Thursday, December 29, 2011

Pakatan cat flat RM360 ribu, PM janji RM1.2 juta

GOMBAK, 30 Dis: Kerajaan negeri Selangor berjaya menyelesaikan kerja mengecat semula Flat Samudera dengan kos RM360,000 berbanding janji Perdana Menteri yang memperuntukkan RM1.2 juta untuk projek yang sama.

Sehubungan itu, PAS kawasan Gombak menyelar tindakan Umno Gombak yang masih memanipulasikan isu kerja mengecat semula Flat Samudra.

Salehuddin Mohd Nasir, YDP PAS Kawasan Gombak berkata, PAS Kawasan Gombak merasa hairan terhadap tindakan Umno Gombak yang terus menerus mempolitikan isu ini.

Menurut beliau, isu ini telah pun selesai apabila kerajaan negeri Selangor telah bersetuju memperuntukan sejumlah RM360 ribu untuk tujuan tersebut dalam Majlis Pelancaraan Program Ceria (fasa kedua) baru-baru ini.

Jumlah ini jauh lebih rendah berbanding dengan jumlah anggaran peruntukan yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika lawatan beliau ke Gombak tempoh hari, iaitu sejumlah RM1.2 juta.

"Mungkin cat tersebut diimport daripada luar negara untuk membantu rakyat di situ," kata Salehudin (gambar), yang juga seorang penceramah agama terkenal.

Jelasnya lagi, kerajaan negeri Selangor bersetuju untuk membiayai 80% daripada jumlah RM360 ribu tersebut, manakala baki 20% (RM72 ribu) juga telah diselesai tanpa perlu ditanggung oleh penduduk setempat.

Hasil permufakatan bersama Baki RM72 ribu tersebut telah berjaya diperolehi daripada pelbagai pihak yang terlibat, iaitu Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) ADUN Gombak Setia, Persatuan Penduduk, Ahli Majlis Perbandaran Selayang Zon Gombak, katanya.

"Walaubagaimanapun kita tidak akan menolak sebarang bentuk sumbangan yang ingin dihulurkan oleh penduduk Flat Samudera kearah kebaikan bersama," katanya.

PAS Gombak juga mencabar Umno Gombak untuk turut menyumbang kearah kebaikan penduduk Flat Samudera.

“Sumbangan yang diminta pun jauh lebih kecil daripada wang RM1.2 juta yang Perdana Menteri janjikan," kata Salehudin.

PAS Gombak juga bersyukur kerja-kerja mengecat Flat Samudera dapat di selesaikan dibawah pengurursan kerajaan negeri Selangor setelah hampir 20 tahun tidak dicat semula.

Walaupun baru hampir empat tahun Pakatan Rakyat memerintah tetapi ia dapat diselesaikan berbanding dengan kerajaan sebelum ini, ujarnya.

Siti Fatimah Bashir, 16 tahun saya duduk disini. Berbagai cara kami minta kerajaan untuk membantu mengecat flat samudra. Namun tiada tindakan dibuat. Pandangan flat yang begitu buruk membuatkan penduduk tidak begitu selesa.

Menurutnya, terdapat enam buah blok dengan mempunyai lebih kurang 3000 penduduk tidak puas hati dengan cara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah berjanji untuk memberi peruntukan mengecat rumah tidak menjadi kenyataan.

Tiga bulan sudah berlalu namun tiada sebarang bantuan diberikan kepada penduduk untuk mengecat Flat ini. Janji tersebut merupakan jani kosong PM pada rakyat. Saya mewakili penduduk disini terus mendesak agar PM lunaskan janjinya, katanya.

Azmi Ismail Setiausaha JKP Zon 11, tindakan UMNO Gombak yang memasang kain rentang dengan mewawarkan kepada rakyat Gombak bahawa bantuan mengecat rumah Flat Samudra amat kita kesal dan diselar. Tindakan mereka ini benar-benar mengelirukan rakyat Gombak, dan tidak sepatutnya berlaku.

Suka saya jelaskan bahawa kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan sebanyak RM360 ribu untuk tujuan tersebut dalam Majlis Pelancaraan Program Ceria (fasa kedua) telah dilunaskan.

Kerja mengecat rumah juga telah dijalankan. Usaha murni kerajaan negeri membantu menyelesaikan kemelut penduduk disini amat kita hargai, namun penduduk masih terus menagih janji PM untuk memberi bantuan RM1.2 juta.

Justeru itu, saya cabar Najib untuk melunaskan janji mereka kepada rakyat, kata Azmi kepada media.

Editor :Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI