Wednesday, July 1, 2009

Pertemuan yg tak disangka..Dipondok Kecil.. Dato' Fahmi Famly..

Dimana ana haruskan mula bicara sufi ini, sedetik berlalu, hari berlalu dgn begitu pantas sekali, ana cuba kumpulkan kekuatan utk meluahkan segalanya setelah 1 minggu berlalu Arwah ayahanda Dato' Fahmi meninggalkan kami.. Semakin hari hati ana semakin kuat utk mengenali keluarga ini, ana sendiri tidak thu kenapa dan mengapa lebih2 lagi setiba dirumah arwah buat pertama kali semasa menerima berita Dato' Fahmi telah pulang ke rahmatuallah, setelah semua tidak kesampaian mengenali dirinya lbh dekat lagi..

Puas shbt2 seperjuangan mengingatkan ana, lebih lagi setiap kali masuk ke pej En Omar.. pastinya Utz Hirman & Akhie Najmi akan bertanya

Utz Hirman : Anti dah tel Datin?
Khaulah : Erm.. belum lagi
Najmi : Kak kena ingat amanat Dato' pada akak..pergi le mana tahu ada something berlaku mlm ni...
Khaulah : insya-allah akan call jg 1 hari nanti, tidak akan dilupakan amanat ini.. tp tlg
ingatkan ana ye..
Utz Hirman : erm.. ye le lupa nak bagitahu.. Datin Jemput kenduri arwah, so hrp sgt anti dtg le
ye.. ana maybe takdpt sbb pergi ke P.J mlm ni ada Ceramah so ana backup Dato'
Hassan..
Khaulah : Erm.. insya-allah ana akan cuba pergi 2x Datin buat kenduri arwah dkt rmh tak
dpt pergi coz hari tu demam terkejut.. ada mtg pun masa tu tp tak dpt attend.. nak
ajak liza.. erm.. mek sorg ni.. payah sikit.. ana rasa anta kena ckp dgn liza..
Najmi : K.Liza.. awat tak nak g rmh Dato' nanti Dato bangun dari kubur dia kejar hang baru
tahu.. ana tersenyum dgn lawak depa .. he..ada2 je..

Khaulah: Insya-allah ana akan pergi mlm ni..sebenarnya ada mtg Nisa' mlm ni.. tp ana rasa perlu berjumpa dgn famly ini.. amanat yg diberi tak terbuat lg pesanan dato' perlu disampaikan.. rasa ada 1 batu yg terpikul di bahu ana.. moga mlm ni ana dpt meleraikannya..dgn baik.. bimbang jg nak cakp hal ni pd Datin dan anak2.. harap ALLAH bg kekuatan pada ana..

ana terus termenung dlm bilik selepas shbt2 balik daripada kerja.. 6:30ptg.. ya-allah ana kena siapkan kerja ana.. dlm hati ana asyik terpikir kenapa ana berjumpa dgn org2 yg ana kenal spt k.julian, masa 1st time dtg rmh Dato'.ana rasa mcm ada kaitan dgn seseorg dan famly ini.. Ya-allah berilah petunjuk pd ana mlm ni.. krn ana ingin lihat foto famly Dato' masa 1st time dtg rmhnya tapi ana ketepikan hasrat tersebut.. krn rmh dipenuhi dgn saudara mara dan shbt2.. insya-allah pasti 1 hari ana dpt tahu jg siapa Dato' sebenarnya..

Lps Isya 30/6/09 ana bawa nana untuk pergi rmh Dato' kenduri arwah.. ana ajak adik bongsu ana Azizah.. tp dia pula tak sihat.. hati ana kuat sgt nak bawa dia tp apakan daya tak berkemampuan nak memujuknya krn ana fhm kalau diri dah kena migrane mcm ana mmg tak suka diganggu..perit rasanya.. so ana pun pergi berdua..

Setiba dirumah Dato', ana & ada sorg m.cik tanya pd ana..adik nak pergi kenduri arwah Dato' Fahmi ke? ana mengiyakan.. borak punya borak alhamdulilah sampai pintu belakang rmh.. terlalu ramai org dkt pintu depan.. setiba di pintu tiba2 anak Dato' Fahmi yg sulung bersuara.

Anak Dato Fahmi : Ni Sue kan..??akak & famly terharu dan sedih sgt apa yg sue coret dlm blog..
Khaulah : Ya-ALLAH kenapa dgn coretan hati ana dlm blog ni.. akak maafkan sue kiranya apa yg diluahkan dlm blog tu membuat hati2 terasa dan sedih.. sue tak niat itu semua cuma sue meluahkan apa yg berlaku dlm hidup sue..
Anak dato' Fahmi:..ei.. tak pe sue.. xperlu minta maaf kami terharu sgt.. dan bila baca peulisan sue.. sue rapat jg dgn dato Fahmi ye..
Khaulah : rapat jg kak.. hormatinya spt ayah.. dia org yg bnyk beri nasihat, dorongan pd sue, walaupun dia suka berlawak tp bila tiba masa sue tersasar dlm langkah dia akan marah juga pd sue.. ye le sue takde ayah.. so rasa dah lama tak kena marah.. tp sue tak rasa hati pun dgn Dato' dia baik sgt orgnya.. sue terima dgn lapang dada setiap teguran diberi..ana terus duduk di dapur.. sehingga baca tahlil selamat dibaca..

selesai tahlil ana ternampak seseorg.. keluar masuk2x pening kepala ana tgk dia.. ei agaknya ni kot anak Dato' yg berada di UK.. ana cuba amati wajahnya hati mula berkata2.. ya-allah adakah apa ana lihat didepan ana insan yg selama famly ana cari... sekian lama kami tidak bertemu dgnnya..ya-allah katakan ini adalah benar..

Ana serpa Anak Dato Fahmi..
Khaulah : Kak, maaf blh sue tanya sikit..sapa ye adik yg baju coklat tu??
Anak Dato' Fahmi : oo tu abby..
Khaulah : Bukan Yus ke.??
Anak Dato Fahmi : yele.. Yus tpp org panggil dia abby.. kenapa sue kenal ke..
Khaulah : Ya-ALLAH kak tlg clearkan famly background akak... rasa mcm kenal sgt adik ni..
Dulu akak famly dok mana??
Anak Dato' Fahmi : Kami dulu dok Kg Laksmana, Nakhoda, dulu aby dok dkt Kg Lalat dkt dgn Tmn Selayang sama dgn Nenek dia.. tp bila Nenek dah meninggal mama jg abby balik..
Khaulah : ya-ALLAH kak betul ke apa yg berlaku ni.. sue rasa kenal sgt adik ni dia BEST FRIEND Adik sue..masa kecik2 abby selalu dtg rmh..nak g sek selalu sue yg hantar dia dgn adik.. tp bila abby pindah kami lost ctc..
Anak Dato' Fahmi : yeke sue..Abby maybe 9/7 ni akan flight UK balik tp lps ni akan menetap di M'sia le.. dulu arwah yg nak srh abby study & keje disana.. tp bila arwah dh takde.. mama minta duk sini ssh bila berlaku kematian dll ...
Khaulah : Kak Datin mana??
Anak Dato' Fahmi : Ada dkt depan tu.... lepas basuh tangan tiba2 Datin serpa ana..

Sue terima kasih sudi dtg.. saya sedih sgt coretan blog sue..
Khaulah : Datin.. sue minta maaf sgt2 kalau apa yg sue coret dlm blog menyentuh hati, sue tak niat nak buat Datin sekeluarga bersedih hati tp ini yg berlaku dlm hidup sue dan sue dpt luahkan dlm blog ini.. bg sue Dato spt ayah sue jg..

Datin: Tak mengapa sue.. ada hikmahnya kan??
Khaulah : Datin sue rasa ukhwwah kita semakin rapat
Datin : Insya-allah tp mcm ada sesuatu je ni?
Khaulah : Sue rasa anak Datin abby tu adalah org yg famly sue cari selama ni, Dia Best friend Adik Sue.. mak cukup sygkan abby, masa kecik2 dulu dia rajin dtg rmh, nak pergi sek sue yg hantar dia dgn adik dll.. manja sgt abby tu dulu..
Datin : yeke?? u dah approached dia sue.. pergi le.. tegur dia.. maybe dia tak perasan tu..
Khaulah : Belum lagi.. sat ye.. ti sue g depan jumpa dia..

Ana terus pergi ruang tamu jumpa abby..duduk depan dia.. dan tersenyum

Khaulah : Salam ukhti.. apakhabar..
Abby : w'slm alhamdulilah.. akak sihat, sapa ye..??
Khaulah : erm.. tentu abby tak ingat lagi akak ye.. dah lama sggh kita tak jumpa tp alhamdulilah mlm ni ALLAH beri peluang kita bertemu.. sure tak ingat akak..
Abby : Alamak akak tlg ingatkan abby ye. abby minta maaf sbb lupa..
Khaulah : Senyum.. abby,, ingat best friend abby masa kecil.. di Tmn Selayang.. Azizah,,
Abby : hah.. Zizah.. ye ke.. akak ni.. K. Eila.. ni sikecil anak zizah/akak.. Zizah mana?? bertubi2 soalan keluar.. ana tersenyum..
Khaulah : erm.. ye.. ingat pun..
Abby : Akak... terus kami berdakap.. nak menitis airmata ana dibuatnya.. mana abby pergi menghilang diri, puas kami sekeluarga mencari.. setiap kali akak, Zizah hantar nasi dkt rmh pondok tua (Ada Nenek& Atuk tua yg jg ayam itik, org ssh kami sekeluarga selalu jg mereka hantar makanan, anak2 mereka tak hiraukan nenek tu, so mak abah ana le yg jg mereka,kami puas ajak duk dgn kami tapi Nenek & atuk tu taknak, katanya biarlah kami mati di rumah usang )..sehingga nenek tu meninggal..tp setiap kali pergi hantar makanan rmh tu kami pergi rmh Nenek abby tp takde org.. kata mereka abby dah pindah.. so kami lost contact..

Abby : Ya-ALLAH akak tak sangka kita jumpa balik.. alhamdulilah..

so 20m' ana berborak dgn dia..ana tgk nana yg asyik terbatuk, badan dia sgh panas,, kesian anak buah ana.. ana minta izin balik pd datin sekeluarga.. dan beri ctc No Adik ana pd abby..moga ukhwwah ini berputik kembali, ana pesan sblm flight minta sgt kita sekeluarga berjumpa kembali..abby tersenyum insya-allah kak..ana jumpa Datin..smbil memeluk dirinya.. dan pesan Wasiat Dato' Fahmi pd ana.. Datin angguk dan senyum insya-allah akan terus berjuang sue.. tp ingatkan saya ye..

Ana gembira sgt mlm tu.. so rasa tak sabar nak sampai rmh.. dlm kete nana tak banyak ckp cuma dia tanya..

Nana: Ateh.. sapa auntie tadi tu, dan napa ateh nangis.. ??
Khaulah : Erm. auntie tadi tu best friend busu, kami dah lama tak jumpa tp mlm ni dpt jumpa, ateh nangis tu sbb 2 perkara :-
i) Syukur krn jumpa org yg kami cari selama ni
ii) Sedih sbb dalam kami kehilangan Dato Fahmi, kalau Dato' ada tentu dia happy.. coz sapa sangka ateh kenal anak dia..kini tiba2 allah ganti org lain dgn bertemunya anak Dato' Fahmi yg tgk2 kwn busu.. nenek syg sgt dkt dia..

Nana: tu le kalau busu ikut mesti dpt jumpa Auntie tu kan.. ateh.. ni rumah atuk yg kita g kubur tu ye..??yg ada bunga, pokok tp tak de batu nisan tu ye..tp ateh tak jwb soalan nana kenapa kubur tu ada bunga, takde batu nisan.. tp letak tanah je.. jawab le ateh.. nana taknak kawan ateh le...
Khaulah : Erm.. ye.. tu rmh Atuk Dato' Fahmi.. yg ateh bawa nana g mlm kita g kubur tu...k.. nana nak tahu ye.. napa??..

Nana2x... napa mcm mak nenek ye..nana kan demam diam je le..penat le nak jwb.. tp bila ana teringat kata Pakar Motivasi layanlah anak2 dlm bicara kerana mereka peringkat ingin tahu.. so ana terus jwb k.. gini

Kenapa kubur Atuk ada tanah je xde letak simen/ batu nisan ?
Sbb atuk baru meninggal, so take time le nak buat pusara atuk, maybe 2 weeks kalau tak hujan baru blh buat kubur yg ada simen, tujuan letak bunga /batu nisan tu adalah petanda disini ada tanah perkuburan org yg baru meninggal supaya bila org lain nak cari kawasan utk kebumikan org lain tidak tertindih.. pokok bunga tu jg sbg tanda.. mcm kubur atuk nana dkt Sg Tua tu.. ingatkkan nana, ateh , nenek kemaskan pusara atuk dulu..so mcm tu le pada Atuk Dato' Fahmi..

Nana : oo.. mcm tu ye ateh,, ok nana dh tahu..k le ateh nana penat nak tidur..
Khaulah: K.. nana tidur dulu nanti kita g klinik ye,amik ubat nenek dan nana..
Nana: Ok..

Dalam hati ana berkata budak ni faham ke apa ana cakap.. harap2 dia faham walaupun 4thn.. tp ana tgk dia bnyk sgt bertanya mengalah org tua.. mcm bdk Y2K..

So lps ana amik ubat nana dan mak ana, ana terus masuk bilik adik ana..

Khaulah : Adik..adik nak tahu tak k.eila jumpa sapa td??.. tu le hang kalau ikut td sure best
punya le..
Adik : Sapa.. adik sakit kepala le k,eila.. sory ye tak ikut..
Khaulah : K takpe.. yr best firend masa kecik2 dulu.. sapa ye..
Adik : Erm.. sapa lg kalau kecik2.. si Yus/abby tu le.. hah.. betui ke?? k.eila jumpa dia.. jumpa
dkt ne?

Khaulah: Jumpa mana.. kan td ajak g rmh Dato' Fahmi..rupa2nya anak Dato' mek tu ye..
Adik : Adik tak perasan bila k.eila sebut Dato' tp tak ingat le bila pula ayah dia dpt pangkat
Dato'.. so cana abby.. tentu nice orgnya kan??
Khaulah: Nice sgt.. lembut.. tp hampir tak kenal jg ..dia td beranikan diri tegur dia.. orgnya
tinggi jg.. yg buat kenai tu sbb pipi dia.. tp dh tak tembam tp.. manisnya ttp ada..
huhu..so ni hang amik no tel dia..senang2 ctc b4 9/7 ni..coz dia nak flight UK balik..
angkut barang kot.. doa2 le mg dia menetap di m'sia..
Adik: Ok ti adik lps exam & balik outstaion adik ctc..

Ceria muka dia dpt berita ni.. ana duduk ruang tamu suapkan nana ubat.. ana cerita apa yg berlaku pd mak ana... sgh mak pun begitu gembira mendengar berita ini.. tp mcm mak hampir

lupa coz usianya yg semakin
video


lanjut tp ana cuba ingatkan semua kenangan kecik2.. alhamdulilah mak ingat kembali.. kata mak & adik mereka nak jumpa abby famly.. insya-allah ana akan usahakan.. tp segan juga nak jumpa dgn Datin Famly... cana... ye.. doa ana panjatkan moga diberi peluang utk bertemu 1 hari insya-allah..

"Kadangkala ALLAH menghilangkan sekejap MATAHARI, kemudian dtgkan pula HUJAN & GURUH, Puas kita menangis & Mencari matahari rupa2nya dia mahu hadiahkan kita PELANGI. Sesungguhnya setiap sesuatu itu ada Hikmahnya. Ya-ALLAH pelihara UKHWWAH KSH SYG kami sekeluarga sehingga akhir hayatnya..amiin ya rab:)"


Ana teringat kata utz : Sekira kita sygkan org tua kita, tp bil amereka tida lg didunia ini, bg anak bnykkan amalan dan amalan tersebut kita niat utk mereka moga diberi pahala utk mereka.. diaman Nabi saw pernah bersabda..dlm kuliah Utz Fauzi Deraman..

Anak Muda berjumpa dgn Nabi saw.. ya Rasuallah.. saya bermimpi kedua ibu bapaku.. mereka kelihatan gembira, wajah mereka cukup ceria, tempat mereka terlalu indah.. sdgkan pada usia mereka msh hidup mreka amat sedikit amalan mereka kdg2 solat mereka juaga ada kurangnya..

Rasuallah saw menjwb tahukah kamu mengapa mereka sedemikian..?? krn atas amalanmu yg setiap kali kau lakukan kau berikan sedekah utk mereka..lantaran itulah ALLAH angkatkan darjat org tuamu dgn memberi kelapangan, keterangan di alam kubur mereka, dan sbg anak juga kau telah menjaga amalan lain dgn tidak buat org tua mu tersiksa.. waallaahualam..

Dgn itu ana harp kita yg sudah tiada ibubapa berbanyakkan amalan sedekahkan pahala utk mereka, lbh2 lg adab2 kita dlm pergaulan jauhkan maksiat, tutup aurat dll.. moga mak ayah kita tidak terseksa dialam kubur.. kesian mereka.. nasihat utk ana jg..

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI