Sunday, December 26, 2010

Pengerusi PeBT ganti tugas YDP


SELAYANG UTAMA – Ahli Penggerak Belia Tempatan (PeBT) sekarang memegang tanggungjawab sebagai pengerusi peringkat jawatankuasa itu, akan dipertimbangkan memegang tanggungjawab lebih tinggi.

Pembantu Exco Belia dan Sukan Selangor, Y.B Amirudin Shari berkata, kini dicadangkan supaya pengerusi PeBT setiap zon, untuk dilantik sebagai ketua PeBT dalam satu-satu pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Selepas dua tahun, bagi kita pengerusi-pengerusi PeBT di Selangor ini termasuk di Majlis Perbandaran Selayang (MPS) sudah semakin matang. Kita mahu kakitangan PBT, kini hanya bertindak sebagai pihak penasihat pula".

“Manakala pengurusan PeBT akan dilepaskan kepada pemimpin belia. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Yang Dipertua (YDP) PBT dan pembantu pegawai daerah misalnya, boleh menjadi penasihat,” katanya. Timbalan Pengerusi Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS) ini berkata demikian kepada Krew TVS selepas merasmikan penutup Boling Antara Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Majlis Perbandaran Selayang (MPS) 2010, di Selayang Mall, di sini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan (ADUN) Batu Caves berkata, bagaimanapun perubahan berkenaan yang masih diperingkat perbincangan itu diperlukan, bagi menambahbaik beberapa perkara khususnya bagi melatih kepimpinan.

“Ia baru di peringkat cadangan dan sedang diperhalusi dibawah Jawatankuasa Tetap Belia dan Sukan Negeri. Mesyuarat lalu kita sudah suarakan berhubung cadangan ini dan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pun sudah bersetuju.

“Paling cepat dalam masa tiga bulan kita akan mengetahui keputusannya. Ini adalah permintaan peringkat belia sediri yang menyifatkan sudah sampai masanya (mengambil tanggungjawab), disamping kita berharap perjalanan kepimpinan belia ini lebih efisyen,” katanya.

Mengulas berhubung peringkat tertinggi PeBT sekarang dipegang YDP PBT dibantu setiausahanya terdiri kakitangan PBT, Amirudin menyifatkan mereka mempunyai banyak lagi tugas hakiki lain. Katanya pihaknya akan menyemak terlebih dahulu sama ada kakitangan pentadbiran PBT itu boleh menjalankan tugas yang hanya berkaitan dengan pengurusan.

Terdahulu, menurutnya sekiranya kepimpinan belia boleh sampai sehingga ke peringkat negeri, maklum balas terkini golongan itu dikatakan boleh membantu pantauan pelbagai sudut seperti sosial dan ekonomi.

Dalam pada itu, ditanya berhubung peruntukan kewangan kepada setiap zon PeBT sebanyak RM5,000 sekarang sama ada ditambah berikutan cadangan beberapa pihak, Amirudin memberitahu jumlah terbabit kekal.

“Jika ada mahu meminta peruntukan lebih untuk membaik pulih padang dan sebagainya, dibawah jawatankuasa dana setiap negeri terdapat RM1 juta sudah sediakan untuk seluruh Selangor pada 2010.

“Bagi daerah Gombak termasuk sehingga di Kuang sahaja sebanyak RM130,000 diperuntukkan untuk membaikpulih padang futsal, bola dan sebagainya,” katanya. Menurut Amirudin, bagi 2011, RM800,000 telah diperuntukan untuk seluruh Selangor, bagi tujuan dana yang sama, berdasarkan keadaaan kemudahan sukan ada sekarang.Editor :khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI