengembangkan perniagaan mereka melalui SKIMSEL yang telah diilhamkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Alhamdulillah semenjak SEKIMSEL di rasmikan ramai rakyat Selangor telah merebut peluang dan kebanyakkan diantara mereka telah memperolehi bantuan daripada kerajaan negeri Selangor. Peruntukan sebanyak RM50 Juta yang disalurkan oleh kerajaan Negeri (PEMERBADANAN) (MBI) telah dimanfaatkan sepenuhnya oleh pengurusan SKIMSEL di dalam usaha menaiktaraf hidup rakyat Negeri Selangor yang berpendapatan isirumah di bawah RM1,500.00 terutama  kawasan luar bandar , katanya”.

Menurut Amiruddin, dengan adanya SKIMSEL seramai 7 ribu rakyat selangor telah menyertai  skim tersebut dengan jumlah pinjaman modal yang di keluarkan menghampiri RM42 Juta.  Jumlah penyertaan di jangka bertambah pada tahun 2013 dengan  SKIMSEL mensasarkan  kemasukan peserta baru seramai  20 ribu peserta menjelang 2015 dengan pinjaman modal sebanyak RM150 Juta. 

Tambah beliau, di DUN Batu Caves  lebih kurang 300 orang yang telah mengambil kesempatan untuk membuka perniagaan mereka dan apa yang kita lihat mereka telah Berjaya dalam perniagaan yang di ceburi. Saya juga di fahamkan rata-rata rakyat selangor yang telah membuat pinjaman ini telah membuat bayaran dengan baik dan ia amat memberangsangkan sebanyak 99% . Dengan bantuan yang diberikan kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) sekaligus membela nasib rakyat daripada hidup kesusahan, tidak mempunyai peluang pekerjaan dan sebagainya.  

Justeru, insya-Allah  mandat yang diberikan oleh rakyat kepada  kerajaan Selangor (PR) untuk tahun kedua ini kita akan terus membantu rakyat melalui SKIMSEL, katanya.
Salmah Samsuddin, peniaga kecil
Seorang peniaga Salmah Samsuddin, yang mengalami stroke separuh badan  dua tahun lalu dan merupakan ibu tunggal lahir rasa kesal selama beliau memulakan perniagaan tidak siapa yang sudi membantu.

Beliau berkata, saya rasa kesal selama pemerintahan kerajaan UMNO 50 tahun, kebajikan saya tidak di jaga. Saya pernah meminta bantuan daripada bekas ADUN BN, dan badan kebajikan namun permohonan saya tidak dipedulikan.

Ini berbeza dibawah pengurusan kerajaan Selangor (PR) dimana saya dapati ramai nasib wanita, peniaga di bela. Golongan muda yang tidak bekerja diberi peluang untuk membuka perniagaan. Meskipun saya tidak berkesempatan menerima bantuan perniagaan kerana kesihatan tidak mengizinkan namun saya tumpang gembira kaum wanita  disini dan peniaga di negeri Selangor terbela. Saya harap negeri ini akan terus di urus oleh kerajaan PR dibawah pengurusan ekonomi selangor terbaik iaitu Tan Sri Khalid Abdul Ibrahim, katanya ketika ditemubual oleh wartawan.
Turun padang ziarah pengundi dari pintu ke pintu
Menurut Salmah selama terlibat dalam perniagaan makanan ringan semenjak suaminya telah meninggal beliau sering rasa tertekan melihat kenaikan harga barang yang semakin melonjak.

“Saya menanggung seramai  empat orang anak yang masih kecil.  Dengan pendapatan tidak lebih RM500 kadangkala buat saya menangis untuk membayar yuran sekolah, pakaian dan keperluan anak-anak. Walaupun kesihatan tidak mengizinkan namun keperluan mereka perlu diberi. Justeru untuk ini kali lah saya memberi sokongan penuh kepada ADUN Batu Caves dan kerajaan negeri Selangor,  yang banyak membantu rakyat disini dan memastikan Selangor terus di urus oleh PR”, katanya.

Wartawan di fahamkan penduduk di sekitar Sungai Tua, semenjak terbubarnya parlimen  sehingga menjelang PRU13 wakil  UMNO  tidak  turun padang bertemu dengan rakyat disini.

Editor : Khaulah Azwar
  No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI