Sunday, August 12, 2012

Edaran Risalah 500 Ribu Bongkar Rahsia Krisis Air Selangor

Batu Caves, 13 Ogos  : Kerajaan Negeri Selangor mengambil langkah proaktif mencetak lebih 500 ribu risalah bertajuk “Membongkar Rahsia Krisis Air Selangor”.
Amiruddin Shaarid (ADUN Bt Caves) edar risalah Krisis Air

ADUN Batu Caves, Amiruddin Shaari berkata, langkah ini sebahagian usaha penerangan kepada rakyat Selangor terhadap isu  air yang sering di putar belit oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Risalah  diedar kepada orangramai melalui ‘networking’ ketua-ketua kampung  di sekitar DUN Batu Caves (Bazar Kampung Laksamana, Bazar Kampung Nakhoda) bermula petang semalam.

Insya-Allah edaran ini akan berterusan dilakukan di semua kawasan DUN Batu Caves walaupun berpuasa namun kerja amal ini kita teruskan sebagai satu peperangan perang saraf kepada pihak lawan.    

Selain ia juga diedarkan melalui 56 Pusat Khidmat DUN di seluruh negeri.

Menurut Amiruddin,  selain diedar oleh beberapa buah NGO kemasyarakatan dan organisasi mahasiswa yang mengambil inisiatif untuk mengedarkannya di beberapa buah pasar-pasar ramadan, stesyen komuter dan LRT, kompleks membeli belah serta tempat-tempat tumpuan orang ramai.

“Dengan mengedarkan terus kepada rakyat di akar umbi, Kerajaan Negeri berharap rakyat Selangor mendapat penerangan yang tepat terhadap tindakan dan langkah-langkah Kerajaan Negeri mempertahankan hak air untuk rakyat Selangor dan isu-isu melibatkan pembinaan loji air Langat 2 yang sedang hebat diperkatakan sejak kebelakangan ini,” katanya dalam  sidang media petang semalam selepas edaran bubur lambuk di Bazar Ramadhan Kampung Laksamana petang semalam.
Sambil Edar Risalah, sambil beli belah. Dekati Hati rakyat.
Beliau merangkap Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat menambah lagi, “masalah air di Selangor muncul apabila Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) enggan menyerahkan pengurusan air kepada Kerajaan Negeri sebaliknya berusaha membangunkan Projek Langat 2 iaitu mengambil bekalan air mentah dari Pahang”.

Langkah ini dibimbangi akan membebankan pengguna di mana dijangka pengguna akan menjadi mangsa dengan kenaikan tarif air yang tinggi dan tidak munasabah.

Sejak mentadbir Selangor pada Mac 2008, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memberikan 20 meter padu air percuma kepada rakyat negeri ini.


Jika langat 2 diteruskan, keuntungan tersebut hanya untuk kroni2 UMNO-BN dan syabas, rakyat selangor akan dibebankan pula dengan kenaikan tarif air..  lu pk sendiri lah..Click dekat picture risalah tersebut utk baca maklumat ini lebih "details".

Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI