Wednesday, August 10, 2011

KOLEJ INPENS MENERIMA RM1.5 Juta daripada Kerajaan Negeri Selangor


Kuala Selangor : Seramai 234 pelajar yang terdiri daripada 101 pelajar Melayu, 100 orang pelajar India dan 33 orang pelajar Cina menerima bantuan sumbangan daripada kerajaan negeri Selangor .

Kerajaan Negeri Selangor telah menyumbang RM1,532,700 juta bagi menampung yuran kemasukan 234 orang pelajar-pelajar baru ke Kolej Inpens. Sumbangan ini merupakan pembiayaan sepenuhnya untuk yuran akademik dan hostel termasuk wang saku.

Dr. Xavier Jayakumar, Pengerusi Tetap Jawatankuasa Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri Selangor, yang telah menyampaikan surat tawaran kemasukan kepada semua pelajar di kampus kolej Inpens berkata, “ semua pelajar yang telah menerima tawaran ini akan mengikuti kursus-kursus vokasional dalam bidang automotif mekanik, pendawaian letrik, penghawa dingin, komputer, kecantikan dan dandanan rambut untuk tempoh 1 hingga 3 tahun”.

“Semua pelajar akan mengikuti bidang vokasional dengan diberikan kemahiran khas bagi memudahkan mereka untuk mendapat peluang pekerjaan apabila telah menamatkan kursus yang diambil.

Ini adalah usaha kerajaan negeri Selangor untuk membantu semua pelajar Selangor bagi mengurangkan kes pengangguran. Semoga usaha yang dilakukan oleh kerajaan negeri dapat melahirkan pekerja dan produk yang berkualiti tinggi sekaligus dapat membantu mengembangkan ekonomi Negara disamping itu dapat membantu menaiktaraf ekonomi pelajar dan keluarga mereka”.

Beliau meragkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Andalas mengulas, kebanyakkan syarikat yang mengambil pekerja, mereka memerlukan tenaga pekerja yang mempunyai kemahiran vokasional untuk membantu memajukan syarikat mereka. Jika pelajar tidak mengikuti kursus ini dan berusaha memperbaiki mutu kehidupan mereka amatlah sukar untuk mereka memperbaiki kehidupan mereka yang lebih baik.

Hanya dengan mendapat pekerjaan yang stabil dengan memperolehi pendapatan yang lebih baik akan dapat membantu taraf kewangan keluarga yang kebanyakannya dari anak-anak pekerja ladang dan berpendapatan rendah. Dengan ini objektif Kerajaan Negeri Selangor untuk mengurangkan taraf kemiskinan rakyat Selangor akan dicapai, kata Dr Xavier dengan tegas.

Majlis telah dilaksanakan dengan jayanya oleh pegawai-pegawai dari seksyen Sektoral, Unit Perancang Ekonomi (Upen) Negeri Selangor. Turut hadir menjayakan majlis Hajjah Noraini Roslan, Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Selangor serta pengurusan dan tenaga pengajar Kolej Inpens.

Editor : khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI