Thursday, May 16, 2013

Imbau Kembali Kenangan SMVPR.. Selamat Hari Guru, Lilin Seorang GuruMengimbau kenangan smvpr sempeba hari guru. Sesungguhnya Allah  dan para malaikat semua yang di ciptakn Allah sentiasa mendoakan agar mereka yangg mengajar memberi didikan kearah kebaikn agar kehidupannya di rahmati Allah. Hadis Nabi Muhammad saw. 

Slmt hr guru buat guru yang nendidik menjaga saya sehingga berjaya dan menjadi insan.Daripada tidak tahu huruf; tidak tahu membaca kini celik hati . 

Cikgu Rosmidah best mum
Guru SMVPR yangg cubit saya terkopik kulit sebab markah matematik saya turun dalam ujian bulanan cikgu Sadiah; Cikgu Haslinah; cikgu jiwa keibuan suka bagi saya makan buah, bekal telor puyoh, jagung, sawi setiap kali balik cuti hujung bulan untuk beri pada emak Cikgu Rosmidah Hashim. Saya sering ingat  katanya kepada semua pelajar yang tak pernah saya lupa.

"kamu semua tolong buang sikap malas dalam diri jika  ingin berjaya. Mulakn hidup di pagi hari dengan sikap positif". Tiap kali malas kata-kata cikgu sentiasa bermain di minda saya, terima kasih cikgu Rosmidah. 

Cikgu Rosli Syarkom guru yang garang suka campak buku pelajar jika tidak siap kerja sekolah.Alhamdulilah sepanjang belajar buku saya tidak pernah di campak. Buku saya sentiasa jadi contoh sampai pelajar senior; junior  dan rakan kelas iri hati. 

Guru yang suka berleter awal pagi. Tiap sabtu ahad kena pasti asrama bersih. Waktu solat kena sharp; guru yang ajar saya apa itu usrah Hajah Norehan. Cermin mata besar mata nak terkeluar bila marah, time buat eksperimen meletup makmal..haha cikgu yati..

Cikgu jiwa penyayang tidak sampai setahun di SMVPR, selalu bawa saya balik kampung, dia guru dialah kakak pada saya.. the best sister Cikgu Liza. 

Guru ajar dunia akhirat kata nasihat yang sangat halus tempat saya selalu minta nasihat saat jiwa di saluti kesedihan Utz Yusof. Kini guru-Guru murabbi para alim ulama utz Haron Din; Tok Guru Nik Aziz; Tok Guru Hadi Awang; Utz tn Ibrahim Tn Man.

Terima kasih untuk segalanya. Moga kehidupan kalian di berkati Allah swt. Maaf atas kelemahan diri. Halalkan ilmu makan minum anakmu.  

Mula saya masuk SMVPR guru yang sambut saya Cikgu Saadiah. Guru yang masa tengah pregnant asyik nak marah dan suka soal saya.Time kelas cikgu ni saya  tidak suka.  Tapi bila cikgu cuti bersalin rindukan marah , kata-kata cikgu. 

Sampai best friend cikgu reporter hehe..cikgu Rusnah selalu usik saya. "Mak kamu dah cuti bersalin tau rindu. Bila orang ada depan mata tak suka bila  orang tiada baru rasa kehilangan. Kata gurauan kalian  tak pernah di lupakn smpai bila-bila.

Guru boleh lupa pelajar tetapi seorg pelajar tidak pernah lupa gurunya walupun antara kita akan pergi bertemu Allah swt suatu hari nanti. Ilmu kalian sifat kalian jadi inspirasi setiap pelajar. Dengan cubit dengan marah ; campak buku; baling dakwat pada guru yang  tidak patut kawan saya lakukan..dengan nasihat padanya akhirnya jadi insaf..


Namun 1994 pecah rekod dalam keputusan exam SPMV  semua pelajar dapat best result. Sekali lagi terima kasih ckgu. Sekadar mengimbas kenangan suka duka  di bumi SMVPR,  barakallahumma.


Salam sayang buat semua guru Sementas, SMVP 

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI