Tuesday, November 13, 2012

Tingal Urusan Dunia Seketika Untuk Bersama Sambut Maalhijrah 1434H

Alhamdulilah, untuk beberapa jam lagi kita semua akan masuk tahun baru islam Maal Hijrah 1434H. 

(Pakat-pakat tinggalkan urusan dunia kita untuk penuhkan masjid dan surau berhimpun sebelum asar). Bawalah ahli keluarga, anak-anak kita untuk sama menyambut maalhijrah.

(Set alarm, kalau kita memang orang yang paling sibuk, jam 5.30 pm balik atau jika di office lagi, kita bertanggungjawab ajak kakitangan sama-sama solat jemaah doa akhir tahun). Setiap tahun memang ingatkan sahabat sahabiah, adik2 kampus kalau tidak pasti yang merungus kenapa tak ingatkan..


Sama-sama mengangkat tangan dengan membaca doa akhir tahun. Semoga amal diterima, terhapusnya dosa kita lakukan tanpa disedari dengan bina kehidupan baru menjadi mukmin sejati, insya-Allah.

Apakah persiapan kita untuk bertemu tahun maalhijrah sudah dilakukan. 

Sebelum tutup kamus 1433H, apakah kita sudah melihat pencapaian yang telah kita perolehi?? 

Justeru, sebelum kita menutup terus dairy kehidupan sebagai khalifah, marilah kita bersama-sama muhasabahkan diri, mengapa  matlamat kita tidak tercapai, jika tercapai alhamdulilah tetapi seandai sebaliknya maka seharusnya kita list kembali dimana silapnya. 

Untuk tahun ini, bukan sekadar untuk hijrahkan diri kita sendiri tetapi berusahalah untuk membawa dan mengajak orang-orang yang terhampir dengan kita terutamanya ahli keluarga untuk hijrah. 

Bukan semudah itu, untuk membawa ahli keluarga untuk hijrahkan diri, namun kita hanya mampu lakukan dengan beri kesedaran melalui dakwah bil hal, doa dan tawakal. 

Hidayah itu Allah SWT yang berikan kepada hambanya. jangan sekali kita berputus asa.. Terus, dan teruskan kehidpuan ini dengan menjadikan sabar sebagai pakaian kehidupan kita walaupun di kritis. Hidup ini memang banyak ujian dan tribulasinya.

Sesungguhnya Allah tidak uji hambanya mengikut kemampuan hambanya. Tiap apa yang berlaku ada hikmah daripada Allah SWT sebagai penghapus dosa, kasih sayangnya pada umatnya. 

Untuk tidak membuang masa, penulis tidak berniat untuk celoteh panjang lebar kerana masih banyak tugas perlu dilaksanakan. Sedikit coretan untuk kita sama-sama menguzlahkan diri kearah kebaikan untuk keluarga, masyarakat dan orang-orang sekeliling kita. 

HIJRAH yang paling baik adalah meninggalkan segala apa yang Allah larang ..
  
Jom hijrahkan diri kepada yang lebih baik..! semoga makin bertambah umur, semakin banyak amal kebaikan yang kita lakukan.. :')

SELAMAT TAHUN BARU BUAT AHLI KELUARGA TERCINTA, EMAK, UMMI dan semua guru-guru yang mendidik, semua sahabat-sahabiah seperjuangan. 

Suara Editor : Khaulau Azwar 

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI