Monday, July 18, 2011

Pertahan Kampung Baru wasiat terakhir Dr Lo' Lo'

KUALA LUMPUR, 18 Julai: Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof menegaskan, muslimat bertekad untuk memenuhi pesanan terakhir Allahyarhamah Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali agar mereka meneruskan perjuangan mempertahankan Kampung Baru yang merupakan amanah daripada penduduk.

Siti Zailah berkata, penduduk kampung Baru di bawah Parlimen Titiwangsa amat bertuah mempunyai wakil rakyat yang sanggup berjuang membela hak mereka walaupun dalam keadaan sakit.

"Wasiat beliau kepada kami supaya kami bersama rakyat mempertahankan maruah Kampung Baru. Itulah di antara wasiat beliau yang terakhir kepada kami.

"Jadi saya rasa penduduk Kampung Baru amat bertuah kerana walaupun wakil rakyatnya meninggal dunia tapi beliau memperjuangkan nasib Kampung Baru sehingga ke akhir nyawa dan kami akan menyambung perjuangan beliau untuk mempertahankan tanah Kampung Baru," katanya.

Sejak mula dipilih sebagai ahli parlimen Titiwangsa, Allahyarhamah sangat komited dalam membantu penduduk kawasan itu mempertahankan tanah mereka daripada dirampas BN.

Beliau merupakan ahli Parlimen yang lantang membawa suara rakyat ke Parlimen bagi menolak Rang Undang-undang Perbadanan Kampung Baru dan pelan perancangan membangunkan kampung tersebut.

Selain itu, beliau memberikan sokongan penuh dengan menghadiri sesi dialog penduduk dengan peguam dalam memberikan penjelasan mengenai status tanah yang diwarisi daripada nenek moyang mereka.

Selain itu Siti Zailah menyifatkan Allahyarhamah sebagai seorang yang sangat tabah dan cekal menghadapi segala cacian pihak lawan dalam emnegakkan kebenaran.

"Beliau tokoh mujahidah Islam yang cukup sabar, cukup tabah walaupun dalam keadaan kesakitan tapi masih cukup memberi semangat dan dorongan kepada kami dan banyak memberi pandangan bernas demi kebangkitan Islam," katanya.

Sambil menyifatkan pemergian Allahyarhamah sebagai kehilangan sebutir permata berharga, beliau berkata Allahyarhamah sentiasa memberikan semangat kepada kepimpinan muslimat untuk meneruskan perjuangan.

"Kami doakan roh beliau dicucuri rahmat, ditempatkan di kalangan orang yang soleh dan apa yang beliau tinggalkan adalah amal jariah yang kita akan teruskan.

"Bagi kami kehilangan beliau satu kehilangan permata yang amat berharga untuk negara kita

"Di antara pesanan beliau kepada kami ialah supaya kami meneruskan perjuangan dan melaksanakan yang terbaik untuk masa depan Islam dan rakyat dan mengingatkan kami supaya sabar dan tabah dalam mengharungi perjuangan dan tidak patah semangat," katanya yang juga ahli Parlimen Rantau Panjang.

Sementara itu, ahli Parlimen PAS akan mengagihkan tugas untuk membantu menguruskan Parlimen Titiwangsa setelah pemergian Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, PAS akan mengaihkan tugas sebaik mungkin bagi memastikan tugas-tugas di kawasan tersebut tidak tergendala.

"Sudah tentu tidak akan ada pilihan raya kecil di Titiwangsa jadi oleh sebab itu tugas untuk memantau kehidupan masyarakat di Titiwangsa ini akan diagihkan kepada beberapa ahli parlimen PAS khususnya bersama rakan-rakan pakatan Rakyat," kata beliau ketika ditemui di majlis pengebumian allahyarhamah di Tanah Perkuburan Islam Kampung Datuk Keramat, pagi tadi.

Beliau juga berkata, kehadiran orang yang sangat ramai untuk memberikan penghormatan terakhir menunjukkan allahyarhamah seorang yang sangat disayangi dan pemergiannya amat dirasai.

"Bertuah rakyat Titiwangsa memiliki wakil rakyat seperti ini yang sukar dicari ganti. Kehadiran orang ramai hari ini menunjukkan betapa kasih dan sayangnya mereka kepada beliau," ujarnya

Tambahnya, sepanjang berjuang bersama Allahyarhamah, beliau dianggap seperti kakak dan ibu yang sentiasa memberikan motivasi kepada orang lain.

"Saya kehilangan seorang sahabat yang banyak memberikan motivasi walaupun kadang-kadang di kalangan kawan-kawan kami ketawa di atas sifat beliau yang membawa watak sebagai seorang ibu yang sentiasa memberikan leteran.

"Tetapi sebenarnya leteran itu ialah satu motivasi untuk kita bekerja lebih kuat untuk menjayakan misi rakyat ini dan saya lihat bahawa beliau seorang wakil rakyat yang sangat gigih turun ke padang memberikan khidmatnya kepada masyarakat," katanya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena.

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI