Wednesday, May 22, 2013

KAMIL MAMPU CUNGKIL BAKAT PELAJARGombak,  23 Mei : Guru Besar Seri Al Huda (SERIAHG), Hajah Surayah Sarin merakamkan ucapan tahniah kepada semua peserta (SERIAHG) yang berjaya dalam pertandingan Ujian Kemahiran Amal Islami (KAMIL)  anjuran Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) baru-baru ini.

Beliau berkata, alhamdulilah setiap tahun JAIS telah mengambil inisatif bagi mencungkil bakat semua pelajar Sekolah Agama Rakyat (SAR), KAFAI di seluruh negeri Selangor. 

Apa yang kita dapati semua pelajar begitu berminat dengan acara yang disediakan antaranya Tilawah Al-Quran, Hafazan,Tafsir dan Terjemahan Quran, Menulis Khat, Bercerita, Rawi, Marhaban, Pidato, Nasyid, Khutbah Jumaat, Azan  dan Iqamah, Pengurusan Jenazah dan sebagainya.

Menurut Surayah, setiap kali pertandingan ini diadakan ramai pelajar di (SERIAHG) terutamanya tidak melepaskan peluang untuk menyertainya dan mereka telah berjaya dalam pertandingan.

Katanya, di kesempatan ini saya merakamkan tahniah  kepada semua pelajar yang telah berjaya  dalam pertandingan. Alhamdulilah segala usaha mereka dan semua guru-guru yang terlibat dalam membantu pelajar telah membuahkan hasil.

Walaubagaimanapun bagi pelajar yang tidak berjaya mereka tidak seharusnya menyerah kalah dan sewajarnya mempertingkatkan usaha  untuk tahun hadapan. Terima kasih kepada semua guru-guru pembimbing dan guru-guru pengiring yang telah berusaha melatih mempersiapkan diri pelajar yang terlibat dalam pertandingan KAMIL mengikut acara masing-masing. Insya-Allah tahun hadapan kita harap mereka akan memperlipatgandakan usaha.

Sementara itu, Ustazah Sapurah Abdullah GPK  Kokurikulum pula berkata, alhamdulilah syukur kepada Allah SWT kerana pelajar-pelajar yang telah melibatkan diri semenjak KAMIL berlangsung pada 7 April 2013 di Sekolah Rendah Agama (SRA) Sungai Tua sehingga peringkat Daerah dan Kebangsaan telah menunjukkan prestasi persembahan yang sangat cemerlang. Segala usaha mereka tidak sia-sia.

Menurut Sapura semasa pertandingan KAMIL  peringkat Zon Selayang, pelajar (SERIAHG) telah memenangi beberapa acara antaranya Johan Tilawah Al_Quran (L), Syarahan Bahasa Arab (L) dan Hafazan Terjemahan (L). Manakala Syarahan Bahasa Arab (P) (SERIAHG)sebagai Naib Johan , Pidato Bahasa Melayu (P) dan Bercerita Kisah Al-Quran (L). Sementara itu, bagi acara Rawi, Marhaban (P), Menulis Khat Tahap 1 (L) dan Menulis Khat Tahap 1 (P) (SERIAHG) mendapat tempat ketiga.  

Bagi Peringkat Daerah  yang di adakan di Kepong pula (SERIAHG)  telah berjaya memenangi beberapa acara   antaranya Johan Syarahan B. Arab (L),  Naib Johan Syarahan Bahasa Arab (P). Bagi Acara Rawi, Marhaban (P) (SERIAHG) mendapat tempat ketiga, dan bagi acara Menulis Khat Tahap  1 (L) (SERIAHG) mendapat ketiga juga.

Dengan kejayaan di perolehi pelajar (SERIAHG) sekaligus memberi peluang kepada mereka untuk memasuki ke peringkat Negeri. Mereka  yang terlibat dalam acara Syarahan Bahasa Arab (L) di Peringkat Daerah dengan memperolehi Johan telah mendapat tempat ketiga di peringkat Negeri yang berlangsung   pada 11 Mei, 2013 di Sekolah Agama Menengah Salak Tinggi, Nilai Negeri Sembilan.

Semua pelajar  yang  berjaya telah menerima buku cenderahati yang disediakan oleh JAIS. Beliau kata demikian di Pejabat Sekolah SERI AL Huda, hari ini ketika di temubual oleh wartawan. 

Editor :Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI