Sunday, May 29, 2011

AUKU DI BAWAH IPT NEGERI SELANGOR BAKAL DI HAPUSKAN

S.Alam – Lebih 400 orang mahasiswa yang terdiri daripada pelbagai IPT di Negeri Selangor termasuk pelajar Selangor yang belajar di luar Selangor telah berjaya di kumpulkan dalam Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor(MPMS) di Dewan Banquet, Dewan Jubli Perak SUK Selangor baru-baru ini.

Pengarah Program Anwar Shahfuan Izam Bin Mohd Pilos, 21 thn berkata, “tujuan kita mengadakan program ini adalah kerana untuk memberi peluang kepada semua mahasiswa beramah mesra dengan pucuk pimpinan Kerajaan Negeri Selangor”.

Di samping itu bagi berkongsi pendapat tentang hak mahasiswa pada masa ini yang kini semakin di sekat dan dicengkam oleh pihak-pihak tertentu lebih-lebih lagi apabila mahasiswa terlibat dalam program kemasyarakatan dan saat tiba pilihanraya kampus (PRK). Penekanan demi penekanan diberikan oleh pihak tertentu menyebabkan mahasiswa merasa tertekan apabila diadakan sistem AUKU di IPT yang tidak di sokong oleh semua mahasiswa dan mahasiswi.

Katanya, “dengan adanya sistem AUKU menyebabkan mahasiswa tidak mampu bersuara sedangkan kampus adalah satu tempat tarbiyah (didikan) kepada mahasiswa untuk mempelajari sesuatu pentadbiran sebelum mereka keluar daripada kampus”.

Mahasiswa adalah pelapis kepada Negara akan datang tetapi jika berbagai sekatan dilakukan apakah mahasiswa mampu menjadi pimpinan yang beribawa untuk mentadbir Negara akibat daripada tekanan yang diberikan oleh Kerajaan Pusat. Menurut Anwar, Konvesyen Mahasiswa ini juga membincangkan mengenai reality di Malaysia yang berhubungkait dengan pentadbiran ekonomi dan hak asasi rakyat.

“Apa yang kita lihat pertemuan dua mata antara mahasiswa dan pucuk pimpinan Kerajaan Negeri Selangor memberi gambaran yang sangat positif kerana setiap persoalan yang timbul telah dijawab dengan tulus dan kebanyakkan mahasiswa yang hadir malam ini rasa berpuas hati dengan majlis yang diadakan”.

“Kita juga merasa terima kasih kepada pihak Kerajaan Negeri Selangor dan semua saf pimpinan Exco Selangor yang sudi meluangkan masa dengan mengadakan majlis makan malam dan dailog mahasiswa. Segala cadangan dan pandangan yang bernas telah diberikan bagi mengatasi kemelut yang timbul di kampus yang sekaligus boleh menyekat mahasiswa untuk bersuara”, katanya.

Sementara itu pula Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam ucapannya, “Selangor akan bebas daripada sistem AUKU. Mana-mana IPT yang berdaftar dibawah Selangor akan menjadi kampus Selangor (anak angkat). “Semua mahasiswa-mahasiswi yang akan masuk IPT Selangor sekiranya melibatkan diri dalam mana-mana program yang melibatkan kemasyarakatan akan di beri pelindungan di bawah Kerajaan Negeri Selangor dan mereka tidak akan disekat oleh mana-mana pihak tertentu”.

Sekiranya mahasiswa dilakukan oleh pihak-pihak tertentu, kita harap pelajar dapat memaklumkan kepada Kerajaan Negeri Selangor, kita akan ambil tindakan sewajarnya. Hal ini tidak sepatutnya berlaku sedangkan Mahasiswa perlu diberi peluang untuk melibatkan diri dengan semua program kemasyarakatan untuk mempelajari sesuatu perkara.

Hak kebebasan bersuara juga perlu diberi untuk memperjuangkan hak-hak mahasiswa. Hanya dengan pendekatan mahasiswa dengan masyarakat mereka akan tahu apa masalah rakyat dan bagaimana pula untuk menyelesai masalah rakyat, katanya.

Insya-allah hal ini akan saya bincangkan dalam mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor untuk menubuhkan satu pasukan yang di panggil Legal 8 untuk membantu pelajar-pelajar tersebut jika mereka di dapati di kenakan tindakan undang-undang.

Kita akan menolong mereka untuk menerangkan kebebasan yang diberikan Kerajaan Negeri. Menurut Abd Khalid lagi, penyebaran ilmu pengetahuan tidak seharusnya di sekat kerana ia adalah perintis yang menggerakkan proses pembangunan secara berterusan khususnya di Negeri Selangor.

Bahkan katanya, mana-mana individu yang ingin melanjutkan pelajaran ke IPT di Selangor berpeluang berlajar mengikut cara terbuka. Jesteru itulah beliau juga bercadang untuk menganjurkan sebuah program yang akan membuka ruang kepada mahasiswa untuk turun padang bertemu dengan rakyat Selangor sekurang-kurangnya seminggu di kawasan yang terpilih bagi mempelajari teknik dan cabaran menjadi seorang pemimpin.

Insya-allah perkara ini akan diusul kepada Kerajaan Pusat untuk melupuskan AUKU. Ini adalah bertujuan untuk memastikan IPT-IPT di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor bebas daripada cengkaman AUKU, katanya dalam ucapan majlis dailog bersama mahasiswa. Turut hadir saf – saf pimpinan Exco Kerajaan Negeri Selangor dan pembentangan kertas kerja Prof. Madya Dr Abu Hassan Hasbullah, Pengasas Zentrum Future Studies Malaysia, Prof Dr Mohaya Muhammad, Tokoh Ilmuan Negeri Selangor 2010.Editor : khaulah azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI