Monday, December 26, 2011

Pendidikan Islam di Negeri Selangor perlu diperkukuhkan

Bangi : Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor, melihat Persidangan Antarabangsa Pendidikan Islam Ke-2 (ICIEd2011) sebagai ruang terbaik dan harus digalakkan demi kebaikan sistem pendidikan Islam di peringkat Global.

Jelasnya, kerajaan negeri Selangor mengalu-alukan usaha memperkukuhkan pendidikan Islam di negeri ini dengan menjalinkan kerjasama erat antara semua pihak termasuk pakar pendidikan dan ahli akademik Islam.

"Kita memerlukan kerjasama dari semua pihak dalam bidang pendidikan Islam yang boleh melakukan penyelidikan dan memberi pandangan mereka untuk memperbaiki sistem sedia ada”.

"Inovasi dalam pendidikan Islam perlu dipertingkatkan supaya kita dapat bersaing dengan negara-negara lain dalam membangunkan pengetahuan," katanya ketika merasmikan ICIEd2011 anjuran Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) di Hotel Equatorial Bangi-Putrajaya baru-baru ini.

Abdul Khalid juga meminta semua pihak perlu memainkan peranan yang bersepadu dan menyeluruh untuk memastikan pendidikan Islam boleh menyumbang kepada dunia dalam erti kata sebenar.

Tambahnya lagi, hal ini telah dibuktikan oleh Jawatankuasa Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali sedang merancang menjadikan Selangor sebagai Hab untuk pengetahuan pendidikan Islam dan juga destinasi pelancongan yang berdasarkan Edu – Pelancongaui melalui konsep Edu-Pelancogan melalui ICIED2011.

Usaha bagi membaiki dan meningkatkan pendidikan Islam juga adalah inisiatif Kerajaan Negeri ke arah mencapai kemajuan dan kualiti pada tahap membanggakan, katanya.

ICIEd2011 bertemakan "Pendidikan Islam : Sumbangan Kepada Dunia" akan mengupas pelbagai persoalan dan isu berkait rapat dengan sejarah dan perkembangan Pendidikan Islam serta sumbangannya kepada dunia.

Melalui perkembangan teknologi komunikasi dan informasi semasa Pendidikan Islam mampu berkembang dan memanfaatkan peranannya khususnya dalam perkembangan tamadun dunia.

Hadir bersama Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali; Exco Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan awam, Datuk Dr Hasan Ali; Rektor KUIS, Datuk Dr Aziuddin Ahmad dan Pengarah Persidangan Antarabangsa Pendidikan Islam, Profesor Dr Ab Halim Tamuri.

Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI