Thursday, June 16, 2011

PR AKAN PASTIKAN MANGSA KEBAKARAN MENDAPAT KEDIAMAN SEBELUM RAMADHAN

Batu Caves – Semua Mangsa kebakaran di Transit Perumahan Kg Sungai Kertas tidak perlu mendengar ura-ura yang kononnya mereka tidak dibenarkan duduk di Dewan JKKK Kg Sungai Kertas setelah tempoh 2 minggu menduduki dewan ini.

Y.B Amiruddin Shari, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves berkata ketika membuat lawatan turun padang bersama Exco Kerajaan Negeri, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Y.B Tuan Iskandar A. Samad petang semalam kepada sidang media “ Kita tidak tahu mengapa mangsa kebakaran ini digertak oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dengan menyatakan semua mangsa kebakaran perlu keluar daripada dewan ini”.

Saya sebagai ADUN Batu Caves ingin menegaskan bahawa dewan ini adalah pengurusan dibawah JKKK Kg. Sungai Kertas dan kami tidak ada masalah untuk memberi kebenaran kepada semua mangsa terlibat untuk menduduki dewan ini sementara waktu bagi meringankan bebanan mereka.

“Mereka dalam kesusahan, kita tidak akan membuat rakyat terus susah. Mungkin ini adalah satu provokasi murahan yang dilakukan oleh mereka yang inginkan publisiti murahan kononnya Pakatan Rakyat (PR) di Kawasan DUN Batu Caves ini tidak prihatin terhadap rakyat. Insya-allah kita dalam PR akan sentiasa mengambil berat dan mengambil kira masaalah rakyat dan cuba atasi sebaiknya”, katanya.

Amiruddin juga memaklumkan kepada media semenjak berlaku kebakaran semua mangsa telah menerima bantuan daripada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Batu Caves sebanyak RM300, Pusat Zakat Selangor (PZS) RM500, dan beberapa sumbangan lain daripada individu. Malahan Dewan Muslimat PAS Kawasan Gombak (DMPG), Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor (DMPNS) juga telah melawat semua mangsa dan memberi sumbangan bantuan kepada mereka. Hari ini juga kita menyampaikan sumbangan wang dan bantuan makanan kepada semua mangsa yang telah disampaikan oleh Y.B Iskandar.

Selain daripada itu, semenjak berlaku kebakaran semua mangsa telah kita tempatkan ditempat yang selamat. Kita tidak biarkan mereka dengan begitu sahaja bahkan semua mangsa diberikan makanan percuma, katanya.

Sementara itu pula, Y.B Tn Iskandar yang telah melawat semua mangsa kebakaran memaklumkan kepada media dengan meminta agar ADUN Batu Caves, Y.B Amiruddin mengenal pasti bantuan-bantuan yang diperlukan oleh mangsa.

“Saya harap Y.B Amir dapat menyediakan kertas kerja dan sebut harga kos pembinaan rumah untuk kita usulkan kepada Kerajaan Negeri untuk memberi bantuan kepada semua mangsa. Insya-allah kita akan dapatkan peruntukan kepada kerajaan negeri mungkin boleh digunakan dalam tabung bencana alam atau sumber lain dengan membincangkan hal ini kepada Menteri Besar (MB) Tan Sri Khalid Ibrahim, Y.B Rodziah (Exco Kebajikan), Y.B Dr Halimah Ali (Exco Pendidikan) Y.B Dr Hasan Mohamed Ali (Exco Agama), katanya”.

Saya juga difahamkan oleh penduduk, kebanyakkan mereka berasal daripada penduduk Hulu Klang, Ukay Bestari yang dimana kebanyakkan rumah mereka tidak siap dibina atau projek perumahan mereka tergendala selama 8thn yang dikendalikan oleh Talam Coporation Sdn Bhd.

Rumah yang dibina oleh Talam Corporation Sdn Bhd banyak tergendala kerana terlalu banyak projek dibina sehingga terbengkalai dan tidak mampu untuk meguruskan projek-projek yang dilakukan. Semua penduduk yang terlibat, bukan sekadar Kawasan Kg. Perak, Kg Keramat, tetapi banyak tempat. Berikutan dengan masalah ini menyebabkan penduduk terpaksa berpindah dari situ. Terdapat juga beberapa isu yang timbul semasa pemerintahan Kerajaan terdahulu.

Iskandar mengulas lagi, “mereka (mangsa kebakaran Kg. Sg, Kertas) rata-ratanya berasal JPS di tepi Sungai Klang, yang melibatkan seramai 48 buah keluarga. 5 buah keluarga yang mengalami kebakaran di sini adalah daripada kawasan Kg. Keramat, Kg. Perak di Hulu Klang”.

Insya-Allah dalam masa terdekat ini, saya juga akan mendapatkan kepastian daripada MAIS mengenai status tanah ini dengan mengadakan satu mesyuarat khas bersama MPS, MAIS, Lembaga Perumahan, Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG) dan semua yang berwajib dengan tujuan untuk minta kebenaran membina rumah panjang ini semula sementara waktu.

Selepas mesyuarat diadakan dengan semua pihak berwajib nanti, kita akan dapat kata putus untuk menentukan hala tuju mangsa untuk jangka panjang.

“Sekiranya mangsa tidak ada rumah kita akan sediakan rumah kos rendah untuk semua mangsa. Segala masaalah ini akan kita pastikan selesai sebelum bulan ramadhan ini, insya-allah”.

Selain daripada itu, saya juga ada menerima cadangan daripada ADUN (Amirudin) untuk masa jangka panjang agar mencari kawasan lain bagi menempatkan semua mangsa. Kawasan yang dicadangkan seperti di Kawasan Selayang Indah, dan Bandar Baru Selayang (BBS).

Apa sekalipun secara keseluruhan kita ingin kepastian daripada pihak MAIS, MPS, Lembaga Perumahan dan semua pihak berwajib. “ Adakah MAIS ingin biarkan kawasan ini begitu sahaja atau sebaliknya. Kita difahamkan MAIS ingin bina masjid atau sekolah agama untuk di manfaatkan kepada rakyat, tetapi tidak tahu bilakah projek ini berjalan”, waallahhualam.

Saya juga ingin mencadangkan sekiranya kawasan ini terbiar, lebih baik kita buat rumah penempatan rayat, rumah mampu milik rakyat bagi kawasan ini. Apa yang kita lihat selepas melawat kawasan ini, kira-kira Kawasan tanah ini sebesar 6 hekar dan boleh membina rumah sebanyak 240 unit. Ini boleh membantu menempatkan semua penduduk di Kawasan Transit Kg. Sungai Kertas ini, ujarnya.

Halimatun Mohd Shari, 56thn yang telah menduduki kawasan ini 11 thn berkata”alhamdulilah hari ini hati saya benar-benar gembira apabila mendengar berita yang dibawa oleh Exco Kerajaan Negeri Selangor (PR) Y.B Iskandar dan ADUN Batu Caves Y.B Amiruddin Shari menyatakan kami masih boleh dibenarkan menduduki dewan ini sementara waktu menantikan rumah kami siap dibina.

Rasa bebanan yang menimpa hampir 2 minggu terlerai juga akhirnya, lebih-lebih lagi semua rumah mangsa yang mengalami kebakaran akan dibina kembali. Segala isu yang timbul ura-ura menyatakan kami akan keluar daripada Dewan JKKK terlerai juga dan telah terjawab ini adalah satu provokasi yang ingin rakyat keliru, katanya.

Fatiha Mohd Amin 21thn merupakan Pelajar UKM jurusan Medic berkata , “ketika berlaku kejadian kebakaran saya berada di Kampus dan telah menerima maklumat daripada keluarga menyatakan rumah kami terbakar akibat daripada lintas pintas elektrik”.

Keluarga menyatakan hari pertama berlaku kebakaran, semua mangsa telah menerima bantuan daripada ADUN Batu Caves, Ahli Parlimen Gombak, penduduk, Dewan Muslimat PAS Gombak, Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor, Unit Amal Gombak, PZS, JKM. Kami benar –benar rasa terharu apabila JKKK dan ADUN telah bertindak pantas dengan memberi kebenaran kepada kami semua untuk berteduh di dewan ini sementara waktu. Bantuan makanan juga diberikan. Rasa kebajikan kami terjaga. Komitment yangg diberikan oleh semua pihak, ADUN dan semua petugas Unit Amal Gombak membantu kami amat dihargai.

Saya juga rasa gembira apabila mendengar khabar yang disampaikan oleh Y.B Iskandar dan Y.B Amiruddin, rumah kami akan dibina dalam masa terdekat sebelum bulan ramadhan. Satu kelegaan pada kami semua. Saya yakin bukan saya sahaja merasa gembira mendengar maklumat ini bahkan semua penduduk disini khususnya mangsa kebakaran.

Semoga Keprihatinan yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri dapat dicontohi oleh pihak berwajib dan rakyat lain bagi membantu golongan rakyat yang dalam kesusahan. Satu perkara akan membuatkan semua mangsa rasa lega apabila, ADUN juga telah memberi jaminan bahawa semua mangsa tidak perlu risau memikirkan tempat kediaman sementara waktu lagi. Kami boleh duduk di dewan ini sementara menanti rumah kami siap. Saya merakamkan terima kasih atas keprihatinan Kerajaan Negeri PR terhadap kami semua, katanya.

Mohd Hasril Mohd Sharudin, Pegawai Jabatan Perancangan, MPS menyatakan kawasan perumahan teres di Kg. Sungai Kertas ini telahpun dibanci penduduknya. Saya juga bersetuju dengan cadangan yang dibawa oleh Y.B Amiruddin agar semua mangsa ditempatkan dikawasan perumahan Selayang seperti di Kawasan Selayang Indah, Bandar Baru Selayang (BBS) untuk jangka masa panjang, katanya.

Turut Hadir lawatan turun padang Ahli-ahli Majlis MPS Zon Batu Caves, Ketua Kg. Sg. Kertas, JKKK Kg Sg, Kertas, Unit Amal Gombak, Dewan Pemuda PAS Gombak, Muslimat PAS DUN Batu Caves.


Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI