Monday, May 20, 2013

Rafizi Cabar KJ Bukti Menang PRU13 Di Rembau


PETALING JAYA, 21 MEI: Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli  mencabar Menteri Belia dan Sukan (KBS), Khairy Jamaluddin agar membuktikan kemenangannya di parlimen Rembau dalam PRU13 lalu bukan disebabkan penipuan pilihan raya.
Cabaran itu dibuat berikutan kumpulan siasatan penipuan dan penyelewengan PRU-13, #siasatpru-13 yang diketuai  turut menerima laporan polis berhubung isu penipuan pilihan raya oleh pengundi di Parlimen Rembau.
Pengundi tersebut, Mohd Khir Shaari membuat laporan di Balai Polis Rantau, Seremban pada 5 Mei apabila Pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertugas di pusat mengundi Sekolah Kebangsaan Datuk Akhir Zaman tidak membenarkan beliau mengundi dengan alasan sudah mengundi.
“Saya juga mencabar Khairy Jamaluddin yang baru dilantik ke kabinet menjawab mengenai kewujudan pengundi hantu di Parlimen Rembau yang mungkin menyumbang kepada kemenangan beliau,” kata Rafizi.
Menurut Rafizi, Khairy perlu membuktikan seperti mana dakwaan dirinya sebagai seorang menteri yang moderat dan boleh menerima pandangan semua pihak termasuk sayap pemuda Pakatan Rakyat (PR).
Sebelum ini PRU13 yang berlangsung 5 Mei lalu mencipta sejarah apabila menjadi pilihan raya terkotor pernah diadakan sepanjang 13 pilihan raya.
Antaranya, kewujudan pengundi hantu, warga asing diberikan kad pengenalan untuk mengundi dan penyelewengan yang dilakukan oleh segelintir kakitangan SPR, kata Rafizi dalam sidang media semalam.
Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI