Thursday, December 16, 2010

400 orang menerima buku latihan percuma oleh Kerajaan Negeri Selangor

Bandar Baru Selayang- Bagi membuktikan kebenaran menyatakan negeri dibawah Pakatan Rakyat (PR) mengamalkan konsep negeri berkebajikan seperti yang telah diperjuangkan saf pimpinan (PR) dalam manesfesto PRU ke 12 yang lalu terutamanya di negeri selangor untuk membantu rakyat maka satu majlis rasmi telah diadakan dengan menyampaikan 14,000 buah buku latihan kepada rakyat di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Tmn Templer.
Majlis penyerahan buku latihan percuma tersebut telah disampaikan oleh Tn Hj Mohamad Abd Rahman, Penyelaras DUN Tmn Templer merangkap YDP PAS Kawasan Selayang disini hari ini .
"Hasil Negeri Untuk Rakyat" telah diberikan kepada rakyat selangor tanpa mengira bangsa, agama mahupun ideologi politik yang berbeza. Ia adalah perkongsian Kerajaan Negeri kepada rakyat seperti Skim Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS), Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Pusat Krisis Sehenti (OSCC), Bekalan Air Percuma Bagi 20m, Hadiah Anak Masuk University, Tabung Pendidikan Pekerja Ladang, Program Peningkatan Hasil Bahan Mineral & Galian, Pinjaman Skim Mokro Kredit".
Mohamad melahirkan terima kasih kepada kerajaan negeri selangor yang menjalankan tugas dan amanah dengan baik. Katanya, "Kerajaan negeri begitu prihatin terhadap tekanan-tekanan yang dihadapi rakyat terutamanya yang berpendapatan rendah pada masa ini. Bebanan yang diberikan oleh Kerajaan Pusat (UMNO/BN) dengan menaikkan harga minyak, barang keperluan dapur seperti gula, dan ingin menaikkan 37% air kepada rakyat memberi tekanan yang besar kepada rakyat selangor. Oleh itu, untuk mengurangkan bebanan tersebut kerajaan negeri akan meneruskan agendanya iaitu Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES)".
Sudah hampir 3 thn dalam mentabir negeri selangor, rakyat sudah menerima berbagai bantuan. Setiap tahun mereka menerima bantuan persekolahan seperti beg sekolah, kasut sekolah dan kelengkapan peralatan sekolah yang lain. Tahun ini Kerajaan Negeri bersetuju untuk memberi buku latihan percuma kepada rakyat berpendapatan rendah RM1500 kebawah dan fakir miskin".
"Setiap penerima akan menerima 20 buah buku mengikut bilangan anak mereka yang bersekolah. Di DUN Tmn Templer pihak kami telah memilih 119 buah keluarga yang layak menerimanya dan didapati bilangan yang layak menerima adalah 400 pelajar yang akan menerima bantuan tersebut", katanya.
Sehubungan dengan itu, beliau juga melahirkan rasa kesal kerana ada menerima maklumat aduan rakyat menyatakan kerajaan negeri selangor tidak akan memberi bantuan sumbangan sekolah lagi. Ini adalah satu kenyataan yang tidak benar sama sekali.
"Rakyat yang menerima maklumat ini seharusnya mendapatkan kebenaran setiap kenyataan yang mereka terima melalui (PKM) yang terhampir sebelum membuat berbagai andaian kerana ini adalah satu agenda UMNO/BN yang sengaja membuat provokasi agar rakyat membuat andaian negatif kepada kerajaan negeri (PR)".
"Kalau benar kenyataan tersebut mana mungkin rakyat menerima bantuan hari ini. Selalunya penyampaian bantuan diberi sebelum buka cuti sekolah kerana jika diberi awal buku tersebut akan disalah guna oleh anak-anak. Oleh itu kerajaan negeri berikan 2 minggu sebelum semester persekolahan dibuka", ujarnya.

Walaupun DUN Tmn Templer dimenangi oleh UMNO/BN namun Dun Tmn Templer tidak ketinggalan menerima berbagai bantuan oleh Kerajaan Negeri . PKM DUN Tmn Templer yang merupakan DUN angkat kepada Y.B Iskandar A.Samad, Exco Kerajaan Negeri Selangor.
Beliau sentiasa memberi kerjasama, tunjuk ajar dalam melaksanakan kerja yang lebih efektif bahkan mengambil berat terhadap rakyat dan pengurusan PKM disini. Maklumat kerajaan negeri yang terkini sentiasa diberikan kepada PKM agar dapat disebarkan kepada rakyat disini. Cuma apa yang kita kesalkan cuma kerajaan UMNO/BN sahaja begitu sukar untuk memberi kerjasama dengan PKM dalam berbagai aspek, katanya disini selepas penyampaian buku latihan percuma di sini.
Sementara itu, Mohd Firdaus Hilmi telah menerima bantuan sebanyak 60 buah buku tulis percuma untuk 3 orang adiknya. Beliau melahirkan rasa gembira kerana setiap tahun ibunya yang merupakan ibu tunggal telah menerima bantuan yang diberikan oleh PKM.
Katanya, ibu bukan sahaja menerima bantuan persekolahan malahan bantuan ibu tunggal, dan lain-lain lagi. Terima kasih diatas keperihatinan Kerajaan Negeri dan pengurusan PKM DUN Tmn Templer yang sentiasa memberi perhatian kepada kesusahan rakyat tanpa mengira perkauman, ujarnya.

Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI