Tuesday, August 31, 2010

Orang Asli "Anak Yatim Piatu, Fakir Miskin Ibu Tunggal Menerima Bantuan Sumbangan Sempena Ketibaan Syawal"


Gombak - Seramai 250 orang golongan fakir miskin, anak yatim piatu dan ibu tunggal Orang Asli Batu 12 Gombak telah mendapat perhatian oleh Badan NGO Wirda Gombak dengan kerjasama Pusat Khidmat Masyarakat ADUN Gombak Setia dengan menyampaikan wang sumbangan dan kelengkapan persiapan Hari Raya Aidilfitri.


Majlis sumbangan tersebut telah disempurnakan oleh Y.B Dato' Dr Hasan B. Mohamed Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam merangkap ADUN Gombak Setia. Tuuan sumbangan diberi adalah untuk membantu golongan tersebut membuat persiapan ketibaan Bulan Syawal yang akan tiba tidak lama lagi.


Berucap di dalam Program Berbuka Puasa YB Dato’ Dr. Hasan berkata, "dalam kita membuat persiapan ahli keluarga jangan sekali kita lupa kepada golongan yang tidak berupaya dan golongan yang amat memerlukan pertolongan meskipun mereka tiada pertalian kekeluargaan dengan kita, tetapi jalankan tanggungjawab kita sebagai saudara sesama muslim dengan memberi bantuan kepada golongan tersebut".Dengan memberi bantuan kewangan dan apa sahaja bentuk bantuan, saya yakin mereka akan menerima dengan hati yang gembira dan terharu kerana mereka merasakan ada insan yang mengambil berat dan prihatin terhadap kesusahan mereka alami.

Pemberi derma juga tidak akan merasa rugi bahkan ganjaran pahala dan rezeki semakin bertambah kerana ISLAM amat menggalakkan umatnya membuat amal jariah dan membantu golongan fakir miskin, anak yatim piatu dan ibu tunggal, katanya.

Jelas beliau lagi, Untuk meraih pahala yang lebih maka seharusnya mendidik diri kita dengan meringankan diri, dan tangan kita untuk memberi. Dengan memberi kita dapat mengeratkan siraturrahim bahkan pahala diberi dengan mengembirakan hati kepada penerima.Ganjaran orang-orang yang suka memberi bantuan sedekah, ALLAH swt akan melipat gandakan rezeki yang lebih baik, membersihkan harta kita setelah mengeluarkan zakat fitrah malahan akan selamat daripada berbagai musibah, katanya.

Selain daripada itu, Y.D Dato' Hasan mengingatkan kepada semua yang hadir dalam majlis tersebut "Sempena Nuzul Al-Quran yang rata-ratanya umat ISLAM menyambutnya maka adalah lebih baik kita memperbanyakkan amalan kita samada bersedekah, berzkir, membaca Al-Quran, menghidupkan malam Lailatul Qadr dan sebagainya". Lakukan ibadah tersebut untuk mencari keredhaan ALLAH swt semata-mata, insya-ALLAH ganjaran pahala diberi berlipat kali ganda.

I

Ibubapa seharusnya menggalakkan anak-anak ke surau dan masjid pada waktu cuti sekolah untuk bersama-sama mengimarahkan masjid dan surau dengan mengikuti berbagai program yang telah disusunkan oleh pihak pengurusan masjid dan surau sempena Nuzul Al-Quran.

Anak-anak harus diberi didikan dengan mencintai rumah ALLAH. Didikan ini bukan sahaja hanya bulan ramadhan tetapi harus dikekalkan sampai bila-bila sahaja.Apabila mereka diberi peringatan dengan amaran-amaran ALLAH dengan mendekati rumah ALLAH, insya-ALLAH akhlak mereka terjaga bahkan mereka tidak melakukan kemungkaran apabila didalam hatinya dibajai dengan iman dan ketaqwaan kepada ALLAH swt.

Bulan ramadhan merupakan bulan tarbiyah kepada semua umat ISLAM. ALLAH swt memberi peluang kepada kita semua 30 hari untuk merebut ganjaran pahala dengan melakukan ibadah setelah bulan-bulan lain kita dilalaikan hal keduniaan semata-mata.

Oleh itu, dengan menghampiri Fasa ke 3 ramadhan ini seharusnya kita memperhebatkan ibadah ini dengan bersungguh-sungguh untuk merebut malam Lailatul Qadr yang merupakan 1 malam yang amat mulia daripada bulan-bulan lain.

Amatlah rugi sekiranya umat ISLAM terus terleka dan tidak berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk merebut peluang tersebut, katanya dalam majlis penyampaian sumbangan kepada orang Asli di Surau Al-Hidayah Batu 12, Gombak.

Majlis tersebut juga telah diadakan dengan doa selamat dan majlis berbuka puasa bersama warga orang asli.Editor :Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI