Saturday, February 12, 2011

Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin digesa agar menunaikan janjinya untuk meringankan masaalah parking


Batu Caves – 150 orang Pemilik Kedai 'Little India' di Brickfield mengeluh ekoran kesesakan lalu lintas yang semakin meruncing menyebabkan rekod jualan harian merosot sejak projek pembangunan semula kawasan itu yang menelan belanja RM35 juta pada Oktober lalu.

Berkata Ahli Parlimen Lembah Pantai, Y.B Nurul Izzah Anwar di dalam ucapannya di Majlis HiTea bersama Y.B Amiruddin Shari Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves bagi merasmikan Dewan Pekawanis DUN Batu Caves disini petang semalam.
Turut Hadir bersama Ahli-ahli Majlis MPS Zon Batu Caves (Utz Hasbullah Ridzuan, Pn Maznah dan Encik Gopala.
Katanya, "Selama 50thn pemerintahan UMNO-BN, telah banyak berlakunya kecuaian yang dilakukan. Sebany 150 billion yang telah dilaburkan menerusi saham / Born telah tergadai dan rakyat terpaksa menanggung hutang-piutang yang dilakukan oleh UMNO-BN. Begitulah yang terjadi kepada kaum india yang berjumpa dengan saya baru-baru ini, “Sehingga ekoran pembangunan semula ini, beberapa buah jalan menjadi sehala selain kekurangan kawasan “parking” adalah punca utama kesesakan lalu lintas disini.

Izzah berkata kehidupan masyarakat di Brickfield dengan kepadatan bangunan serta rumah ibadat sedia ada memerlukan satu perancangan yang teliti dan sistematik untuk melancarkan kehidupan seharian masyarakat setelah menjalankan pembangunan semula disini.

"Latar belakang Brickfield ini memang ramai golongan Orang Kurang Upaya(OKU), budak sekolah dan rumah ibadat (masjid, gereja, kuil) dan ia sememangnya memerlukan perancangan yang khusus sekiranya ingin menjalankan pembangunan," katanya.

Tambahnya lagi ekoran tiada kawasan “parking”, kunjungan orang ramai di sini tiada pilihan selain meletakkan kenderaan mereka di bahu jalan. Apabila kenderaan diletakkan dibahu jalan kenderaan mereka pula diangkut dan dikenakan saman.

Keadaan ini menyebabkan kunjungan semakin merosot sekaligus menjejaskan pendapatan dan jualan perniaga disini. Sebahagian daripada jalan utama di kawasan ini menjadi jalan sehala ekoran dari pembangunan tersebut.

Oleh itu, Naib Presiden PKR itu mengesa Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin agar menunaikan janjinya untuk meringankan masalah “parking” di kawasan berkenaan.

Keadaan ini menyebabkan peniaga Brickfield terhimpit atas pembangunan ini setelah menyaksikan penurunan jualan sehingga 80 peratus disebabkan oleh sistem lalu lintas yang sesak teruk.

Selain itu, Izzah berkata ,"Balai Polis turut diperlukan di kawasan tersebut ekoran balai polis lama telah dipindahkan ke Sri Petaling. Pemindahan Balai Polis tersebut secara tidak langsung meningkatkan kadar jenayah seperti ragut dan kecurian di kawasan ini. Ujarnya lagi, kita memerlukan PDRM yang benar-benar jujur menjalankan tugasnya untuk bersama membantu rakyat bukan untuk bekerja membantu UMNO-BN".

Selain daripada itu, Izzah juga menyentuh Kempen Anti Saman Ekor (KASE), agar rakyat sedar dengan adanya saman ekor ini sebenarnya akan menyukarkan lagi keadaan dan sekali gus memberi tekanan yang hebat kepada rakyat.

Lebih-lebih lagi kepada golongan tidak berkemampuan dan berpendapatan rendah. “Insya-allah Kempen KASE ini akan kita teruskan dengan mengadakan beberapa ceramah diperingkat kawasan. Dalam masa terdekat ini ceramah Kempen KASE akan diadakan di Gombak pada 16hb Februari, 2011 di Dewan Muhibah Bolton.

Kita harap rakyat di Selangor memberi sokongan dengan kita menentang kezaliman yang dilakukan oleh UMNO-BN. Tujuan kempen ini dipergiatkan untuk membantah usaha yang dilakukan Jabatan Pengangkutan Jalan menswastakan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) sempena pindaan ke atas Akta Pengangkutan Jalan yang telah berkuatkuasa.

Tambahnya lagi, pindaan berkenaan termasuk penswastaan AES tidak akan memberi penyelesaian dan hanya akan menimbulkan lebih banyak masalah serta akan menimbulkan berbagai persoalan, katanya .

KASE ditubuhkan oleh Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar PAS sejak Ogos tahun lalu bagi menggiatkan kempen bagi membantah penguatkuasaan saman melalui pembuktian foto.Editor :khaulah azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI