Wednesday, January 5, 2011

I8 keluarga Rimba Templer dapat perhatian


SELAYANG – Lokasinya agak tersorok tetapi kawasan ini hanya banyak dikunjungi orang luar, menyebabkan ramai tidak menyangka terdapat 18 keluarga tinggal di pinggir kawasan rekreasi Taman Rimba Templer, di sini.


Ahli Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Husnal Azhari Sanusi berkata, mungkin ramai yang tidak tahu kawasan ini terdapat penduduk menyebabkan mereka tidak mendapat perhatian dan terasa dipinggirkan oleh masyarakat luar di situ.

“Saya baru mengetahui terdapat penduduk yang tinggal di sini setelah dimaklumkan dalam satu program di sini. Difahamkan disebabkan bilangan mereka yang kecil, boleh dikatakan mereka langsung tidak terlibat dalam sebarang program kemasyarakatan di situ selama ini.


“Permohonan mereka terhadap apa-apa masalah sebelum ini juga tidak dilayan oleh Kerajaan UMNO/BN dahulu dengan alasan bilangan penduduk yang sedikit”.


“Setelah mendengar masaalah dan aduan penduduk disini, Jadi kita mengambil inisiatif untuk mendekati mereka dengan mengadakan program seperti hari ini. Ini adalah bertujuan agar penduduk disitu tidak merasakan diri mereka disisihkan oleh sesiapa,” katanya.


Husnal yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penduduk (JKP) Zon 1 berkata demikian dalam program Hari Keluarga Penduduk Taman Rimba Templer dan penyampaian 30 beg dan peralatan sekolah kepada anak-anak penduduk di situ.


Menurutnya lagi, “insya-allah kita akan adakan lebih banyak program seumpamanya untuk penduduk di situ, diantaranya termasuklah membantu menyediakan tenaga pengajar mengaji al-Quran”.


“Kita akan bantu menempatkan tenaga pengajar dalam masa terdekat kerana difahamkan kebanyakan penduduk disini terpaksa menghantar anak mengaji hingga ke Bandar Baru Selayang dan kedudukannya agak jauh”.


“Jadi, kita harap hasrat murni kami untuk mengadakan program mengaji al-quran setiap minggu terutama untuk kanak-kanak, wanita dan keluarga di sini dapat dilaksanakan tanpa sebarang halangan. Ini adalah penting untuk melahirkan generasi yang beriman agar mereka tidak ketinggalan dalam ilmu dunia mahupun ilmu akhirat. Melalui ilmu orang akan hormat kita dan tidak semudah itu diperlekehkan oleh sesiapa” katanya.


Menurut Husnal, selain daripada itu antara masalah penduduk yang telah disuarakan kepada pihak JKP seperti keretakan rumah akibat pembangunan yang berhampiran dan isu kemudahan awam yang sukar didapati. Insya-allah kita akan cuba perbaikikan keadaan ini dengan segera untuk keselesaan penduduk di situ.


Sementara itu, Pengerusi Penduduk Taman Rimba Templer, Shamudin Mohd Khalid, 40 berkata, “ saya harapa program seperti ini diharap dapat diadakan setiap tahun khususnya bagi merapatkan hubungan antara pimpinan, penduduk, dan MPS.


Acara hari keluarga itu dimeriahkan dengan sukaneka dan cabutan nombor bertuah serta sesi beramah mesra penduduk dengan ahli majlis yang baru memegang jawatan untuk untuk penggal baru ini.

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI